Kouvolan Salpakeskuksessa tutkitaan sisäilmaa — Homekoira merkitsi viime viikolla useita paikkoja pieneltä alueelta rakennuksen takasiivessä

Työntekijät ovat valittaneet hajuhaitoista.

Moises Garibay

Kouvolan maamerkkeihin kuuluvassa Salpakeskuksessa tutkitaan parhaillaan mahdollista sisäilmaongelmaa.
Kouvolan maamerkkeihin kuuluvassa Salpakeskuksessa tutkitaan parhaillaan mahdollista sisäilmaongelmaa.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen tiloissa Kouvolan Salpakeskuksessa selvitetään parhaillaan, onko talossa sisäilmaongelmaa.

Mahdollista ongelmaa on etsitty rakennuksen takasiiven ensimmäisen kerroksen tiloista. Tiloissa vieraili homekoira reilu viikko sitten.

— Meillä ei ole asiasta vielä mitään kättä pidempää, vaan tilannetta on vasta alettu selvittää, ylijohtaja Leena Gunnar kertoo.

Gunnarin mukaan tutkittavana on pieni osa rakennuksen takasiivessä. Kyseessä on käytävänpätkä, jonka varrella on noin kymmenen henkilön työtilat.
— Myöskään työterveydestä ei ole oltu meihin tämän asian tiimoilta yhteydessä.

Toistaiseksi tutkitaan sisäilmapoikkeamaa

Talon kunnossapidosta vastaa Senaatti-kiinteistöt. Aluejohtaja Jyrki Reinikaisen mukaan Salpakeskuksessa tutkitaan sisäilmapoikkeamaa.

— Työntekijät olivat valittaneet hajuhaitoista.

Reinikainen vahvistaa, että homekoira merkitsi talossa useamman paikan. Tulosten valmistuttua muutaman viikon jälkeen selviää, millaisia korjaustoimia pitää tehdä.

— Jos korjaukset ovat pieniä, työntekijöiden ei tarvitse muuttaa toisiin tiloihin. Tarvittaessa Salpakeskuksesta löytyy kyllä tyhjiä tiloja, jotka nekin tarkistetaan etukäteen, jos työtiloja pitää siirtää toisaalle.

Kynnys homekoiran käyttämiseen on matala

Reinikaisen mukaan kynnys homekoiratutkimuksiin on Senaatti-kiinteistöillä hyvin matala. Valtakunnallisesti Senaatti-kiinteistöillä on sopimus neljän homekoirayrittäjän kanssa.

— Homekoira otetaan avuksi yleensä ensimmäiseksi, jotta pääsemme heti kärryille siitä, mistä kulloinkin on kyse. Senaatti-kiinteistöillä on nollatoleranssi sisäilmaongelmille. Jos asiakkaan puolelta tulee poikkeamailmoitus, toimimme nopeasti, ettei ongelmat pääse eskaloitumaan. Siinä ei sitten lasketa senttejä, vaan pannaan asiat kuntoon.

Salpakeskus eli entinen lääninhallituksen talo peruskorjattiin vuosina 2011—2012.

—Osassa rakennusta työntekijät ovat olleet tyytyväisiä, mutta paikoittain on ollut ongelmia. Niitä on pyritty ratkomaan sisäilmatyöryhmässä, Reinikainen sanoo.

Elyn liikennevastuualue muutti sisäilmaongelmien vuoksi Pohjola-taloon syksyllä 2014. Elyltä Salpakeskukseen jääneet tilat ovat sen jälkeen olleet tyhjillään.

Tiloihin on Reinikaisen mukaan tehty niin sanottu tiivistyskorjaus.

Salpakeskus vaatisi lisää investointeja

Vuonna 1954 valmistuneen rakennus on teknisiltä ominaisuuksiltaan aikansa lapsi.

— Ohjelmoidulla kunnossapidolla rakennus pysyy käyttökunnossa, mutta sekä rakennusosat että ilmanvaihto-, vesi- ja muut järjestelmät tulevat elinkaarensa päähän. Ne on uudistettava.

Myös tilat vaativat uudistuksia. Nykytaikaisilta toimistotiloilta edellytetään joustavuutta, monikäyttöisyyttä, vaihtelevia tilanjakomahdollisuuksia ja esimerkiksi jäähdytystä.

— Pitkällä aikavälillä investointeja on joka tapauksessa edessä, Reinikainen sanoo.