Työpajat selättävät koulukiusaamista Kouvolassa — Nuoret määrittelevät itse kiusaamisen eri muodot

Nuoriso-ohjaajat ja opettajat ottivat konkreettiset ehdotukset avosylin vastaan.

Lukas Pearsall

Break the Fight-tanssiesitys pohjusti hyvin illan teemaan kiusaamisesta.
Break the Fight-tanssiesitys pohjusti hyvin illan teemaan kiusaamisesta.

Kaveripenkki ja älypuhelimissa suosittujen WhatsApp-ryhmien toimintaan sääntöjen luominen. Siinä pari konkreettista koululaisilta tullutta ehdotusta kiusaamisen suitsimiseksi Kouvolassa. Koulukiusaamiseen pureuduttiin maanantai-iltana Break the Fight -tapahtumassa Kouvolan teatterissa.

— Ideana on tuoda kouvolalaisten nuorten ääni suoraan koulukiusaamiseen pohtien sitä, mitä sille voisi tehdä, nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine sanoi.

Nuoret ovat työpajoissa määritelleet hyvin sen, miten monia eri kiusaamisen muotoja käytetään.

— Nuorten mielestä se on syrjintää, yksin jättämistä, haukkumista ja toisesta pahaa puhumista. Kiusaaminen voi olla henkistä tai fyysistä, kehoon kohdistuvaa väkivaltaa, haukkumista netissä, päättömien juttujen levittämistä tai varastamista, Laine luetteli.

Työpajoissa löydettiin ainakin kolme erilaista keinoa kiusaamisen kampittamiseksi.

— Vanhemmille, opettajille tai koulukuraattorille kertomista, voi myös pyytää kiusaajaa itseään lopettamaan tai tehdä poliisille ilmoitus.

Nuorista, nuorisotyöntekijöistä ja päättäjistä koostunut raati otti avosylin vastaan työpajoissa syntyneet ideat. Sekä kaveripenkki että WhatsApp-tuokiot sääntöjen sopimiseksi kävivät kaupaksi.

— Mielettömän hyvä ja konkreettinen ehdotus nimenomaan sen takia, että se tulee suoraan nuorilta itseltään, lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi (sd.) sanoi.

Nuoriso-ohjaaja Hanna Tani piti WhatsApp-tunteja niin ikään tarpeellisina. Kouvolan nuorisopalvelut antavat jo nyt Kouvolassa sosiaalisen median koulutusta.

— Jokainen meistä tekee some-koulutusta omalla laillaan. Käyn Kiva koulu -työn yhteydessä näitä sosiaalisen median asioita lävitse. Siellä ne nousevat usein keskusteluun.

Luetuimmat