Rahaa on vielä paljon jäljellä: Yritysten tukihakemuksia on Kouvolassa tullut lähes 350 – Yksinyrittäjä saa rahat tilille nopeasti, jos talousasiat ovat kunnossa

Tukirahaa riittää Kouvolassa noin 1 500 yritykselle.

Kai Skyttä

Yksinyrittäjien tukea riittää Kouvolassa noin 1 500 yritykselle.
Yksinyrittäjien tukea riittää Kouvolassa noin 1 500 yritykselle.

Kouvolalaiset yksinyrittäjät ovat voineet hakea huhtikuun puolivälistä alkaen 2 000 euron toimintatukea koronavirustilanteesta aiheutuneeseen taloudelliseen ahdinkoon. Tukihakemuksia on tullut tähän mennessä lähes 350. Niiden käsittely on sujunut ripeästi, kehitysjohtaja Petteri Portaankorva Kouvolan kaupungilta sanoo.

Kaupunki kannustaa yrittäjiä täyttämään sähköisen hakulomakkeen verkossa. Hakeminen on helppoa ja tukirahaa riittää.

Hakeminen tapahtuu verkossa. Tukea voidaan myöntää 16.3.–31.8. yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Viimeinen hetki hakea on syyskuun viimeinen päivä.

Tiistaihin mennessä tukihakemuksia oli tullut kouvolalaisilta yrityksiltä yhteensä 347. Niistä 229 oli hyväksytty ja johtanut sopimukseen. Käsittelyssä on parhaillaan noin 80 hakemusta. Hylättyjä hakemuksia on 25.

Tuen myöntämisen yksi tärkeimmistä ehdoista on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia maaliskuun puolivälin jälkeen. Yksinyrittäjätuen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys. Yrittäjällä ei voi olla muuta, esimerkiksi eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta.

─ Laaditut hakuohjeet kannattaa lukea huolella. Kun saadaan hyvin laadittuja hakemuksia, niin hakemuksen käsittely, hyväksyminen ja maksatus etenevät sujuvasti, Portaankorva sanoo.

"Liitteet jouduttavat käsittelyä"

Tarvittaessa yrittäjä voi hyödyntää Kinnon yritysneuvonnasta saatavaa asiantuntija-apua tukihakemuksen tekemisessä. Ohjeiden mukaan tehty hakemus menee prosessin läpi todella nopeasti ja tukirahat saadaan maksuun nopeimmillaan jo parissa päivässä, Portaankorva kertoo.

Useimmat hakemuksiaan jättäneet yrittäjät ovat toimittaneet pyydetyt liitteet, Kinnon yhteyspäällikkö Leena Gardemeister kertoo.

Joukossa on ollut niitäkin, joilta yritystoiminnan taloudellisen tilanteen ja liikevaihdon heikentymisen todentaminen maaliskuun puolivälin jälkeen kirjanpidon tai tiliotteiden jäljennöksillä on puuttunut.

– Olemme joutuneet tekemään ylimääräistä työtä ja käsittelyajat ovat sen takia venyneet. Kaikkiin hakijoihin on kuitenkin oltu yhteydessä, jos täydennettävää on ollut, Gardemeister sanoo

Hallitus linjasi kehysriihessään 8. huhtikuuta, että yksinyrittäjien tukemiseen myönnettäväksi kuntien kautta kohdennetaan 250 miljoonaa euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää rahoituksen kunnille laskennallisena osuutena siinä suhteessa, kun kunnassa on yksinyrittäjiä verrattuna koko Suomeen rekisteröityjen yksinyrittäjien lukumäärään. Kouvolan osalta tukisumma on noin 2,9 miljoonaa euroa. Se riittää noin 1 500 tukisopimukseen.

Kouvolassa Kinno vastaanottaa hakemukset ja tarkistaa hakukelpoisuuden sekä tarjoaa myös tukea ja apua hakemuksen täyttämiseen. Kaupunki puolestaan tekee hakemuksiin ratkaisut sekä hoitaa maksatuksen ja raportoinnin.