Kymsote varautuu koronaan ja sulkee perjantaiaamusta terveysasemia Kouvolassa – Vain Marjoniemi, Keltakangas ja Katajaharju pysyvät auki

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä siirtää terveyskeskuslääkäreitä töihin Pohjois-Kymen sairaalaan ja Kymenlaakson keskussairaalan, jotta päivystykset pysyvät toiminnassa. Sairaaloiden päivystyksissä aletaan hoitaa infektiopotilaita eri paikassa kuin muita päivystyspotilaita.

Jussi Lopperi

Kouvolan terveysasema, Katajaharjun terveysasema Kuusankoskella ja Keltakankaan terveysasema ovat perjantaista lähtien ainoat avoinna olevat terveysasemat Kouvolassa.
Kouvolan terveysasema, Katajaharjun terveysasema Kuusankoskella ja Keltakankaan terveysasema ovat perjantaista lähtien ainoat avoinna olevat terveysasemat Kouvolassa.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote sulkee perjantaiaamusta alkaen neljä terveysasemaa Kouvolassa. Lääkäreiden ja hoitajien kiireettömät vastaanotot terveysasemille perutaan 13. huhtikuuta asti. Kymsote lupaa ilmoittaa peruutuksista henkilökohtaisesti.

Ensi viikosta lähtien Kymenlaakson keskussairaalassa ei enää tehdä kiireettömiä leikkauksia.

– Keskussairaalan päiväkirurgia on jo tästä päivästä lähtien ajettu alas, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Muutoksella Kymsote varautuu turvaamaan Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan päivystysten toiminnan koronaepidemian aikana, kun vastaanottotoiminnasta vapautuu henkilöstöä päivystykseen.

Kouvolassa suljetaan neljä terveysasemaa

Kouvolassa menevät perjantaina kiinni Elimäen, Jaalan, Korian ja Valkealan terveysasemat.

Avoinna pysyvät Kouvolan terveysasema Marjoniemessä sekä Katajaharjun ja Keltakankaan terveysasemat. Ne ottavat perjantaista lähtien vastaan ainoastaan kiire- ja ajanvarauspotilaita kello 8–18. Aika pitää varata etukäteen puhelimitse. Terveysaseman kiirevastaanotolle pääsee Mäntymaan mukaan puhelimessa tehtävän hoidontarpeen arvioinnin perusteella.

Myös sähköinen ajanvaraus on kiinni 20.3.–13.4.

Etelä-Kymenlaaksossa Kymsote sulkee Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat. Mäntymaa kertoo, että Haminan ja Karhulan terveysasemat ovat avoinna kello 8–18.

Hänen mukaansa myös neuvoloiden toiminta vähenee Kymenlaaksossa.

– Toiminta supistetaan siihen, mikä on yleensä kesäisin. Raskausajan välttämättömät terveystarkastukset hoidetaan, samoin alle yksivuotiaiden terveystarkastukset.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ei järjestetä toistaiseksi kuin asevelvollisten kutsuntatarkastukset.

Lääkärit ilta- ja viikonlopputöihin

Kuntayhtymä siirtää terveyskeskuslääkäreitä töihin maakunnan sairaaloihin ja etenkin päivystyksiin varmistamaan niiden toimintaa. Mäntymaan mukaan lääkäreitä tarvitaan myös tukemaan päivystysnumero 116 117:n neuvontaa.

Infektiopotilaita hoitava henkilökunta ei voi toimia muualla päivystysalueella. — Marja-Liisa Mäntymaa

– Tällä hetkellä vuodeosastoille on riittänyt lääkäreitä. Katsomme päivittäin tilanteen: onko henkilökunta terveenä tai onko tullut karanteenitarpeita.

Normaalisti päivätöissä olevat terveyskeskuslääkärit alkavat työskennellä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Päivystyksessä toimitaan erilaisissa työvuoroissa. Työnantaja katsoo, mihin on tarvetta, mutta venymään joudutaan kuitenkin.

Myös hoitajia siirretään tarvittaessa

Kymsote on myös keskeyttänyt kiireettömän suun terveydenhuollon toiminnan koronaviruksen takia. Mäntymaan mukaan kuntayhtymä selvittää nyt, onko normaalityön keskeyttäneelle hoitohenkilöstölle omassa palvelussa muuta välttämätöntä työtä.

– Tarvittaessa hoitajia siirretään tilapäisesti muihin tehtäviin, johon he ammattikoulutuksensa tai kokemuksensa vuoksi sopivat.

Infektiopotilaat päivystyksissä erilleen

Kymsote pyrkii siihen, että infektiopotilaat eivät enää perjantaista alkaen tule terveysasemille. Mäntymaa kehottaa ennen päivystykseen tuloa soittamaan Kymenlaakson päivystysneuvonnan numeroon 116 117.

– Hätätilanteessa pitää tietysti soittaa 112:een. Hätänumeroon on syytä soittaa, jos on paha rintakipu, hengenahdistusta, yleiskunto laskee tai päivystysapuun soittaminen tuntuu liian hitaalta.

Infektiopotilaita, joiden oireet voisivat liittyä koronavirukseen, aletaan hoitaa Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksissä eri paikassa kuin muita päivystyspotilaita. Myös muut tulehdussairauden oireista kärsivät ohjataan erillisiin infektiopäivystyksiin. Heitä ovat esimerkiksi ripuli- ja oksentelupotilaat.

– Tarkoitus on, että he myös kulkisivat päivystysalueelle täysin eri reittejä kuin muut päivystyspotilaat. Lisäksi infektiopotilaita hoitava henkilökunta ei voi toimia muualla päivystysalueella, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaaksossa on tähän mennessä todettu yksi laboratoriotestissä varmennettu koronavirustapaus.

Uutista on korjattu kello 17.02: Etelä-Kymenlaakson terveysasemista suljetaan Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat. Korjattu kuvatekstivirhe: Valkealan terveysasema kuuluu kiinni meneviin.

Uutista on täydennetty kello 17.38.