Aila myllää iltapäivästä lukien ja puuskissa puita voi kaatua – Kouvolassa syysmyrskyssä päästään muuta maata vähemmällä

Kouvolassa on voimassa vaarallisen tuulen varoitus aamupäivästä lähtien.

Tiia Kampman

Kouvolassakin torstaina iltapäivällä yltyvä tuuli voi puuskissa kaataa puita.
Kouvolassakin torstaina iltapäivällä yltyvä tuuli voi puuskissa kaataa puita.

Keskiviikosta lähtien laajaa tuhoa ja sähkökatkoja etenkin länsirannikolla aiheuttanut Aila-syysmyrsky alkaa näkyä Kouvolassa vasta torstaina iltapäivällä. Kouvola pääsee kuitenkin rannikkoalueita vähemmällä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala sanoo. Pohjanlahden rannikkovyöhykkeeltä Aila-myrskyksi nimetty syysmyrsky siirtyy päivän aikana kohti sisämaata niin, että Kouvolassa tuuli alkaa yltyä puolen päivän jälkeen. Enimmillään keskituulen nopeus kahdeksan metriä sekunnissa.

– Keskituuli on eri asia kuin puuskissa puhaltava tuuli. Puuskissa myrskyraja, 20 metriä sekunnissa, voi ylittyä Kouvolassa. Silloin voi puuta kaatua, Mustala sanoo.

Maalla myrskyarvot ylittyvät harvoin merialueeseen verrattuna. Myös syys- ja talvimyrskyt poikkeavat sisämaassa kesän ukkospuuskista siinä, että rannikko hillitsee niiden kehittymistä. Nousevia liikkeitä Kouvolan alueella aiheuttaa sen sijaan Salpausselkä. Matalapainemyrskyt, kuten parhaillaan jylläävä Aila liittyvät syksyyn ja talveen. Ne esiintyvät yleensä laajoilla alueella, kun taas ukkosmyrskyt ovat yleensä paikallisia.

Myrsky alkaa laantua perjantaiyön aikana. Mustalan mukaan Kouvolaa se kurittaa näillä näkymin verrattain lyhyen aikaa. Perjantaina sää on jo normaali. Lauantaiaamuna paistaa aurinko ja päivälämpötila on 13 asteen tienoilla. Päivän sään löydät täältä.

Sähköyhtiöt varautuvat myräkkään

Suomessa etenevä Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Sähkökatkokartan mukaan torstaina aamukuudelta sähköttä oli yli 53 000 taloutta.

Sähköjä on poikki erityisesti länsirannikolla, mutta myös muualla maassa on sähköttömiä kotitalouksia. Eniten sähköjä on poikki Satakunnan Porissa ja Pohjanmaan Mustasaaressa. Porissa sähköttömiä talouksia oli aamulla yli 5 500 ja Mustasaaressa yli 5 100.

Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun