Kouvolasta kotoisin oleva Kaisa Kvick päätti lukiossa tehdä metsäalasta oman uransa ja on kohta diplomi-insinööri – Kouvolan metsäsektorin tehtaat ovat haluttuja kausityöpaikkoja

Metsäteollisuus: Kesätyöntekijöitä on Kouvolan tehtaille tarvittu, vaikka maailmantalous on kourinut vientivetoista alaa.

Moises Garibay

Kouvolasta lähtöisin oleva Kaisa Kvick kiinnostui metsäteollisuudesta lukiossa ja on pian opiskellut diplomi-insinööriksi. Hän on neljättä kesää kausityöläisenä Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla.
Kouvolasta lähtöisin oleva Kaisa Kvick kiinnostui metsäteollisuudesta lukiossa ja on pian opiskellut diplomi-insinööriksi. Hän on neljättä kesää kausityöläisenä Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden henkilöstöpäällikön Aila Jutilan mukaan yhtiö palkkasi Anjalankosken tehtaille saman verran kesätyöntekijöitä kuin aiempina vuosina eli yhteensä noin 115 kausityöntekijää.

Ainoa poikkeus tänä vuonna oli se, ettei Stora Enso ottanut lainkaan työelämään parin viikon ajan tutustuvia Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kesäharjoittelijoita koronarajoitusten vuoksi. Aiempina kesinä nuoria kesäharjoittelijoita on ollut Anjalankosken tehtailla noin 15.

Stora Enso on Jutilan mukaan suosittu kesätyöpaikka.

– Saimme tänäkin kesänä hakemuksia moninkertaisen määrän suhteessa työpaikkojen määrään. Etusijalla valinnoissa ovat kokeneiden lomittajien lisäksi alan opiskelijat, joille on tärkeää saada kokemusta omalta alaltaan.

Yksi heistä on Kouvolasta Lappeenrantaan opiskelemaan muuttanut Kaisa Kvick.

Hän valmistui tänä vuonna Lappeenrannan-Lahden teknillisestä korkeakoulusta LUTista energiatekniikan kandidaatiksi kolmen vuoden opiskelujen jälkeen. 21-vuotias Kvick on neljättä kesää kausityöntekijänä Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla, jossa tehdään materiaalia elintarvike- ja lääkepakkauksiin.

katja Juurikko

Kouvolan tehtailla on yhä tarvetta kesätyöntekijöille.
Kouvolan tehtailla on yhä tarvetta kesätyöntekijöille.

Hän muistaa ensimmäisen kesätyöpestinsä tehtaalla hyvin. Kvick oli lukiossa suuntautunut matemaattis-luonnontieteellisiin opintoihin.

– Osallistuin silloin järjestettyyn metsäklusterilinjaan. Teknilliset alat kiinnostivat minua, ja sitten syntyi kiinnostus metsäteollisuuteen.

Hän haki kesätöihin Stora Ensolle, pääsi tutustumiskäynnille Inkeroisten tehtaalle ja sitä kautta ensimmäiseen kesätyöhön kartonkitehtaalla.

– Ensimmäisenä kesänä olin kartonkikoneen käytöntarkkailijana. Otin näytteitä laadun tarkkailemiseksi. Lisäksi ajoin radio-ohjattavaa siltanosturia.

Nyt Kvick on edennyt vuorotyönjohtajaksi. Hän vastaa omassa vuorossaan kartonkitehtaan jälkikäsittelystä ja jälkikäsittelyn sekä kartonkikoneen tuotannon suunnittelusta.

Metsäteollisuus kiinnostaa Kvickiä. Parin vuoden kuluttua hänen on määrä valmistua energiatekniikan diplomi-insinööriksi.

– Tämä työ ja ala on sellainen, jossa olen viihtynyt.

Moises Garibay

Kaisa Kvick on opiskelutaustansa ja kesätyökokemuksensa ansiosta edennyt vuorotyönjohtajaksi.
Kaisa Kvick on opiskelutaustansa ja kesätyökokemuksensa ansiosta edennyt vuorotyönjohtajaksi.

UPM:n Kymin tehtaille on palkattu jotakuinkin tavanomainen määrä kausityöntekijöitä täksi kesäksi. Sellutehtaan puolella ahertaa 35 kesätyöläistä, lisäksi muihin töihin, kuten johtotehtäviin on palkattu 11 työntekijää, tehtaanjohtaja Jyri Kylmälä kertoo.

– Määrä on ihan normaali, ja sellutehdas on toiminut normaaliin tapaan koronasta huolimatta. Joitain erityisjärjestelyjä olemme tietysti tehneet jo keväällä.

Kylmälän mukaan korona ei ole vaikuttanut myöskään tehtaan huoltoseisokkien aikataulutukseen.

– Meillä ei tänä vuonna ole suurempaa huoltoseisokkia. Se oli viime vuonna ja pidetään seuraavan kerran ensi vuonna. Syksyllä on pienempi huoltoseisokki.

Kymin integraatin paperitehtaalle on niin ikään palkattu sama määrä kesätyöntekijöitä kuin viime kesinä, tehtaanjohtaja Matti Laaksonen kertoo.

– Rekrytoimme kesäksi 80–90 sijaista ja määrä on sama tänäkin vuonna. Lisäksi meillä on parikymmentä henkilöä oppisopimuskoulutuksessa. Kesän ajan he ovat käytännön töissä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset