Kouvolan seudun kuntosaliyrittäjät purevat hammasta ja odottavat päätöstä sulkemisesta – Korvausten saaminen vakuutusyhtiöltä lienee toiveunta: "Edes laman aikana ei ollut näin vaikea tilanne"

Koronavirus: Kuntosalit pitävät pakon edessä ovensa auki, vaikka kävijämäärät ovat koronaepidemian takia romahtaneet.

Linda Varoma

Kuntosalit ovat koronaepidemian takia kovassa tilanteessa.
Kuntosalit ovat koronaepidemian takia kovassa tilanteessa.

Kouvolan Kuntokeskus Ykkösen yrittäjä Janne Patjas odottaa valtiovallalta kovia päätöksiä ja suoraa tukea pulaan joutuneille pienille ja keskisuurille yrityksille.

– Nyt pitäisi saada aikaan oikeita päätöksiä yrittäjien tukemisesta. Pelkät vihjaukset tulevista toimista tai lupaukset tukipaketeista eivät riitä tässä tilanteessa.

Yhdessä Marianne Patjaksen kanssa kuntokeskusta pyörittävä Janne Patjas sanoo, että he ovat päättäneet pitää tilat auki koronaepidemiasta huolimatta. Hän toivoo tilanteen menevän ohi mahdollisimman pian.

– Kun kriisi tuli akuutiksi, päätimme jatkaa aukioloa taloudellisten seurausten minimoimiseksi. Aukiolo jatkuu, kunnes hallitukselta tulee määräys sulkemisesta.

Linda Varoma

Yrittäjä Janne Patjas odottaa hallitukselta konkreettisia tukitoimia.
Yrittäjä Janne Patjas odottaa hallitukselta konkreettisia tukitoimia.

Aukiolosta huolimatta korona on kouraissut yrityksen tulovirtaa kovalla kädellä.

– Ensimmäisen viikon aikana kävijämäärä putosi noin puoleen, nyt se on romahtanut noin viidesosaan.

Patjas kertoo, että yrittäjät ovat harkinneet kuntokeskuksen sulkemista. Myös kuntosalikorttien ehdoissa he ovat tulleet vastaan.

– Jotkut asiakkaat ovat pyytäneet saada panna salikorttinsa tauolle. Olemme mielellämme joustaneet korttien voimassaolon suhteen.

Koronavirusepidemia on muutenkin aiheuttanut muutoksia toimintaan. Esimerkiksi ryhmäjumppien osallistujien enimmäismäärä on rajattu kymmeneen. Osallistujia kehotetaan pitämään reilusti etäisyyttä toisiinsa.

– Lisäksi kuntosalitilojen ja -laitteiden desinfiointiin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota.

Patjas ei usko, että vakuutusyhtiö ottaa osaa kolhujen paikkaamiseen.

– Olen aiemminkin taistellut vakuutusyhtiöiden kanssa, joten tiedän, miten hankalaa se on.

Katja Juurikko

Kuntosaliyrittäjä ja hieroja Jari Lampinen Kuusankoskelta sanoo, ettei tällaista tilannetta ole aiemmin nähty.
Kuntosaliyrittäjä ja hieroja Jari Lampinen Kuusankoskelta sanoo, ettei tällaista tilannetta ole aiemmin nähty.

PK-yritykset ottavat kovia osumia

Kuusankoskella toimivan Kuusaan Kunto-Mekan osakas, kuntosaliyrittäjä ja hieroja Jari Lampinen sanoo, että koronan harmit on nyt jo nähty yrityksen toiminnassa.

– Kyllä tämä kolhaisee montaa yrittäjää. Hiljaiseksi on meilläkin mennyt.

Viikonlopun kävijämääriä tutkittuaan Lampinen kertoo, että noin puolet kuntosalin käyttäjistä on jäänyt kotiin.

– Erityisesti iäkkäämmät ihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat ovat poissa. Mutta olen huomannut, että myös nuoret naiset, joita meillä on ollut noin puolet asiakaskunnasta, ovat jättäneet tulematta.

Hierontoja tekevä Lampinen sanoo, että asiakaskato näkyy myös hierontapöydällä.

– Asiakkaiden määrä on romahtanut. Jotkut vielä haluavat hieronnan, ja toki sen heille annan.

Yrittäjän mukaan niin kuntosalilla kuin hierontatiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota hygieniaan. Vaikka hengityssuojaimia ei käytetä, niin desinfiointia tiloissa on lisätty.

Lampinen sanoo työskennelleensä alalla yli 30 vuotta ja nähneensä 1990-luvun laman. Hän toivoo, että koronaepidemian Suomeen tulossa olevasta huipusta päästään yli mahdollisimman pian.

– Edes silloin ei ollut näin vaikea tilanne. Toivon yrittäjien puolesta, että tästä selvitään nopeasti.

Katja Juurikko

Kuusaan Kunto-Mekan toiminta on hiljentynyt suuresti koronaepidemian takia.
Kuusaan Kunto-Mekan toiminta on hiljentynyt suuresti koronaepidemian takia.

Kuusaan Kunto-Mekka on viime viikolla ollut yhteydessä vakuutusyhtiöönsä.

Sieltä annettujen tietojen mukaan omaehtoinen ovien sulkeminen ei oikeuta korvauksiin. Vasta, jos valtiovalta määrää, on kenties mahdollista hakea vakuutussopimuksen mukaisen epidemiaturvan oikeuttamia korvauksia.

– Meillä on vakuutussopimuksessa epidemiaturva, mutta se ei auta, ellei valtiovalta määrää toiminnan sulkemista epidemian takia.

Hätähuuto asiakkaille

Kuusankoskella Fit Kuusankoski -kuntosaliyritystä pyörittävä Heini Keisala vetoaa asiakkaisiinsa.
– Toivoisin, että asiakkaat säilyttäisivät jäsenyytensä tässä koronatilanteessa, vaikka eivät tulisikaan ryhmäliikuntoihin tai salille. Muuten yritys menee nurin, eikä sitä enää syksyllä ole, jos korona ylipäätään on mennyt siihen mennessä ohi..

Koronan takia tauotuksia ja irtisanomisia on tullut paljon, Keisala sanoo. Ryhmäliikuntaan osallistujien määrän vähennyttyä on otettu käyttöön uusia keinoja.

Heini Keisalan arkisto

Kuusankoskella kuntosalia pitävä Heini Keisala vetoaa asiakkaisiinsa ja käyttää uusia tapoja harjoitttelun ylläpitämiseksi poikkeusaikana.
Kuusankoskella kuntosalia pitävä Heini Keisala vetoaa asiakkaisiinsa ja käyttää uusia tapoja harjoitttelun ylläpitämiseksi poikkeusaikana.

– Olemme videoineet erilaista liikuntaa netin kautta katsottavaksi sitä toivoville asiakkaille. Tulevalla viikolla on myös livejumppaa.

Keisala toivoo, että kaikki, jotka vain kynnelle kykenevät, säilyttävät asiakkuutensa. Silloin yrittäjä saa pakolliset kulut katettua, jotka juoksevat oli sali kiinni tai auki.

Virtuaalijumppia Sydneystä Kouvolaan

Kouvolan Ladylinen ja Easyfitin toimitusjohtaja Anu Jaakkola vastaa puhelimeen toisesta kodistaan Australian Sydneystä.

Suomessa on kaunis kevätpäivä, mutta maapallon toisella puolella on ilta ja syksy. Koronavirus jyllää silti sielläkin.

Kotkasta kotoisin oleva ja Suomessa Porvoossa asuva Jaakkola perheineen on nyt jumissa toisessa kotimaassaan, koska lentoja ei enää Australiasta lähde.

Anu Jaakkola

Kouvolassa toimivien Ladylinen ja Easyfitin toimitusjohtaja Anu Jaakkola on nyt jumissa Australiassa. hän vetää jumppia ja joogia verkossa asiakkaille.
Kouvolassa toimivien Ladylinen ja Easyfitin toimitusjohtaja Anu Jaakkola on nyt jumissa Australiassa. hän vetää jumppia ja joogia verkossa asiakkaille.

– Tarkoituksemme oli tulla kesällä Suomeen. Lasten oli määrä aloittaa koulu Suomessa elokuussa. Saa nähdä, mitä tapahtuu.

Hän pitää erilaisia jumppatunteja Facebook-ryhmässä ja toivoo asiakkailtaan kärsivällisyyttä ja sitoutumista.

Jaakkola sanoo olevansa koronapandemian takia löyhässä hirressä monen muun pk-yrittäjän tavoin.

Hän näkisi mielellään vastaantuloa vuokranantajilta ja yhteiskunnan tukea yrittäjille.

– Esimerkiksi Kouvolan toimipisteiden vuokranantaja on antanut lykkäystä vuokriin. Ne on kuitenkin maksettava myöhemmin. Miten ne voi maksaa, kun tilanteen takia tulot ovat romahtaneet?

Jaakkolan yrityksellä on keskeytysvakuutus, mutta hän ei usko siitä olevan apua juuri nyt.

– Vasta, kun valtiolta tulee määräys sulkea kuntosalit, alan selvittää, onko vakuutuksesta apua.

Lomautuksiin tai irtisanomisiin yrittäjän ei vielä ole tarvinnut lähteä. Jos tilanne jatkuu, niitäkin saattaa tulla.

– Olen sanonut henkilökunnalle, että jos nyt ahdistaa olla töissä ja olisi mieluummin kotona, se käy. Palkkaa emme tietenkään voi näistä poissaoloista maksaa.

"Yrittäjä: Lue vakuutussopimusehdot tarkkaan"

Koronavirusepidemian takia monet yrittäjät ovat joutuneet keskeyttämään liiketoimintansa.

Yrityksen toiminnan keskeytysvakuutuksesta ja siihen mahdollisesti kuuluvasta epidemiavakuutuksesta korvattavat tilanteet on määritelty vakuutusehdoissa.

Ehdot ovat erilaisia eri vakuutusyhtiöillä, vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtava lakimies Harri Isokoski sanoo.

Yleinen liiketoiminnan vaikeutuminen ja epidemian aiheuttama asiakaskato eivät vielä oikeuta korvaukseen saamiseen, Fine ohjeistaa.

–Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa. Muunlainen keskeytyminen tai yritystoiminnan vaikeutuminen eivät oikeuta korvaukseen.

Anu Jaakkola

Sohvajoogaan ei tarvitse välineitä, vain viitseliäisyyttä.
Sohvajoogaan ei tarvitse välineitä, vain viitseliäisyyttä.

Tavanomaisesti keskeytysvakuutukset korvaavat joko yrityksen omaisuutta tai henkilöstöä kohdanneen vahingon. Näitä ovat esimerkiksi palon tai murron aiheuttamat toiminnan keskeytymiset tai vakuutuksessa yksilöidyn yrityksen avainhenkilön työkyvyttömyydestä johtuvaa toiminnan keskeytymistä.

– Meneillään olevan koronavirusepidemian osalta yritys voi siten käytännössä saada keskeytysvakuutuskorvausta vain mahdollisesta laajasta henkilökeskeytysvakuutuksestaan, Isokoski sanoo.

–Korvausta maksetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että vakuutuksessa mainittu yrityksen avainhenkilö on joutunut työkyvyttömäksi koronavirusinfektioon sairastuttuaan ja työkyvyttömyys kestää yli vakuutuksessa sovitun omavastuuajan. Korvattavaksi voivat tulla aiheutunut liikevaihdon menetys tai ylimääräiset kustannukset vakuutussopimuksessa sovitun mukaisesti, Isokoski sanoo.

Hänen mukaansa keskeytysvakuutuksille on ominaista, että niiden avulla yritys voi saada suojaa vakuutusehdoissa ennalta erikseen määriteltyjä yksittäisiä toimintaansa kohdistuvia riskejä vastaan.

Vapaaehtoisilla vakuutuksilla ei kuitenkaan ole mahdollista riskien mittakaavan vuoksi suojautua yleisemmiltä yhteiskunnan häiriötiloilta, kuten nyt käsillä olevan kaltaisilta koko väestöä uhkaavilta epidemioilta, Isokoski sanoo.

Hän kehottaa yrittäjiä tarkistamaan vakuutussopimukseensa mahdollisesti kuuluvan epidemiaturvan kattavuus.

Luetuimmat