Kun Uusimaa siirtyi leviämisvaiheen, koronavirustartuntojen riski kasvoi myös Kymenlaaksossa – Kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet kielletään Uudellamaalla harrastustoiminnasta kulttuuriesityksiin

Uudenmaan huonontunut tilanne lisää Kymsoten mukaan koronavirustartuntojen riskiä myös Kymenlaaksossa.

Emmi Korhonen

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (taustalla) pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (taustalla) pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa aamupäivällä, että pääkaupunkiseudulla sisätilojen yleisötilaisuudet rajoitetaan enintään 20 ihmiseen maanantaista alkaen. Kyseessä on määräys, josta päätöksen tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Aluehallintoviraston tiedotteessa määräyksiä perustellaan sillä, että tilaisuuksien kieltäminen on välttämätöntä heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi. Rajoituksilla pyritään rauhoittamaan tautitilanne ja välttämään tiukempien ja laajamittaisempien rajoitusten tarve.

Pääkaupunkiseutu on koronaepidemian leviämisvaiheessa ja muilta osin sairaanhoitopiirin alue on kiihtymisvaiheessa. Jotta epidemiatilanne voidaan saada hallintaan, Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Päätös tulee voimaan maanantaina 23. marraskuuta ja on voimassa 13. joulukuuta saakka.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Tiukemmat kokoontumisrajoitukset ovat alueella välttämättömiä, koska tautitilanne on heikentynyt tähänastisista rajoituksista huolimatta. Kieltämällä kokonaan yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kolmen viikon ajaksi pyritään välttämään tarve tiukemmille ja laajamittaisemmille rajoituksille.

Aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin. Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat antaa yksityistilaisuuksien järjestämisestä suosituksia, joita jokaisen on syytä noudattaa omalta osaltaan.

Kymenlaakson tilanne voi heikentyä nopeasti

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Husin alueella todetaan tartuntoja nyt niin paljon, että koko maan epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti.

Uudenmaan huonontunut tilanne lisää Kymsoten mukaan koronavirustartuntojen riskiä myös Kymenlaaksossa.

Kymsote muistuttaa, että matkustamista ulkomaille ja myös Suomessa on syytä harkita tarkkaan. Kymenlaaksossa tartuntoja on saatu ulkomailta erityisesti Venäjältä ja kotimaasta erityisesti Uudeltamaalta.

– Kymenlaaksolaisilla on paljon perhe-elämään, työhön ja opiskeluun liittyviä yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle, jossa koronatilanne on vaikea. Kymenlaaksoonkin on tullut koronatartuntoja perhetapaamisissa, joihin on saavuttu muista maakunnista. On siis hyvä harkita tarkasti, kannattaako juuri nyt asioida tai järjestää tapaamisia pääkaupunkiseudulla asuvien läheisten kanssa, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.