Kouvolan poliisille uusi väline ylinopeuksien taltuttamiseen — tunnukseton kamera-auto käyttöön maaliskuussa

Katja Juurikko

Vanhemman konstaapelin Jarmo Uuttalan mukaan automaattivalvonta-auto on kätevä etenkin taajamien keskustoissa.
Vanhemman konstaapelin Jarmo Uuttalan mukaan automaattivalvonta-auto on kätevä etenkin taajamien keskustoissa.

Kaakkois-Suomen poliisi saa maaliskuussa käyttöönsä toisen valvonta-auton. Uusi auto sijoitetaan Kouvolaan.

Poliisi otti nykyisen automaattivalvonta-auton käyttöön keväällä 2014. Vanha auto pysyy käytössä, mutta se siirretään Etelä-Karjalaan.

— Uusi auto on nykyistä modernimpi ja tilavampi. Tähän asti olemme joutuneet siirtämään kuvat muistitikulla kamerasta tietokoneelle ja edelleen järjestelmään. Uudessa autossa tieto liikkuu itsestään, sanoo vanhempi konstaapeli Jarmo Uuttala.

Auto näyttää tavalliselta pakettiautolta, ja sen toimintaperiaate on yksinkertainen.

Auto ajetaan parkkiin bussipysäkille tai muulle tien levikkeelle. Takaikkunaa peittävä, musta rullaverho nostetaan ylös. Sitten laite alkaa kuvata ylinopeuksia valvontatolpan tapaan.

Kuljettaja tietää ajaneensa liian kovaa, kun auton ikkunassa välähtää salama. Huomautukset ja sakot toimitetaan kaahareille postitse.

Autoa käyttävä poliisi pukeutuu tavallisesti siviilivaatteisiin, eikä ajoneuvossa ole viranomaistunnuksia.

— Olemme käyttäneet autoa sellaisissa paikoissa, joissa valvonta olisi muuten hankalaa. Taajamien keskustoissa on usein vaikea ohjata autoja tien sivuun, Uuttala sanoo.

Ylikomisario Jari Strengellin mukaan Kouvolassa Kymen Lukon eli Kauppalankadun ja Salpausselänkadun risteys on ollut yksi yleinen valvontapaikka. Kuusankoskella auto on mitannut paljon ylinopeuksia esimerkiksi Valtakadulla, Kuusaan lukion kohdalla.

Auto täytyy ajaa parkkiin ennen kuvaamisen aloittamista. Jarmo Uuttalan mukaan jokainen valvontapiste täytyy myös kirjata etukäteen poliisin järjestelmään, jotta kuvat ja sakot pysyvät hallinnassa.

— Emme voi ajaa autoa spontaanisti jonnekin ja alkaa kuvata. Auto täytyy myös pysäköidä siten, että se on linjassa liikenteen kulkusuunnan kanssa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.