Temoset panttasivat koko omaisuutensa elokuvan tähden — Teit meistä kauniin on lama-ajan sukupolvikokemus

Alma Onali

Olga ja Tuukka Temonen uskovat saavansa omansa takaisin elokuvasta. — Kaikki on kiinni yleisöstä, mutta olen luottavainen, Olga Temonen sanoo.

Iittiläiset Olga ja Tuukka Temonen ottivat lainan ja panttasivat omaisuutensa saadakseen Teit meistä kauniin -elokuvan miljoonabudjetin kasaan. Apulannan ensimmäisistä vuosista kertova elokuva kertoo samastuttavan tarinan pienen kaupungin pojista ja heidän perheistään lama-ajan Suomessa.

Elokuvan tekeminen kypsyi ohjaajan ja Apulannan ex-basistin Tuukka Temosen päässä kymmenen vuotta.

Omaisuuden panttaaminen unelman eteen oli loppujen lopuksi Temosille helppo päätös.

— Emme voineet enää perääntyä. Jos olisimme alkaneet jarrutella, niin mahdollisia yhteistyökumppaneita ei olisi enää kiinnostanut, Tuukka Temonen sanoo.

Yritykset olivat Tuukka Temosen mukaan ensimmäisenä mukana tukemassa elokuvaa. Elokuva- ja TV-alan säätiöt lämpesivät hitaammin. Temonen arvelee syyn olevan siinä, että suurin osa tuotantoryhmästä oli ensikertalaisia elokuva-alalla.


Tiukka budjetti vaikutti paljon esimerkiksi kuvauspaikkojen valintaan. Useimmat ovat autenttisia tapahtumapaikkoja Apulannan ensimmäisiltä vuosilta. Lavasteita ei juurikaan rakenneltu.

Apulanta soitti ensimmäisen menestyskeikkansa Korialla Kouvolassa.

Elokuvan lopputeksteissä mainitaan jokaikinen elokuvan tekemisessä avustanut henkilö nimeltä, myös ne päälle 400 ihmistä, jotka kokoontuivat Elimäen-Vilppulan nuorisoseurantalolle kuvauksiin viime syksynä.

— Avustajat auttoivat meitä ilmaiseksi, meillä on syy kiittää heitä. Se on vähintä, mitä voimme tehdä, Tuukka Temonen sanoo.

— Koko prosessi on ollut hyvin punk, ja samalla tämä on ehkä kaupallisin indie-elokuva ikinä, tuottaja ja apulaisohjaaja Olga Temonen sanoo.

Suomessa ei ole tehty kovinkaan monta bändielokuvaa. Tuukka Temonen tietää syyn.

— Bändit ovat vähän tylsiä. Suosion ajat ovat samankaltaisia kaikilla, kaikki käyvät läpi samat etapit.

Mielenkiintoista on nimenomaan se, mikä tapahtuu ennen suosiota. Temonen käyttää esimerkkinä peliyhtiö Supercelliä, joka on tuottanut perustajilleen miljoonaomaisuudet.

— Miljoonat tuntuvat kaukaisilta tavallisille ihmisille. Jos Supercellistä tehtäisiin elokuva, ne ensimmäiset koodaukset olisivat jännittäviä nähdä. Siitä me voimme oppia.

Temonen näkee Apulannan alkuajoissa keskellä 1990-luvun synkintä lamaa samaa kuin tässä ajassa. Hän haluaa kannustaa elokuvallaan nuoria tarttumaan unelmiinsa vaikeista ajoista huolimatta.

Apulannan tarina on esimerkki siitä, että kaikki on mahdollista. Lisäksi tarvitaan joku, joka sanoo hulluillekin ideoille kyllä.

— Kaikkeen on niin helppo sanoa ei. Elokuvamme on voimakas kyllä paremman huomisen puolesta. Selvisimme 90-luvusta, voimme selvitä tästäkin ajasta.

Teit meistä kauniin tulee ensi-iltaan 7.9.