Kouvolassa saattohoidon läheisiä ei rajata –  "Skype ei korvaa saattohoidossa läsnä olevaa läheistä," ylilääkäri sanoo

Omaiset ja läheiset pääsevät myös mukaan kotisaattohoitoon.

arkisto/Crista Lassfolk-Feodoroff

Videot eivät korvaa läheisen läsnäoloa saattohoidossa.
Videot eivät korvaa läheisen läsnäoloa saattohoidossa.

Kenenkään ei pitäisi kuolla yksin, ei etenkään koronavirusepidemian takia, Kymsoten palliatiivisen yksikön ja kotisairaaloiden ylilääkäri Terhi Harjula sanoo.

Saattohoidon potilaat saavat läheisiä rinnalleen Kouvolassa.

– Tätä asiaa on nyt katsottava myös inhimilliseltä puolelta. Läheiset saavat tänne ihan mielelläänkin tulla. Ei se Skype-yhteys heidän läsnäoloaan korvaa, hän sanoo.

Harjulan vastuulla ovat Villa Apila Kouvolassa, Villa Meri Karhulassa sekä palliatiiviset poliklinikat pohjoisessa ja etelässä.

Kouvolalaisessa Villa Apilassa saattohoidossa olevien potilaiden luona käy läheisiä, vaikka ulkopuolisten vierailut on muuten koronavirusepidemian takia kielletty. Samoin Kymenlaakson keskusairaalassa synnytyksessä äidin rinnalla saa olla tukihenkilö tai puoliso.

Ehtona on, että niin saattohoidon potilaan läheisen kuin synnyttäjän mukana olevankin on oltava ehdottomasti terve.

Vieraita ei tällä hetkellä kotiutettavien tai muihin hoitolaitoksiin lähtevien potilaiden luo päästetä. Läheisten toivotaan pitävän heihin yhteyttä puhelimitse, joko ääni- tai videopuheluilla

Aiemmin Villa Apilassa oli ovella sähkölukko, jota käyttämällä omaiset pääsivät kulkemaan vapaasti potilaiden luo. Koronavirusepidemian aikana saattohoidon potilaiden läheiset soittavat osastolle tullessaan ovikelloa. Hoitaja ottaa heidät vastaan. Tarvittaessa vierailija pukeutuu suojavarusteisiin.

– Emme ole rajanneet sitä, keitä läheiset tarkalleen ottaen ovat. Kaikki saattopotilaille tärkeät ihmiset saavat tulla.

Kotisaattohoitoon läheinen saa osallistua

Saattohoidon osastolle tulevien on oltava ehdottomasti terveitä, koska potilaiden vastustuskyky on alentunut. Läheiset eivät saa Harjulan mukaan liikkua muualla osastolla kuin potilaan huoneessa.

Harjulan mukaan on tärkeää, että niin potilaat, hoitohenkilökunta kuin läheisetkin välttyvät sairastumiselta.

Myös kotona saattohoidossa olevien läheisillä on mahdollisuus päästä potilaan luo, vaikka suurin osa heistä on yli 70-vuotiaita.

– Vaikka potilaat tai omaiset ovat iäkkäitä, tätä mahdollisuutta ei ole kotisaattohoidossakaan rajattu.

Kommentoidut