Kouvola saa Kymsotessa sananvaltaa – Hallinto-oikeus ratkaisi kiistan äänivallasta

Kouvolalla on yhtymävaltuustossa 58 prosentin äänienemmistö.

Ella Karttunen

Hallinto-oikeus ratkaisi yhtymävaltuuston äänivallan Kouvolan hyväksi hylkäämällä Etelä-Kymenlaakson kuntien hakemuksen. Kuva on Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymävaltuuston kokouksesta elokuulta 2019.
Hallinto-oikeus ratkaisi yhtymävaltuuston äänivallan Kouvolan hyväksi hylkäämällä Etelä-Kymenlaakson kuntien hakemuksen. Kuva on Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymävaltuuston kokouksesta elokuulta 2019.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa koskien Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän Kymsoten valtuuston äänivaltaa.

Kiista on ratkennut Kouvolan hyväksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Kyse oli erimielisyydestä Kymsoten perussopimuksen tulkinnassa. Sopimuksessa todetaan, että kullakin yhtymävaltuustojäsenellä on yksi ääni jokaista alkavaa tuhatta asukasta kohti. Yksittäisen kunnan äänimäärä voi olla enintään puolet kaikkien kuntien yhteenlasketusta rajoittamattomasta äänimäärästä.

Näitä säännöksiä soveltamalla Kouvolalla on yhtymävaltuustossa 58 prosentin äänienemmistö vielä senkin jälkeen, kun sen äänimäärää on leikattu. Etelä-Kymenlaaksossa katsotaan, että perussopimuksessa on kirjausvirhe. Kuntien mukaan äänivalta on pitänyt määritellä niin, että yksi ääni alkavaa tuhatta asukasta kohti on kullakin kunnalla, ei yksittäisellä yhtymävaltuuston jäsenellä.

Äänivalta jakautui tämän periaatteen mukaisesti Kymsoten edeltäjän Carean yhtymäkokouksessa. Tuolloin Kouvolalla oli 85 ääntä ja etelän 5 kunnalla yhteensä 87.

Kouvolan ja Etelä-Kymenlaakson kuntien välisen kiistan veivät hallinto-oikeuteen Kotka, Hamina, Pyhtää ja Virolahti.

Nyt hallinto-oikeus on hylännyt kuntien hakemuksen. Kotkan kaupunki on saanut asiasta päätöksen 17. marraskuuta. Asiassa on mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Kotkan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 23. marraskuuta.

Etelän kunnat vetosivat hakemuksessa perustuslakiin, joka suojaa kunnallista itsehallintoa. Hakemuksen liitteenä oli oikeustieteen tohtori, professori Olli Mäenpään lausunto. Sen mukaan kuntayhtymän perussopimusta olisi tulkittava ja sovellettava niin, ettei yksittäisellä kunnalla ole määräämisvaltaa päätöksenteossa.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote aloitti toimintansa 2019 vuoden alussa. Äänivallasta yhtymävaltuustossa kiisteltiin jo ennen sitä.