Lauantaina tapahtuva Silmänkääntötemppu on outojen otusten esitysten sarja läpi Kouvolan keskustan: ”Matkalla tapahtuu musiikkia, liikettä, monologia ja kaikennäköistä”

Tomi Päiväläinen pohti, mitä festareita Kouvolassa voisi olla talviaikaan. Silmänkääntötemppu syntyi, kun taiteilijaryhmä mietti kesän järjestämistä talven keskelle.

Jussi Lopperi

Tomi Päiväläinen on järjestänyt Silmänkääntötemppu-tapahtumaa pääasiassa kuvataiteilija Lotta Tillin ja performanssitaiteilija Meri Hietalan kanssa.
Tomi Päiväläinen on järjestänyt Silmänkääntötemppu-tapahtumaa pääasiassa kuvataiteilija Lotta Tillin ja performanssitaiteilija Meri Hietalan kanssa.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston rumpujensoitonopettaja Tomi Päiväläinen mietti muutamia vuosia sitten erään ystävän kanssa, mitä Kouvolassa voisi tehdä talvella, kun kesällä tapahtumia riittää.

— Pohdimme erilaisia festareita, mitä voisi olla pimeään aikaan. Tuoda valoa tänne.

Kouvola on tällainen kullankaivajien maa. Rikas kultturikaupunki, jossa on paljon lahjakkaita taiteilijoita. — Tomi Päiväläinen

Päiväläinen, itse syntyperäinen helsinkiläinen, tuli aikanaan Kouvolaan kahdeksi kuukaudeksi tekemään sijaisuutta. Siitä tulikin viidentoista vuoden työrupeama, jonka aikana hän on ehtinyt tutustua moniin paikallisiin taiteilijoihin.

— Ajattelin, että jos tapahtumaan saisi mukaan muusikoita, kuvataiteilijoita, tanssijoita ja niin pois päin. Porukalla heitimme ideoita siihen, että tekisimme retken Kouvolan keskustan läpi.

Jussi Lopperi

Tomi Päiväläinen esittelee karttaluonnosta Silmänkääntötempun esitysten reitistä.
Tomi Päiväläinen esittelee karttaluonnosta Silmänkääntötempun esitysten reitistä.

Silmänkääntötemppu on monien eri taide-esitysten sarja Kouvolan keskustassa. Päiväläinen on järjestänyt tapahtumaa pääasiassa kuvataiteilija Lotta Tillin ja performanssitaiteilija Meri Hietalan kanssa.

Katsojat voivat nähdä halutessaan vain yksittäisen esityksen tai liittyä esityksiä katsovaan kulkueeseen, joka kiertää Matkakeskukselta Kauppalankadun poikki. Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille.

— Porukka kokoontuu museoveturi Vanhan Ruuhveltin edessä ja lähtee eteenpäin jatkamaan matkaa. Matkalla tapahtuu musiikkia, liikettä, monologia ja kaikennäköistä.

Esitykset tapahtuvat muun muassa rautatien asemahallissa ja huoltokadulla. Viimeinen niistä nähdään Kouvolan keskustorilla.

— Taiteilijat itse ja minä olemme luoneet ajatuksia siitä, miltä kaupunki näyttää, miltä se voisi tuoksua, mikä sen soundimaailma on ja näin pois päin.

Jussi Lopperi

Silmänkääntötemppuun on lupailtu outoja otuksia. Mikähän niistä tässä mahtaa olla kyseessä?
Silmänkääntötemppuun on lupailtu outoja otuksia. Mikähän niistä tässä mahtaa olla kyseessä?

Kulkuetta johtavat historioitsija Sakari Viinikainen ja teatteriohjaaja Piia Kleimola. Tutustuessaan aikanaan paikalliseen elämään Päiväläistä huvittivat Viinikaisen Kouvola-aiheiset pakinat.

— Ajattelin, että jos Viinikaisen saisi kertomaan juttuja kaupungista. Hän olisi hieno Kouvola-opas.

Suunnitelma oli jossain vaiheessa laittaa esityksiin vastakkaiset asiat, kuten kesä talviselle maisemalle.

— Ei laitetakaan luistinrataa, vaan beach volley -kenttä. Kumpaakaan ei tapahtumassa nyt ole, mutta nimi Silmänkääntötemppu lähti siitä.

Päiväläisen neuvo katsojille on laittaa paljon päälle, avata aistit ja mieli. Reitti kulkee suurin osin ulkotiloissa.

Hänen mukaansa käsikirjoitusta vailla olevan tapahtuman hienous on sen ainutkertaisuus. Mukana on outoja otuksia ja aarteiden löytämistä, ainakin henkisten sellaisten.

— Eihän sitä koskaan tiedä, mitä jutut tuovat tullessaan. Kouvola on tällainen kullankaivajien maa. Rikas kultturikaupunki, jossa on paljon lahjakkaita taiteilijoita.

Silmänkääntötemppu 30.11. kello 17. Esityspaikat ovat museoveturi Vanhan Ruuhveltin edusta, Asemahalli, Seitsemän männyn puisto, Manski, Huoltokatu, Keskustori.