Homekoirien käyttö on lisääntynyt, sillä ne eivät riko rakenteita — Homekoirayrittäjän mukaan Kouvolan kaupunki käyttää jonkin verran koiria apuna kiinteistöissään, joissa epäillään sisäilmaongelmia

2000-luvun alussa Suomessa oli kymmenkunta homekoiraa. Nyt niitä on homekoirayrittäjän Jussi Grönmanin arvion mukaan viitisenkymmentä. Homekoirien käyttö on lisääntynyt erityisesti asuntokauppojen yhteydessä.

Sari Tauru

Homekoira käy tutkittavan alueen tarkasti läpi. Arkistokuva.
Homekoira käy tutkittavan alueen tarkasti läpi. Arkistokuva.

Koira nuuskii huonetta tarkasti. Sitten koira pysähtyy ja alkaa raapia. Se on antanut ohjaajalleen merkin mahdollisesta homeesta.

Homekoira etsii terveydelle vaarallisia home- ja sädesienikasvustoja talojen rakenteista.

— Homekoiran käyttö on nopea ja lahjomaton tapa paikallistaa mahdolliset homevauriokohdat rakennuksessa rakenteita rikkomatta, homekoirayrittäjä Jussi Grönman Kymen home-etsinnästä kertoo.

Grönmanilla riittää töitä hänen kolmen parsonrusselinterrierinsä kanssa. Jonot ovat yleensä 2—3 viikkoa.

— Tällä hetkellä seuraava täysin vapaa päivä menee kuukauden päähän.

Grönmanin yrityksen toiminta-alueena on koko Suomi, mutta hän tekee paljon töitä muun muassa Kouvolassa. Grömanin mukaan Kouvolan kaupunki käyttää jonkin verran homekoiria kiinteistöissään, joissa epäillään sisäilmaongelmia.

Homekoirien käytön hintahaarukka vaihtelee aina kohteen ja tehtävien töiden mukaan. Grönmanin mukaan asiakkaiden tarpeetkin vaihtelevat. Jotkut asiakkaat haluavat vain, että koira merkitsee mahdolliset homepaikat, mutta he palkkaavat jonkun muun tekemään lisätutkimuksia.

— Välillä asiakkaat taas haluavat laajemman kartoituksen ja analyysin. Silloin hintakin on korkeampi.

Omakotitalojen homekoiratutkimus maksaa 400—600 euroa. Isompien kiinteistöjen tai esimerkiksi koulurakennuksien tutkimukset maksavat yleensä 1 000 eurosta ylöspäin.

Harri Teitto

Jussi Holopaisen homekoira Pyry tutki Kankaan koulun sisäilmaongelmia Kouvolassa vuonna 2012.
Jussi Holopaisen homekoira Pyry tutki Kankaan koulun sisäilmaongelmia Kouvolassa vuonna 2012.

Grönman on tehnyt homekoirakartoituksia 2000-luvun alusta lähtien. Homekoirien käyttö on lisääntynyt paljon hänen uransa alkuajoista.

2000-luvun alussa Suomessa oli kymmenkunta homekoiraa. Nyt niitä on Grönmanin arvion mukaan viitisenkymmentä.

— Kaakkois-Suomen alueella on ainakin muutama yrittäjä lisäkseni.

Grönmanin mukaan etenkin yksityiset haluavat käyttää homekoiria ennen asuntokauppoja. Lisäksi kaupungit ja kunnat käyttävät homekoiria isojen kiinteistöjen tutkimisessa.

Grönman perusti yrityksensä, kun paikallinen insinööritoimisto kiinnostui homekoirista ja halusi käyttää niitä apuna homeen paikantamisessa.

Grönman käyttää yleensä yhtä koiraa kohteessa. Sama koira voi käydä useammassa kohteessa päivän aikana.

Grönmanin mielestä mistä tahansa koirasta voi kouluttaa homekoiran, mutta hän on itse tykästynyt parsonrusselinterriereihin. Rotu on kehitetty metsästyskoiraksi, joten nenänkäyttö etsintään on luontevaa. Koirat ovat Grönmanin mukaan toimeliaita, ketteriä ja kestäviä.

— Koiramme kykenevät työskentelemään taipumustensa ja rakenteensa puolesta pienissäkin tiloissa. Ne ovat myös ihmisille ystävällisiä.

Grönman kouluttaa koiransa itse. Hän on työskennellyt virkakoirien ohjaajana ja kouluttajana 1990-luvulta lähtien. Hän aloittaa homekoirien koulutuksen heti, kun pentu on vierotettu emosta eli yleensä 8-viikkoisena. Koira on valmis homekoiran töihin yleensä 1,5—2-vuotiaana.