Pelastajat sammuttivat nokipalon Myllykoskella torstai-iltana, ohikulkija näki savupiipun lieskat

Pelastuslaitos sammutti nokipalon Rautakorventiellä Myllykoskella myöhään torstai-iltana. Ohikulkija oli nähnyt savupiipusta loimunneet lieskat noin kello 22.50.

Pelastuslaitos nuohosi hormin auki ja tyhjensi kuuman tuhkan tuhkaluukusta. Päivystävä palomestari Asko Rouhiainen kertoo, että nokipalon sattuessa pitäisi aina soittaa palokunta paikalle. Palokunnan ensinuohouksen jälkeen tarvitaan vielä ammattinuohooja puhdistamaan hormi.

Rouhiaisen mukaan nokipalot ovat horminsisäisiä paloja. Esimerkiksi pihkaisia puita poltettaessa pihkaa voi kerääntyä piippuun, jossa se saattaa syttyä palamaan.

Nokipalot eivät yleensä ole vaarallisia, mutta Rouhiaisen mukaan vanha kivihormi ei välttämättä kestä nokipalon kuumuutta jos palon annetaan jatkua. Nokipalo voi levitä talon rakenteisiin, jos hormissa on jokin aiemmin piilossa ollut vika.

Nokipalo ilmenee niin, että tulipesä alkaa vetämään tavallista voimakkaammin. Lisäksi savupiipusta saattaa tulla jopa metrin mittaisia liekkejä. Siksi nokipalo voi olla helpompi havaita talon ulkopuolelta kuin sisältä. Rouhiaisen mukaan tyypillisimmin nokipaloja tapahtuu kovilla pakkasilla.

Juho Maijala

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet