Kouvolassa kokoustanut Teollisuusliiton Heli Puura antoi huutia maan hallitukselle: ”Hallitus on unohtanut lupauksensa”

— Hallituskauden aikana työntekijöiden etujen heikennykset on valmisteltu yksityiskohtaisesti, mutta työntekijöiden asemaa parantavat esitykset ovat jääneet keskeneräisiksi, SAK ryöpyttää hallitusta.

Katja Juurikko

Teollisuusliiton vastaava aluetoimitsija Tapio Anttila ja toinen varapuheenjohtaja Heli Puura valmistautuivat luottamushenkilöiden lounastapaamiseen maanantaina aamupäivällä.
Teollisuusliiton vastaava aluetoimitsija Tapio Anttila ja toinen varapuheenjohtaja Heli Puura valmistautuivat luottamushenkilöiden lounastapaamiseen maanantaina aamupäivällä.

Teollisuusliitto ei ole vastustamassa irtisanomissuojan heikentämistä yksin.

Mukana ylityökiellossa ovat jo ainakin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, lähi- ja perushoitajaliitto Super, teollisuuden toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

SAK:n hallitus linjasi tämän kuun alussa, että sen liitot aloittavat järjestölliset toimet myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Näin tapahtuu, jos lakialoitetta alle 20 hengen yritysten irtisanomiskynnyksen muutoksesta ei vedetä takaisin.

Teollisuusliiton toinen varapuheenjohtaja Heli Puura antoi huutia hallitukselle Kouvolassa maanantaina. Hän sanoi, että ammattiliitoilla on viime vuosina ollut entistä vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksiin.

— Tiettyyn konsensukseen perustuva työmarkkinapolitiikka on murentunut tällä hallituskaudella. Kun kilpailukykysopimuksesta sovittiin, hallitus lupasi, että työttömyysturvaan ei tehdä muutoksia. Luvattiin sekin, että työlainsäädäntöä ei valmistella sanelemalla. Nyt nuo molemmat lupaukset on unohdettu.

Puuran mukaan hallitus tulee ulos kerta toisensa jälkeen uusilla työntekijöiden etujen ja palkkojen leikkauksilla ja heikennyksillä.

SAK on julkaissut selvityksen ”Näin palkansaajan asemaa on heikennetty Sipilän hallituskaudella”. Monistenippua jaettiin myös Teollisuusliiton tilaisuudessa maanantaina Kouvolassa.

— Sipilän hallitus tunnetaan työntekijää kurittavista leikkauksistaan ja useiden päätösten perumisesta. Hallituskauden aikana työntekijöiden etujen heikennykset on valmisteltu yksityiskohtaisesti, mutta työntekijöiden asemaa parantavat esitykset ovat jääneet keskeneräisiksi, SAK:n selvityksessä todetaan.

SAK:n mukaan liian moni ”vahingollisista esityksistä” on edennyt hallituspuolueiden päätöksillä lainsäädännöksi.