Frisbeegolfin suosio näkyy myös myymälöissä, kiekkojen myyntiluvut kasvoivat jopa 115 prosenttia –  "Kiekot alkoivat loppumaan hyllystä", sanoo Budget Sportin Ville Ala-Outinen

Frisbeegolf on kohtuuhintainen matalan kynnyksen laji, sanoo Intersport Kouvolan myymäläpäällikkö Petteri Savolainen. Hän arvelee poikkeusolojen vaikuttaneen lajin suosioon.

Meri Koskinen

Monet aloittelijat saattavat tarvita neuvontaa kiekkokaupoilla. Kuvituskuva.
Monet aloittelijat saattavat tarvita neuvontaa kiekkokaupoilla. Kuvituskuva.

Frisbeegolftarvikkeita on myyty viime vuoteen verrattuna yli sata prosenttia enemmän, kertoo Kouvolan Budget Sportin myymälävastaava Ville Ala-Outinen. Pelkästään kiekkojen myyntiluvut kasvoivat 115 prosenttia.

Ala-Outisen mukaan tavarantoimittajilla on ollut paljon vajausta varastoissaan, minkä vuoksi kaikkia tilattuja kiekkoja ei pystytty toimittamaan. Hän kertoo, että kaikki frisbeegolfkorit myytiin loppuun jo puolitoista kuukautta sitten.

– Lajin suosio on yllättänyt kaikki. Kiekot alkoivat loppumaan hyllystä, koska niillä on pitkät toimitusajat tällä hetkellä varsinkin suosituimpien merkkien osalta. Aina kun tulee edellinen tilaus, saa jo tehdä seuraavan tilauksen.

Kiekot maksavat kahdeksasta kahteenkymmeneen euroon. Hintaan vaikuttaa Ala-Outisen mukaan esimerkiksi merkki ja muovilaatu. Suositusta kolmen kiekon setistä on pyydetty 7,95 euroa.

Aloituspakkaukset ovat myyneet hyvin

Myymälävastaava on huomannut, että kiekkoja ostavat nyt erityisesti lajin aloittelijat. Kolmen frisbeen aloituspakkaukset ovat menneet kuin kuumille kiville. Ala-Outinen kertoo, että radasta riippuen myös yhdellä tai kahdella kiekollakin voi päästä alkuun.

Kun aloittelijat ovat saapuneet kiekkokaupoille, on hänen mukaansa neuvontaakin oikeiden varusteiden ostamista varten pyydetty enemmän.

Ala-Outinen arvelee, että edullinen hinta vaikuttaa lajin suosioon. Hänen mukaansa peli on myös yksinkertainen.

– Ei tarvitse olla urheilutaustaa, ja tulee käveltyä sekä ulkoiltua porukassa.

Frisbeegolfbuumi alkaa alkukesästä

Myös Intersport Kouvolassa on havaittu kasvanutta kiinnostusta frisbeegolfia kohtaan.

– Kiinnostushan on kasvanut monta vuotta. Huhtikuun raportin mukaan jouduimme tilaamaan lisää tarvikkeita, eli kyllähän se on kasvanut ihan reilusti, sanoo myymäläpäällikkö Petteri Savolainen.

Savolaisen mukaan kiekkojen ja muiden tarvikkeiden myyntiluvut kasvoivat 40 prosenttia. Hän kertoo, että valikoimaa on aiemmin supistettu.

Laji on kohtuuhintainen: ei tarvitse maksaa kenttävuokria, eivätkä kiekot ole kalliita. Se on matalan kynnyksen laji. — Petteri Savolainen

– Meillä oli aikoinaan valtavasti valikoimaa. Nyt kaupanteko on selkiytynyt ja toisaalta se on asiakkaallekin parempi, että löytyy oikea kiekko. Myös ostajien tietotaito on kehittynyt siinä, että oikeaa tavaraa on myytävänä.

Savolainen kertoo, että kasvaneesta kysynnästä huolimatta hyllyt eivät ehtineet tyhjenemään. Kysyntään on osattu varautua.

– On selvää, että alkukesästä tulee se buumi ja syksyä kohden myynti hiipuu.

Kiekko-ostoksilla ollaan myös omatoimisia

Savolaisen mukaan kiekkoja ostavat monenlaiset ihmiset. Hän kertoo, että lajin ensimmäiset kokeilut aloitetaan usein kolmen kiekon setillä. Kun frisbeegolf vie mennessään, tullaan hakemaan yksittäisiä erityyppisiä kiekkoja.

Tänä keväänä erityisesti aloitussettejä on myyty paljon. Kolmen kiekon setit maksavat lähes 30 euroa. Yksittäisten kiekkojen hinnat vaihtelevat 15–20 eurossa.

Kiekko-ostoksilla ollaan Savolaisen mukaan hyvin omatoimisia. Monella saattaa olla mukana myös lajia harrastava ystävä, joka osaa neuvoa oikeiden tarvikkeiden hankinnassa. Lisäksi myymälässä on ohjeita oikean frisbeen valintaan.

Mieluummin kentällä kuin tietokoneen äärellä

Savolainen arvelee kevään poikkeusolojen vaikuttaneen lajin suosioon ainakin osittain. Hän huomasi, että ihmiset alkoivat ulkoilla aiempaa enemmän, sillä myös jalkineiden ja ulkovaatteiden kauppa kävi hyvin.

Syitä frisbeegolfinnolle Savolainen keksii monia.

– Laji on kohtuuhintainen: ei tarvitse maksaa kenttävuokria, eivätkä kiekot ole kalliita. Se on matalan kynnyksen laji. Green cardiakaan ei tarvitse käydä suorittamassa.

Hän painottaa myös pelin sosiaalista puolta.

– Monesti se on yhteisöllinen tapahtuma. Kolme, neljä kaveria lähtee pelaamaan ja siinä jutustellaan ja tulee myös ulkoiltua. Parempi on siellä olla kuin tietokoneen ääressä.

Uusimmat uutiset