Elementtitaloja ei kannata korjata — Kouvolan Asunnot päätti purkaa Ummeljoentien talon

Sara Danielsbacka

Ummeljoentiellä sijaitseva kerrostalo puretaan. Tontti jää Kouvolan Asuntojen haltuun ja sen käyttöä pohditaan myöhemmin.
Ummeljoentiellä sijaitseva kerrostalo puretaan. Tontti jää Kouvolan Asuntojen haltuun ja sen käyttöä pohditaan myöhemmin.

Vuonna 1979 Ummeljoentie 53:een valmistuneen talon asukkaat saivat äskettäin kuulla kotitalonsa purkupäätöksestä. Kouvolan Asunnot OY:n toimitusjohtaja Auvo Viiru kiittää asukkaiden suhtautumista asiaan.

— Pidimme maanantaina infon asukkaille. Iso kiitos asukkaille, jotka olivat enemmän kuin ymmärtäväisiä.

Kouvolan Asunnot pyrkii puolestaan ymmärtämään muuttamaan joutuvien asukkaiden toiveita. Ummeljoentien vuokratalossa 27 asuntoa, joista 11 on tällä hetkellä asuttuna.

— Etsimme heille rauhassa korvaavat asunnot kunkin asukkaan toiveiden mukaisesti. Osa haluaa jäädä alueelle, osalla on ehkä tarpeita asuinalueen vaihtoon, Auvo Viiru sanoo.

Kouvolan Asunnot on viimeisen parin vuoden kuluessa kilpailuttanut useita talojen purku-urakoita. Toimitusjohtaja Viirun mukaan syynä on Ummeljoentien kaltaisten kohteiden rakenne.

— Näiden elementtirunkoisten talojen elinkaari on noin 35 vuotta. On luovuttava joskus vanhasta voidakseen tehdä jotain uutta.

Purkaminen on usein järkevin vaihtoehto

Ummeljoen talon viemäreitä oli jo tuettu, mutta se oli vasta alkusoittoa. Parvekelinjat olivat tulleet elinkaarensa päähän. Myös käyttövesi, viemäriverkosto, vesikatto ja talon rungossa olevat halkeamat olisivat vaatineet välittömästi korjaamista.

— Sieltä missä ei ole kysyntää ja rakennuksen elinkaari on lopussa, on järkevämpää purkaa kuin yrittää tapella Kouvolassa, Suomessa ja koko maailmassa meneillään olevaa muutosta vastaan.

Kerrostalon purkukustannukset ovat keskimäärin vähän toistasataa tuhatta euroa.

Kouvolan Asunnot on purkanut tai päättänyt purkaa parin vuoden sisällä kymmenkunta elinkaarensa päässä olevaa taloa.

Iäkkäämpiä kerrostalojakin kuin 1970-luvulla rakennettuja kunnostetaan perusteellisesti. Esimerkiksi Kuusankoskella Kotkantiellä pannaan uuteen uskoon kolme kerrostaloa.

— Ne on rakennettu 1960-luvulla, jolloin talojen rungot tehtiin aivan eri tavalla kuin 1970-luvun elementtitaloissa.

Kunnostuksen yhteydessä talot rakennetaan esteettömiksi, joten niihin rakennetaan myös hissit.

— Kotkantien 14:n ykköstalo on valmis. Kakkostalo on hyvässä vaiheessa ja sen on määrä valmistua syksyn kuluessa. Sen jälkeen siirrytään kunnostamaan kolmatta taloa.

Kouvolan Asunnoilla on paljon purkukohteita

Ummeljoentie 53:n purkupäätös on tehty. Tavoitteena on löytää korvaavat asunnot vuoden loppuun mennessä.

Kuusankoskella Rekolassa Kuovintie 3:ssa sijaitseva SPR:n vastaanottokeskuksen käytössä oleva talo puretaan elokuun lopussa.

Kuovintieltä on purettu jo aiemmin kaksi taloa.

Vuohijärvellä purettiin tänä keväänä kaksi rivitaloa.

Entisen Anjalankosken alueella purettiin pari vuotta sitten talo Rantapellontie 2:ssa.

Elimäen kirkonkylällä Yhdystie 1:ssä sijainneet rivitalot purettiin. Niiden paikalle rakennetaan parhaillaan Elimäkikotia.

Kouvolan Asunnot Oy

Kyösti Suolanen