Mehiläinen tuo asuntoautoon sijoitetun drive-in-aseman koronatestejä varten Kouvolaan – Maksullisiin testeihin pääsee lääkärin lähetteellä perjantaista alkaen Pohjola-torilla

Testausasema on auki arkipäivisin. Koronatestejä tehdään myös hengitystieinfektioklinikalla Kouvolan Mehiläisessä.

Katja Juurikko

Asuntoautoon sijoitettu drive-in-testausasema avautuu Pohjola-torilla perjantaina. Koronavirusnäytteet otetaan ajoneuvon ulkopuolella.
Asuntoautoon sijoitettu drive-in-testausasema avautuu Pohjola-torilla perjantaina. Koronavirusnäytteet otetaan ajoneuvon ulkopuolella.

Mehiläinen avaa Kouvolaan drive-in-aseman, jossa tehdään koronavirustestejä. Yksikönjohtaja Anu Jokinen Kouvolan Mehiläisestä kertoo, että asuntoautoon sijoitettava testausasema aloittaa toimintansa perjantaina.

– Autoa varustellaan parhaillaan, ja henkilökuntaa perehdytetään toimintaan, Jokinen kertoo.

Asuntoauto on pysäköity Pohjola-torin parkkipaikalle Kouvolan keskustan tuntumaan. Testejä tehdään maanantaista perjantaihin kello 9–14.

– Jos kysyntää on paljon, aukioloaikoja voidaan lisätä.

Koronatestit ovat maksullisia.

Drive-in-asemia on jo useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Oireettomia ei testata

Testausasemalle ei voi kuitenkaan tulla täysin vapaasti. Jos henkilöllä on koronavirustartuntaan sopivia oireita, hänen tulee ottaa yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan. Digiklinikan lääkäri arvioi tilanteen, tekee tarvittaessa lähetteen testausasemalle ja ohjaa henkilön koronavirustestiin lähimmälle asemalle.

Oireettomia henkilöitä ei testata.

– Noudatamme THL:n ja WHO:n kriteereitä arvioinnissamme, Jokinen sanoo.

Testausasemalle voi tulla esimerkiksi omalla autolla tai jalkaisin. Asiakkaat soittavat paikan päällä ajoneuvon numeroon.

– Näytteenottaja ottaa asiakkaalta näytteen tämän istuessa autossa. Sen jälkeen asiakas voi jatkaa matkaansa.

Testausasemalla työskentelee lähtökohtaisesti kaksi työntekijää. Työntekijämäärää lisätään tarvittaessa.

Koronavirustestejä tehdään myös Kouvolan Mehiläisessä

Mehiläinen avasi viime perjantaina Kouvolaan hengitystieinfektioklinikan, jossa tehdään myös koronavirustestejä.

– Toistaiseksi testejä on tehty Kouvolassa 5–10. Yhtään tartuntaa ei ole todettu, Jokinen kertoo.

Klinikka toimii Pohjola-talon 8. kerroksessa, ja sillä on oma erillinen sisäänkäyntinsä. Se ei palvele pelkästään koronapotilaita.

– Klinikka on tarkoitettu henkilöille, joilla on hengitystieoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai hengenahdistusta, eivätkä he selviä kotihoidolla, vaan tarvitsevat lääkäriä.

Testeihin ajanvarauksella

Henkilön tulee ottaa ensin yhteyttä Mehiläisen ajanvaraukseen, jossa hänelle varataan aika klinikalle.

– Tällä varmistamme sen, että muihin niin sanottuihin puhtaisiin tiloihin ei tule hengitystieoireisia potilaita, Jokinen sanoo.

Klinikka on tällä hetkellä auki puoli päivää joka arkipäivä. Aukioloaikaa voidaan lisätä, jos kysyntä kasvaa. Jokisen mukaan Kouvolan klinikalla on käynyt noin kymmenen asiakasta päivässä.

Tulokset 1–3 päivässä

Mehiläisen tekemien koronavirustestien tulokset tulevat 1–3 päivässä riippuen siitä, missä ne tehdään. Osa näytteistä lähetetään analysoitaviksi Etelä-Koreaan.

– Myös osa Kouvolassa otetuista näytteistä lähtee todennäköisesti Etelä-Koreaan, Jokinen kertoo.

Luetuimmat