Valmiiden hanapakkausten helppous innostaa nuoria omenamehun tekoon – Kouvolan mehuasemien varauskalenterit ovat täyttymässä, mutta vielä aikoja saa lyhyelläkin varoitusajalla

Kesäomenat pitäisi jo tehdä mehuksi, syys- ja talvilajikkeiden kanssa ei ole kiirettä. Oman puutarhan omenia ei kannata viedä metsään hirvien ruoaksi, kun ne voi myydä juomien raaka-aineeksi Verlan viinitilan isäntä Juha Kuronen sanoo.

Katja Juurikko

Mehustussesonki on alkamassa Kouvolan mehuasemilla. Asemat on avattu tällä viikolla. Kiireisin aika ajoittunee syyskuun alkupuolelle. Tuula Mäkelä asettelee mehupulloja Koria tuoremehuasemalla.
Mehustussesonki on alkamassa Kouvolan mehuasemilla. Asemat on avattu tällä viikolla. Kiireisin aika ajoittunee syyskuun alkupuolelle. Tuula Mäkelä asettelee mehupulloja Koria tuoremehuasemalla.

Valmiit muoviset hanapakkaukset kasvattavat Kouvolan mehuasemilla suosiotaan vuosi vuodelta.

Ennen kotipuutarhurien piti ensin pestä kasa lasipulloja mehua varten ja sitten varastoida valmiit mehut huolella. Nyt kaikki Kouvolan mehuasemat tarjoavat mahdollisuuden pakata asemalla puristettu mehu ilmatiiviisiin hanapakkauksiin, joissa mehua voi säilyttää vaikka huoneenlämmössä.

Omiakin pulloja saa toki edelleen käyttää.

Tirvan mehuasemalla on huomattu, että hanapakkaukset ovat houkutelleet mehuntekoon vanhojen kanta-asiakkaiden lisäksi jopa kokonaisen uuden sukupolven.

– Nyt on alkanut tulla asiakkaiksi uusia nuoria kasvoja. Hanapakkaus tekee tulemisen helpommaksi, kun ei tarvitse sitä pulloshow'ta tehdä. Se helpottaa ja innostaa nuorempaakin väkeä tulemaan, mehuasemaa pyörittävä Jutta Partonen sanoo.

Myös Korian ja Elimäen Hämeenkylän mehuasemilla hanapakkauksista on tullut mehun ykköspakkausmuoto.

Korialla asemaa pyörittävät Vilppulan maatalousnaiset ja Hämeenkylässä Hämeenkylän-Koskiston Marttayhdistys.

Katja Juurikko

Valmiiden hanapakkausten suosio kasvaa vuosi vuodelta, vaikka se on hieman kalliimpaa kuin mehun pullotus asiakkaan omiin pulloihin.
Valmiiden hanapakkausten suosio kasvaa vuosi vuodelta, vaikka se on hieman kalliimpaa kuin mehun pullotus asiakkaan omiin pulloihin.

Asemat aukeavat tällä viikolla

Kesälajikkeiden kypsyessä mehuasemien sesonki on pyörähtämässä käyntiin juuri nyt. Esimerkiksi Korialla mehun puristus aloitettiin keskiviikkona.

– Torstaista eteenpäin tehdään täysiä päiviä. Tämä viikko alkaa olla täynnä, samoin ensi viikon alku, Tuula Mäkelä kertoi viikon puolivälissä.

Korialla "täysi päivä" tarkoittaa mehun puristamista aamukahdeksasta iltayhdeksään. Töitä tehdään kahdessa vuorossa. Tänä vuonna töissä on oman yhdistyksen väen lisäksi Varamiespalvelun, nykyisen Eezyn, kautta palkattua työvoimaa.

– Olemme maatalousnaisten mehuasema, joten meillä on tavallisesti ollut töissä omaa väkeä. Nyt ei saatu kuin pari, Mäkelä sanoo.

Ongelmana on montaa yhdistystä vaivaava tosiseikka: aktiivijäsenet ikääntyvät.

Tämä viikko alkaa olla täynnä, samoin ensi viikon alku. — Tuula Mäkelä

Korialla on usein työskennellyt välivuotta viettäviä nuoria, mutta sellaisiakaan ei tänä vuonna asemalle löytynyt. Päivittäin Korialla työskentelee neljä ihmistä.

Mehuaseman tuloilla pyöritetään yhdistystoimintaa, johon kuuluu muun muassa kursseja, retkiä, neuvontapalveluita ja tupailtojen järjestämistä.

Myös Hämeenkylässä on kärsitty pienimuotoisesta työvoimapulasta.

– Työvoima on meillä pääasiassa marttoja, mutta martatkin alkavat olla nykyisin kaikki päivätöissä. Ei ole enää samanlaisia maatalon emäntiä kuin ennen, Marttayhdistyksen Helena Rantanen sanoo.

Hämeenkylän mehustamo pyörii neljän työntekijän ja kahden opiskelija-apulaisen voimin. Hieman Kouvolasta kauempana olevana asemana Hämeenkylän varauskalentereissa on yleensä suhteellisen hyvin vapaata.

– Meille pääsee aika nopsaan.

Katja Juurikko

Tuula Mäkelä varastoimassa valmiita hanapakkauksia. Korian mehuasema avasi ovensa tällä viikolla.
Tuula Mäkelä varastoimassa valmiita hanapakkauksia. Korian mehuasema avasi ovensa tällä viikolla.

Huippusesonki on syyskuussa, mutta ensimmäiset omenat ovat jo ylikypsiä

Tirvalla toiminta pyörii pikkuhiljaa kiihtyvällä vauhdilla, Jutta Partonen kertoo.

– Ensi viikolle löytyy aikoja, varsinkin jos päivällä pääsee tulemaan. Tähän aikaan vuodesta asemalle pääsee yleensä noin viikon sisällä.

Mehuasemien huippusesonki alkaa syyskuun alkupuolella. Kausi loppuu mehuasemasta riippuen syys–lokakuun taitteen ja lokakuun puolivälin välillä.

Ensimmäisten omenoiden kanssa alkaa kuitenkin tulla jo kiire.

– Kesälajikkeet ovat mehun kannalta nyt poimittavissa. Kun on vielä näin lämmintä, ne eivät säily kauaa, Partonen sanoo.

Hedelmistä saa mehun parhaiten irti silloin, kun ne ovat hieman syömäkypsyyttä raaempia. Syys- ja talvilajikkeiden kanssa ei vielä ole hätää.

Monet tuovat ensin yhden erän ja myöhemmin toisen. — Jutta Partonen

– Jos on ylikypsä omena, siitä ei paljon mehua tule, Korian mehuaseman Mäkelä kiteyttää.

Silja Rantanen

Hämeenkylän mehuasemalla omenia murskaamassa Katri Luoma (oikealla), vasemmalla koneen takana Helena Rantanen.
Hämeenkylän mehuasemalla omenia murskaamassa Katri Luoma (oikealla), vasemmalla koneen takana Helena Rantanen.

Ylijäämäomenat voi myydäkin

Jos omenia on ylenmäärin, niitä voi oman käytön lisäksi myydä omemajuomien raaka-aineeksi.

Verlan viinitila puristaa mehua asiakkaille, mutta myös ostaa sitä omien tuotteidensa raaka-aineeksi. Omenapohjaisten juomien kysyntä on kovassa kasvussa, viinitilan isäntä Juha Kuronen kertoo.

– Meillä on luomutuotteita, joihin ostamme omenat sopimusviljelijöiltä, mutta on myös paljon tuotteita, joihin voi käyttää kotipuutarhojen omenoita.

Kuronen sanoo, että Verlaan ostetaan omenaa niin paljon kuin sitä tarjotaan. Viiniverla maksaa 30 senttiä mehulitralta.

– Omenia ei kannata viedä jäteasemille tai metsään hirvien ruoaksi. Sadasta kilosta saa sellaiset 70 litraa mehua. Kyllä siitä muutaman kympin saa itselleen.

Kuronen muistuttaa, että mehuomenan ei tarvitse olla kaunis katsella. Pihlajamarjakoin jäljet tai omenarupi ei mehuomenassa haittaa.

– Kunhan omena ei ole mätä tai muumiotautinen.

Verlassa mehua puristetaan tällä hetkellä kerran viikossa, maanantaisin. Tarvittaessa puristuspäiviä lisätään. Omenat voi viedä mehuasemalle itse tai ne voidaan hakea kotoa.

Katja Juurikko

Omenasato on tänä vuonna monin paikoin hyvin runsas. Se näkyy myös mehuasemien varauskalentereissa.
Omenasato on tänä vuonna monin paikoin hyvin runsas. Se näkyy myös mehuasemien varauskalentereissa.

Määrät mitä tahansa muutamasta kilosta muutamaan sataan

Omenoiden määrästä ja puristuslaitteistosta riippuu, montako asiakasta mehuasemalla ehtii päivän aikana käydä.

Asiakkaan on mehuasemille aikaa varatessaan syytä miettiä etukäteen suurin piirtein määrä, jonka hän aikoo mehuksi teettää. Laskennallisesti yhdestä kilosta omenaa saadaan noin 7 desilitraa mehua.

Työvoima on meillä pääasiassa marttoja, mutta martatkin alkavat olla nykyisin kaikki päivätöissä. — Helena Rantanen

Muiden mehuasemien tapaan Hämeenkylässä on aloitettu puristaminen tällä viikolla. Elimäellä pyritään varaamaan ajat niin, että kalenterit saataisiin täyteen päivä kerrallaan.

– Ennen ensimmäisiä asiakkaita pitää kasata tuotantolinja, ja illalla pesuihin menee vähintään 1,5 tuntia. Ihan muutaman asiakkaan takia asemaa ei kannata avata, Helena Rantanen sanoo.

Jos asiakas tulee 200 kilon satsin kanssa, hedelmien puristaminen kestää Hämeenkylässä parisen tuntia. 30 kilon satseja puristaa tunnissa useammankin. Keskimäärin Hämeenkylässä ehditään palvella kaksi asiakasta tunnissa.

– Emme ole ottaneet hirveän tiukkaa aikataulua koronankin vuoksi.

Korialla omenamäärät vaihtelevat karkeasti ottaen 25–400 kilon haarukassa. Tyypillisin määrä on 50–100 kiloa. Tirvalla haitari on paristakymmenestä kilosta satoihin.

– Monet tuovat ensin yhden erän ja myöhemmin toisen, Partonen sanoo.

Yksi mehuasema Kouvolan asemakartalta on poistunut. Jussi Pusa pyöritti Jaalan Kimolassa kymmenkunta vuotta mehuasemaa, jonka toiminnan hän peri äidiltään. Hän tyytyy nykyisin tekemään asemalla mehua lähinnä itselleen ja muutamille kavereilleen.

– Jos haluaisi jatkaa, pitäisi saada nykyaikaistettua välineistöä. Koneet kuitenkin maksavat paljon. Homma on niin sesonkiluontoista, että investointeihin ei ole oikein varaa, Pusa kertoo.

Katja Juurikko

Marjatta Raskinen pesee linjastoa Korialla. Itse puristamisen lisäksi mehuaseman työpäivään kuuluu laitteiston huolto ja paikkojen siivous.
Marjatta Raskinen pesee linjastoa Korialla. Itse puristamisen lisäksi mehuaseman työpäivään kuuluu laitteiston huolto ja paikkojen siivous.

Korona on huomioitava

Kouvolan mehuasemilla koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn on varauduttu eri tavoin, mutta työmäärässä virus ei näy.

Esimerkiksi Tirvalla asiakasmäärä vaikuttaa normaalilta koronasta huolimatta.

Tirvalla hygienia varmistetaan muun muassa käsidesillä.

Hämeenkylässä turvavälejä pidetään pysyttelemällä eri tiloissa.

– Jos asiakas tulee vaikkapa liian aikaisin, he odottavat pihalla. Omenat pystyy tuomaan sisään hyvillä turvaväleillä samalla kun edelliset asiakkaat vievät omia hanapussejaan tai pullojaan pois, kertoo Rantanen.

Mehuasemia Kouvolassa

Hämeenkylän tuoremehuasema, Nokanpalontie 151. P. 044–7260119.

Korian tuoremehuasema, Terhotie 4. P. 0440–456101.

Tirvan tuoremehuasema, Kiurinpolku 5. P. 050–3256 663.

Viiniverla, Salonsaarentie 127. 040–5309224.

Hinnat vaihtelevat 50 sentistä euroon omenakiloa kohti. Pastöroimattoman mehun puristaminen on halvempaa kuin pastöroidun.

Hanapakkauspussit maksavat eurosta puoleentoista euroon kappaleelta.

Luetuimmat