Ensin karhu pentuineen, sitten susi keskellä päivää pellolla — Pedot ovat lisääntyneet Liikkalassa ja Sippolassa

Yksinäinen susi oli todennäköisesti ohikulkumatkalla, petoyhdyshenkilö Timo Frimodig sanoo.

Kai Skyttä

Sippolan ja Liikkalan alueilla liikkuu silloin tällöin yksinäisiä susia. Arkistokuva
Sippolan ja Liikkalan alueilla liikkuu silloin tällöin yksinäisiä susia. Arkistokuva

Sudesta tehtiin näköhavainto Pien-Liikkalassa keskiviikkona. Iltapäivällä pellolla liikkunut susi oli mitä todennäköisemmin ohikulkumatkalla ollut nuori uros, Sippolan riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilö Timo Frimodig sanoo.

Aihetta huoleen liikkalalaisilla ei Frimodigin mukaan ole niin kauan, kun susihavainnot jäävät yhteen. Jos susi jää liikkumaan alueelle ja siitä alkaa tulla enemmän havaintoja, silloin tilanne on Frimodigin mukaan toinen. Susista voi olla vaaraa esimerkiksi koirille.

Hirvikoirien kanssa mennään loppukausi riskillä. — Timo Frimodig

Yhdistyksen alueella käydään vielä hirvijahteja, joten Frimodigin mukaan etenkin yksinäinen susi voi olla uhka metsästyskoirille. Ilman laumaa liikkuva susi voi hanakammin hyökätä hirvikoiran kimppuun.

— Sudella ei ole pantaa, jonka avulla sen liikkeitä voitaisiin seurata. Hirvikoirien kanssa mennään loppukausi riskillä.

Jarmo Poth

Suden tassun leveys voi olla kymmenen senttiä. Suden kulku on usein suoraviivaista, kun taas esimerkiksi koira kiemurtelee ja merkkailee reittiä kulkiessaan. Arkistokuva

Kymmenkunta susihavaintoa vuodessa

Kai Skyttä

Arkistokuvan susi ei liity juttuun.

Sippolan suunnalta on tullut Frimodigin arvion mukaan jopa kymmenkunta susihavaintoa joinakin vuosina. Toistaiseksi susista ei yhdistyksen alueella ole ollut harmia. Suurpetojen määrä on kuitenkin Frimodigin mukaan lisääntynyt yhdistyksen alueella kymmenen vuoden aikana.

— Alueella liikkuu aiempaa enemmän karhuja ja ilveksiä. Susien määrä on rajoittunut yksittäisiin kulkijoihin.

Karhuemo kahden pennun kera

Riistakamera tallensi karhuemon kahden erauspennun kanssa lähellä Inkeroisia vajaa kuukausi sitten. Ne hätisteltiin pois asutuksen liepeiltä koiran avulla. Erikoiseksi kolmikon teki Frimodigin mukaan se, että emo kuljetti vielä isokokoisia erauspentuja mukanaan. Erauspentu on täyttänyt vuoden, mutta on vielä alle kaksivuotias.

Riistakameran kuva

Emo ja sen erauspentu tallentuivat riistakameran kuvaan Kouvolassa aiemmin syksyllä. Kuvan karhut eivät liity Inkeroisissa tavattuihin.

Havaintoja karhuemosta pentuineen petoyhdyshenkilölle tuli useampana päivänä. Sen jälkeen karhut vetäytyivät todennäköisesti talviunille, Frimodig arvelee.

Sippolan riistanhoitoyhdistyksen alueella karhuja on Frimodigin arvion mukaan kolmesta viiteen. Tänä syksynä kanta harveni yhdellä, kun metsästäjät saivat kaadettua yhden karhun.

Uusimmat uutiset