Kouvola joutuu palauttamaan osan perusopetuksen koronatuesta ensi vuoden lopulla – Kaupungin hakema päivämäärämuutos tukien käyttöön hylättiin ministeriössä

Kouvolan toteuttamat opettajien lomautukset rikkovat tuen ehtoja.

Katja Juurikko

Lomautusten aikana luokkia yhdistettiin isommiksi ryhmiksi. Kuva Naukion koululta elokuun lopusta.
Lomautusten aikana luokkia yhdistettiin isommiksi ryhmiksi. Kuva Naukion koululta elokuun lopusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hylännyt Kouvolan tekemän koronatuen käyttöajan muutoshakemuksen. Kaupunki joutuu todennäköisesti palauttamaan osan perusopetuksen tarpeisiin saamastaan 1,32 miljoonan euron tukisummasta.

Takaisinmaksun aika ei ole heti. Kouvolan on tehtävä selvitys tuen käytöstä vuoden 2021 lokakuun loppuun mennessä. Sen perusteella ministeriössä tehdään päätös takaisinperinnästä.

Maksujen kiertämistä ei hyväksytty

Kaupunki on käyttänyt rahoja aikana, jolloin opettajia on ollut lomautettuina. Tämä on tuen ehtojen vastaista. Muutoshakemuksessa pyrittiin poistamaan tämä päällekkäisyys vaihtamalla tuen käyttöaika alkamaan 1.10., kun se aiemmin oli 1.8.

Hakemuksen hylkäämisestä päätettiin ministeriössä tällä viikolla.

– Muutoshakemuksen tulisi johtua hankkeen toteuttamiseen liittyvästä syystä. Se ei voi perustua lomautuksista aiheutuvan takaisinperinnän välttämiseen, opetusneuvos Mika Puukko opetus- ja kulttuuriministeriöstä tiivistää hylkäämisen perusteet.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi sanoi syyskuun lopussa Kouvolan Sanomille, että muutoshakemus lähetettiin ministeriön ohjeistuksen perusteella.

Puukko ei muista tällaista ohjeistusta, mutta hän toteaa, että muutoshakemuksen lähettäminen on aina sallittua.

Maksettava summa vielä auki

Kouvolan kasvun tuen päällikkö Pirjo Piiroinen sanoo, että kaupunki siirtää takaisin perittävän rahamäärän syrjään. Summa ei ole vielä selvillä.

– Neuvottelemme tulevien viikkojen aikana opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa summasta, jonka Kouvola maksaa takaisin.

Koko tukisummaa ei tarvitse palauttaa. Mika Puukon mukaan perintä kohdistuu niihin elo–syyskuun opetuspäiviin, joina opettajia on ollut lomautettuina.

Perusopetuksen opettajilla oli yhteensä 14 lomautuspäivää lukuun ottamatta erityisluokanopettajia, joilla oli 7 lomautuspäivää. Lomautukseen sisältyivät myös elokuun alun suunnittelupäivät, jolloin ei ollut opetusta.

Perusopetuksen tuella on tarkoitus auttaa oppilaita, jotka jäivät koronakevään aikana opinnoissaan jälkeen tai joiden tuen tarve kasvoi muutoin. Piiroinen sanoo, että hakemuksen hylkääminen harmittaa häntä lasten ja perheiden puolesta.

– Lomautuksista päätettiin jo viime vuoden puolella. Ne eivät johtuneet koronasta vaan taloustilanteesta. Kaupungin toimien vuoksi emme pysty käyttämään tukia täysimääräisesti. Toivottavasti takaisinmaksusumma on kohtuullinen.

Uudet opettajat aloittivat kouluissa

Kouvola on tähän mennessä löytänyt tuelle käyttökohteita noin 600 000 euron edestä. Tällä viikolla kouluissa aloitti 15 uutta määräaikaista resurssi- ja tukiopettajaa ja 2 opinto-ohjaajaa. Aiemmin on palkattu kuusi kasvatustutoria, jotka ovat koulutukseltaan sosionomeja.

Kun takaisin perittävä summa selviää, kaupunki ryhtyy pohtimaan käyttökohteita lopuille tukirahoille.

– Seuraavassa vaiheessa myönnämme kouluille ja opettajille lisäresursseja tukiopetustunteihin. Vielä ei ole varmaa, yritämmekö vielä tänä vuonna rekrytoida opettajia vai lisäämmekö koulunkäynninohjaajien määrää, Piiroinen kertoo.

Hänen mukaansa useita päteviä opettajia on jo ilmoittautunut.

– Jos vain mahdollista, pyrimme rekrytoimaan heidät kevään ajaksi.

Muutoshakemuksen hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Luetuimmat