Yli sadan pelargonin harrastaja

Katja Juurikko

Jaana Juutila talvettaa pelargoneja kotonaan. Keväisin kukat pääsevät ulkosalle. Juutila myös lahjoittaa pistokkaita pelargoneja harrastaville ystävilleen.

Jaana Juutilalla on tila lopussa. Kaksikerroksisessa valkealalaisessa omakotitalossa keittiön, kodinhoitohuoneen ja kolmen makuuhuoneen pöydät ovat täynnä. Astioissa on talvetettuja pelargoneja, niiden pistokkaita sekä tomaattia ja chiliä. Lisää pelargoneja löytyy rantasaunalta.

— Onneksi poika muutti äskettäin pois kotoa, niin sain hänenkin vanhaan huoneeseensa osan pelargoneista, Juutila nauraa.

Omien laskujensa mukaan hänellä on viitisenkymmentä eri pelargonilajiketta noin sadassa eri ruukussa. Keväisin Juutilalla on urakka sijoitella pelargonit ulkosalle.

— Minulla on 12 neliön kasvihuone, joka on aina ääriään myöten täynnä. Laitan pelargoneja kuistille, terassille ja muutaman kuusen alle, jossa ne ovat sateelta suojassa. Haaveissa olisi toinen kasvihuone.

Pelargoneihin Juutila hurahti kymmenisen vuotta sitten. Hänen mukaansa avaintekijä on niiden erilaisuus.

— Lajikkeita on tuhansia. Niitä voi talvettaa ja saada ne monivuotisiksi. Ne ovat kauniita omalla tavallaan, oli sitten kyse lehdistä tai kukista. Rumaa pelargonia ei ole olemassakaan. Lisäksi vanhojen lajikkeiden tarinat ovat kiehtovia.

Niko Kaartinen

Niko Kaartinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet