Kymenlaaksossa tiistaina kolme uutta koronavirustartuntaa – KooKoon koronatartunnat eivät ole levinneet joukkueen ulkopuolelle: "Laajoja rajoituksia ei toistaiseksi tarvita, kun tartuntaketjut ovat selvillä," infektioylilääkäri sanoo

Kymsoten alueella uusia virustartuntoja varmistui vajaassa viikossa 14.

Timo Pasanen

Koronavirus leviää Kymenlaaksossa. Kuvituskuva.
Koronavirus leviää Kymenlaaksossa. Kuvituskuva.

Kymenlaakson koronavirustartuntojen määrä kasvaa. Sairaanhoitopiirin alueella viimeisimmät kolme tartuntaa varmistuivat eilen tiistaina. Vajaassa viikossa uusia tartuntoja on varmistettu Kymsoten alueella 14. Sairaalahoidossa ei ole koronaviruspotilaita. Kymsoten alueella on todettu yhteensä 74 koronavirustartuntaa keväästä lähtien.

Kymsotessa tehdään kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys. Kymsoten viime aikojen uusimmista tartunnoista suurin osa on todettu Kouvolassa. Kun koronaepidemia viime keväänä alkoi, Kymsoten alueella tartuntoja ilmaantui harvakseltaan. Laajat rajoitustoimenpiteet otettiin käyttöön koko valtakunnassa.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa ei ole ainakaan toistaiseksi tarvetta laajempiin rajoitustoimenpiteisiin, vaikka tartuntojen määrissä on ollut piikki, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo.

Epidemia ei päässyt leviämään

Rajoitustoimenpiteiden laajentaminen ei riipu Pietikäisen mukaan uusien tartuntojen lukumäärästä, vaan siitä, kuinka tarkasti tartuntaketju saadaan selvitettyä. KooKoon nuorten jääkiekkoilijoiden keskuudessa esiin tulleiden tartuntojen alkuperä on saatu Pietikäisen mukaan hyvin selville. Lisäksi testattavien piiriä laajennettiin muun muassa KooKoon liigapelaajiin ja henkilökuntaan. Valmistuneissa koetuloksissa uusia tartuntoja ei ole toistaiseksi ollut.

– Epidemia ei ole levinnyt joukkueen ulkopuolelle, Pietikäinen sanoo.

KooKoon liigapelaajien testaustulokset eivät valmistuneet Pietikäisen mukaan niin nopeasti kuin toivottiin. Koronatestin tuloksia odotetaan viimeistään torstaina,.

Mikkelissä otettiin kaiken varalta laajat rajoitustoimenpiteet käyttöön Jukureiden joukkueessa esille tulleiden koronatartuntojen takia. Kouvolassa samaa ei tarvitse Pietikäisen mukaan tehdä.

– Kun tiedetään tarkasti, mistä tartunnat ovat tulleet ja se, ettei lisätartuntoja tule, tilanne on hallinnassa.

Yksittäistapaukset selvitetty

Jääkiekkoilijoiden koronatartuntojen lisäksi Kymsoten alueella on tullut esiin yksittäisiä tartuntatapauksia. Opiskelija on tullut Helsingistä Kymenlaaksoon ja altistanut vanhempansa virukselle. Mökillä käynyt kaveri sairastui, kun vieraina oli muualta tulleita ja kaksoiskansalainen toi mukanaan taudin Venäjällä käytyään.

– Näissä tapauksissa tartuntaketjut on onnistuttu selvittämään. Toimenpiteet näissä tapauksissa taudin leviämisen estämiseksi on tehty tapauskohtaisesti. Kotikaranteeni on toimenpiteistä yleisin, Pietikäinen sanoo.

Jos epidemiassa tulee eteen tartuntarypäs, jonka alkuperää ei kyetä selvittämään, se muuttaa Pietikäisen mukaan tilanteen. Tuolloin rajoitustoimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön ja laajentaa aluekohtaisesti sairaanhoitopiirin alueella.

Kymsotessa on tutkittu yhteensä 14 429 näytettä maaliskuun alusta lähtien. Viime tiistaista tämän viikon maanantaihin näytteitä on tutkittu 1 244.

Juttuun lisätty infektioylilääkärin haastattelu kello 12.02.

Uusimmat uutiset