Yli satavuotias hirsirakennus vaurioitui pahasti tulipalossa Perheniemessä – Viereinen kesäsauna tuhoutui kokonaan

Palon jälkisammutus jatkuu useita tunteja yöhön saakka.

Marjo Latvanen

Yli satavuotias hirsirakennus vaurioitui pahasti tulipalossa Perheniemessä – Viereinen kesäsauna tuhoutui kokonaan

Perheniemen vanhan koulun entinen saunarakennus on lähes tuhoutunut tulipalossa Iitissä tiistai-iltana. 1800-luvun lopulta oleva hirsirakennus on viime ajat ollut varastona.

Päivystävä palomestari Ilpo Kopra Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että palo sai alkunsa entisen saunan vieressä olevasta pienemmästä ja uudemmasta rakennuksesta, joka oli lautarakenteinen kesäsauna. Kesäsauna oli täyden palon vaiheessa palokunnan saapuessa.

Isolla liekillä roihunnut palo oli ehtinyt myös nuolemaan hirsirakennusta ja palo pääsi leviämään hirsirakennuksen ullakolle.

– Saimme liekit nopeasti alas, mutta palo kytee ullakolla, joten katto joudutaan poistamaan kokonaan, Kopra arvioi kello 22 aikaan. Hälytys palosta tuli noin kello 20.50.

Pelastuslaitoksella on käytössä tukkiauton koura, jolla kattoa puretaan.

Puulämmitteisessä kesäsaunassa oli saunottu aikaisemmin illalla ja ilmeisesti kipinä oli jäänyt jonnekin kytemään, vaikka hormi oli jäähtynyt saunomisen jälkeen.

Hirsirakennus on kooltaan noin kuusi kertaa kahdeksan metriä. Kesäsauna oli pienempi rakennus, noin 2,5 kertaa 3–4 metrin suuruinen.

Henkilöitä ei Kopran mukaan ollut vaarassa missään vaiheessa eikä palolla ollut leviämisvaaraa muihin rakennuksiin.

Palon jälkisammutus jatkuu useita tunteja yöhön saakka.

Kausalassa asukkaat osasivat toimia oikein

Hieman ennen Perheniemen palon Kymenlaakson pelastuslaitos sai hälytyksen myös Kausalaan. Rivitalon päätyasunnossa valokytkin oli vioittunut ja aiheuttanut savua asuntoon.

Asukkaat olivat omatoimisesti katkaisseet sähköt asunnosta, joten mitään tulipaloa ei päässyt syttymään. Pelastuslaitos tuuletti tilat.