Koko Kymenlaakso koronaviruksen kiihtymisvaiheessa, kokoontumissuositus kiristyi kymmeneen henkilöön – Kymsote huolissaan: Ihmiset rikkoneet karanteenimääräyksiä

Etelä-Suomen aluehallintovirastolta odotetaan määräystä, joka koskee yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämistä.

Katja Juurikko

Kaikissa tapahtumissa, yleisötilaisuuksissa ja kokoontumisissa suositellaan vahvasti maskin käyttöä.
Kaikissa tapahtumissa, yleisötilaisuuksissa ja kokoontumisissa suositellaan vahvasti maskin käyttöä.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä on todennut, että koko Kymenlaakso on koronaviruksen osalta nyt kiihtymisvaiheessa. Kouvola siirtyi kiihtymisvaiheeseen jo kolme viikkoa sitten 4. marraskuuta.

Koordinaatiotyöryhmä suosittaa, että yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia vältettäisiin Kymenlaaksossa. Kouvolassa on ollut aiemmin voimassa suositus yli kahdenkymmenen henkilön tilaisuuksien välttämisestä.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat kasvussa niin Etelä- kuin Pohjois-Kymenlaaksossa. Kaikista näytteistä positiivisia on ollut yli kaksi prosenttia. Joka neljännelle tartunnalle ei löydy selkeää alkuperää.

Keskiviikkona Kouvolassa todettiin neljä uutta tartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan. Kouvolassa on nyt 196 todettua tartuntaa ja Kymenlaakson alueella 297.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että kaikki eivät ole noudattaneet määrättyä karanteenia.

– Ei ole ehkä ymmärretty, että jos perheessä on altistunut henkilö, hänellä on määräys pysyä kotona eikä liikkua missään.

Mäntymaan mukaan myös rajaviranomaiset ovat raportoineet, että on henkilöitä, jotka ylittävät rajaa niin tiheästi, ettei omaehtoista karanteenia ole voitu noudattaa.

– Nyt on tärkeä ymmärtää, että karanteeni on karanteeni, silloin ei mennä mihinkään eikä nähdä muita. Perheen sisälläkin yhteistä oleskelua tulee pitää mahdollisimman vähäisenä. Tartuntatautilain mukainen karanteeni on määräys ja pahimmassa tapauksessa sen rikkomisesta voi seurata sanktioita.

Terveydensuojelurikkomuksesta voidaan tuomita maksamaan sakkoja tai vankeutta enintään kolme kuukautta. Jos yleisvaarallisen taudin leviämistä ei voida estää muuten, voi tartuntataudeista vastaava lääkäri määrätä sairastuneeksi perustellusti epäillyn henkilön terveydenhuollon yksikköön eristykseen tämän tahdosta riippumatta.

Kimmo Seppälä

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Mäntymaa herättelee: Nyt on tosi kyseessä

Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Kymsoten mukaan suurin osa Kymenlaakson tartunnoista leviää edelleen perheen sisäisinä tai muissa läheisissä kontakteissa.

Vaikka kouluihin ja päivähoitoon on liittynyt useita joukkoaltistumisia, niin niissä jatkotartuntoja on tapahtunut Kymenlaaksossa vain muutama aikuisten välillä. Urheilujoukkueiden tartunnat ovat nousseet tietoisuuteen, koska niistä on seurannut koulualtistuksia ja niistä on tiedotettu ja uutisoitu näkyvästi. Silti perheiden sisäiset tartunnat ja yksityistapahtumat ovat suurin tartuntojen yksittäinen syy.

– Nyt suositetaan vahvasti, että ihmiset pitäisivät muutaman viikon ajan kaikki kontaktit mahdollisimman vähäisinä. Jos siirrymme leviämisvaiheeseen, rajoituksia tulee reilusti lisää.

Leviämisvaiheessa muun muassa harrastustoimintaan tulisi rajoituksia.

Mäntymaan mukaan ihmiset pitää saada heräämään siihen, että nyt on tosi kyseessä. Tartuntaluvut täytyy saada laskuun.

– 25 prosenttia tartunnoista jää selvittämättä. Koronaviruksen voi tällä hetkellä saada mistä kontaktista vain. Vaikka noudattaisi kaikkia annettuja ohjeita, riski ei ole nolla.

Kohtaamiset mahdollisimman vähiin – Yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella

Uudet suositukset ovat aiempaa kireämmät: Nyt yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ei tulisi järjestää. Kaikissa tapahtumissa, yleisötilaisuuksissa ja kokoontumisissa suositellaan vahvasti maskin käyttöä.

Yleisötapahtumat ja tilaisuudet suositellaan järjestämään ulkona.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto muuttaa oletettavasti ensi viikon alussa yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin liittyvää määräystään. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on voimassa määräys, joka koskee yli 50 hengen yleistilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Uusi rajaus on 20 henkeä.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa tulee varmistaa, että turvavälejä voidaan aidosti noudattaa ja suositellaan käytettäväksi maskeja aina, kun se vain on mahdollista.

Kolme vaihetta leviämisessä

Koronavirusepidemialle on määritelty kolme tasoa. Perustaso vastaa tilannetta kesällä 2020.

Kiihtymisvaiheessa alueellinen ilmaantuvuus on kasvanut. Silloin tapauksia on 6–15 sataatuhatta asukasta kohden viikossa. Ja kahdessa viikossa 10–25 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Positiivisten näytteiden osuus on yli prosentin.

Kiihtymisvaiheessa tartuntaketjut ovat vielä pääsääntöisesti jäljitettävissä.

Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on kiihtymisvaihetta suurempaa, positiivisia näytteitä on yli kaksi prosenttia näytteistä ja alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti leviämisvaiheessa.