Suomen ja Ruotsin puolustusministerit maalasivat epävarmaa tulevaisuutta ja kiittivät maiden yhteistyötä Kouvolassa — "Suomella on merkittävää puolustuskykyä vaikka koko Euroopan näkökulmasta"

Sopimus laivaston uusista aluksista on allekirjoitusta vaille valmis.

Jussi Lopperi

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vasemmalla) on Suomen-vierailullaan keskustellut kollegansa Antti Kaikkosen kanssa maiden puolustusyhteistyön uusista muodoista.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vasemmalla) on Suomen-vierailullaan keskustellut kollegansa Antti Kaikkosen kanssa maiden puolustusyhteistyön uusista muodoista.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustuspoliittinen yhteistyö on nostanut kynnystä sotilaallisille selkkauksille Itämeren alueella.

— Meillä on yhteiset geostrategiset interessit ja näkemys turvallisuustilanteesta. Turvallisuuspoliittinen yhteistyömme ulottuu kattavasti yhteisistä sotaharjoituksista strategiselle tasolle, hän totesi perjantaina osallistuessaan Kouvolassa järjestettävän turvallisuustapahtuman kutsuvieraskonferenssiin.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa Ruotsi-yhteistyön merkitystä. Hultqvistin Suomen-vierailun aikana on keskusteltu yhteistyön mahdollisista uusista muodoista, mutta konkreettisia yksityiskohtia Kaikkonen lupasi kertoa aikanaan ensi vuonna.

Kaikkonen esitti konferenssin avauspuheenvuoron täydelle salille kutsuvieraita Kouvolan kaupungintalolla. Aluksi hän nauratti yleisöä toteamalla, että on mukava olla jälleen Kouvolassa ja että edellisen viikonlopun tapahtumakin oli melko mukava. Tällä hän viittasi puoluekokoukseen, jossa hävisi keskustan puheenjohtajuuden Katri Kulmunille.

Puheenvuorossaan Kaikkonen siteerasi turvallisuus- ja puolustuspoliittista lausuntoa vuodelta 2001. Siinä muun muassa todettiin EU:n ja Venäjän keskinäisen yhteistyön merkityksen kasvavan, Itämeren alueen turvallisuuden lisääntyvän ja sodan uhan olevan Euroopassa vähäinen.

— Nyt lännen ja Venäjän yhteistyö on jäissä ja transatlanttiset suhteet arvaamattomia. Venäjän ja Baltian suhteet ovat ottaneet takapakkia. Sotilaallisen kriisin mahdollisuus on lisääntynyt, vaikka välitöntä uhkaa ei näytä olevan. Ydinaseista puhutaan löysemmin kuin ennen, ja yhteistyön on korvannut salailu ja oman edun ajaminen.

Suomen tilanne ei kuitenkaan ole Kaikkosen mukaan puolustuksen näkökulmasta lohduton.

— Suomella on merkittävää puolustuskykyä, tarkastellaanpa asiaa lähialueemme – tai vaikka koko Euroopan – näkökulmasta. Tämä tosiseikka jää usein mainitsematta niissä julkisissa puheenvuoroissa, joita käytetään kuvaamaan Suomen turvallisuusympäristöä ja mahdollisuuksiamme vastata kohtaamamme turvallisuushaasteet.

Valmisteilla olevista hankkeista hän mainitsi Hornetien korvaamisen uusilla hävittäjillä ja Laivue 2020 -hankkkeen, jossa laivastolle hankitaan seitsemän vanhenevan taistelualuksen tilalle neljä uutta monitoimikorvettia. Kaikkonen sanoi aluskaupan ratkeavan kuluvan syksyn aikana ja hävittäjäkaupan vuonna 2021.

— Hallitusohjelman mukaan laajennamme puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Lisäksi kehitämme transatlanttista yhteistyötä sekä lisäämme yhteistyötä Norjan kanssa.

Peter Hultqvist totesi omassa puheenvuorossaan Ruotsin havahtuneen turvallisuustilanteen muutokseen, kun Venäjä kävi Georgian kanssa sodan vuonna 2008 ja valtasi Krimin niemimaan 2014.

Ruotsi on pyrkinyt merkittävästi kohentamaan puolustuskykyään muun muassa palauttamalla asevelvollisuuden, joka ehti olla poissa käytöstä noin kahdeksan vuotta. Suunnitelmiin kuuluu myös neljän uuden rykmentin perustaminen ja strategisesti tärkeän Gotlannin saaren puolustuksen parantaminen.

Hultqvist painotti erityisesti pohjoismaista puolustusyhteistyötä.

— Yksittäisen maan ei ole helppo ratkaista näitä kysymyksiä yksin. Jokainen yhteinen harjoitus antaa muille signaalin siitä, että olemme valmiit ottamaan vastuuta ja puolustamaan itseämme. Pitää luoda sellainen tilanne, että negatiivisissa aikeissa oleva joutuu miettimään kymmenen kertaa, kannattaako tehdä mitään.

Kouvolan turvallisuustapahtuma jatkuu lauantaina yleisölle tarkoitetulla ohjelmalla.