Armeija-aika ei uhkaa 19-vuotiaiden kouvolalaisten Jonas Gardemeisterin ja Emmi Hasselin parisuhdetta: Varusmiespalvelustaan Vekaranjärvellä suorittavan poikaystävän mielestä erossa olo avopuolisosta on kuitenkin ollut alussa vaikeaa

Moni varusmies kantaa huolta siitä, kestääkö parisuhde armeijan, sanoo Karjalan prikaatin sosiaalikuraattori Anna Kuusela. Helsinkiläisen Emma Heikkilän olo on alakuloinen, koska poikaystävä aloitti tammikuussa varusmiespalveluksen Karjalan prikaatissa. Myös kumppanilla Niko Salosella on tyttöystävää ikävä.

Lumikki Haaja

Kouvolalaisista Jonas Gardemeisterista ja Emmi Hasselista on tuntunut oudolta olla erossa. Avoliitossa asuva pari on tottunut viettämään paljon aikaa yhdessä.
Kouvolalaisista Jonas Gardemeisterista ja Emmi Hasselista on tuntunut oudolta olla erossa. Avoliitossa asuva pari on tottunut viettämään paljon aikaa yhdessä.

Helsinkiläinen Emma Heikkilä, 18, värjöttelee kasarmialueella ja odottaa malttamattomana poikaystäväänsä. Alokkaiden sotilasvalaparaati on vastikään päättynyt Vekaranjärvellä.

Lähes kaksi vuotta seurustelleen parin arki muuttui tammikuussa, kun Niko Salonen aloitti varusmiespalveluksensa Karjalan prikaatissa.

— Olo on alakuloinen ja vähän tyhjä. Tuntuu surulliselta, kun toinen on kauempana, eikä voi puhua päivän aikana, kuten aiemmin, Heikkilä sanoo.

Pari ei ole tavannut toisiaan tähänkään asti päivittäin, sillä Salonen asuu reilun 60 kilometrin päässä Askolassa.

Myös Salonen potee ikävää. Siihen auttaa päivittäinen viestittely tai soittelu.

— Kun pääsen lomille, on älyttömän hyvä fiilis. Olemme silloin paljon yhdessä.

Toisen poissaolo ei ole aiheuttanut suhteessa riitoja. Heikkilä sanoo ymmärtävänsä, että varusmiespalvelus on hoidettava.

Lumikki Haaja

Helsinkiläinen Emma Heikkilä tuli perjantaina Vekaranjärvelle katsomaan, kun poikaystävä Niko Salonen vannoi sotilasvalan. Jälleennäkeminen oli kovan ikävän jälkeen riemuisa.

Kumppanin arvo huomataan erossa ollessa

Moni varusmies kantaa huolta siitä, kestääkö suhde armeijan, sanoo Karjalan prikaatin sosiaalikuraattori Anna Kuusela.

— Suurin osa nuorista aikuisista on saanut olla siihen asti hyvinkin tiiviisti yhdessä. Joillekin armeija-aika on ensimmäinen kerta, kun pari on pidempään erossa toisistaan.

Kumppanin lähteminen varusmiespalvelukseen ei tarkoita automaattisesti sitä, että suhteeseen tulisi ongelmia. Kuuselan mukaan moni varusmies on kertonut huomanneensa armeijassa kumppanin arvon.

— Sama pätee vanhempiin. Varusmiehet ovat kertoneet, että armeija-aikana välit vanhempiin ovat parantuneet. Joillakin on ihan ikävä äitiä tai isää, mikä on mielestäni hyvä merkki.

Jos varusmiehillä on palvelusaikana ongelmia, sosiaalikuraattorit ovat heidän tukenaan. Parisuhdetta koskevissa murheissa Kuuselan tärkein neuvo on puhua kumppanin kanssa.

Sosiaalikuraattorin mukaan parisuhdeongelmat eivät kuitenkaan nouse isosti esiin keskusteluissa.

— Olen enemmän huolissani itsenäisesti asuvien varusmiesten taloudellisesta tilanteesta — siitä, miten heillä riittää raha erilaisten maksujen hoitamiseen.

Käsi kädessä ei saa kulkea

Yhteydenpito ulkomaailmaan on tämän päivän armeijassa helppoa. Varusmiehet saavat käyttää puhelimia iltaisin vapaa-ajallaan.

— Seurustelukumppanin kanssa saa silloin viestitellä ja soitella vapaasti, Kuusela sanoo.

Sosiaalikuraattori toivoo, että tyttö- ja poikaystävät vierailevat varuskunnassa tutustumassa ympäristöön, josta kumppani lomillaan puhuu.

— Kun näkee itse, missä on se punkka ja kaappi, niin pääsee paremmin itsekin juttuihin mukaan.

Samassa palveluspaikassa on joskus myös pariskuntia. Kuuselan mukaan he voivat esimerkiksi käydä yhdessä lenkillä tai sotkussa kahvilla.

— Kasarmialueella ei saa kuitenkaan kulkea käsi kädessä. Varsinaisen seurustelun on tapahduttava lomilla.

Parisuhdetta osaa arvostaa nyt vieläkin enemmän. Sitä ei ota itsestäänselvyytenä. — Jonas Gardemeister

Toisen kanssa haluaisi jutella kasvokkain

Kouvolalaisilla Jonas Gardemeisterilla ja Emmi Hasselilla on ollut totuttelemista.

19-vuotias pari on asunut vuoden päivät yhdessä Viitakummussa ja ollut tiiviisti yhdessä. Tammikuun alussa armeijan aloittanut Gardemeister on käynyt viikonloppulomilla vain kahdesti.

— Alku täällä on ollut haastava, koska olen tottunut hengaamaan Emmin kanssa, ja nyt asun 12 miehen kanssa, hän sanoo.

Myös Hasselin mukaan yksin oleminen on tuntunut oudolta. Joskus on ollut vaikea saada unta yksin. Välillä on vähän itkettänytkin. Ikävintä on niinä hetkinä, kun haluaisi vaihtaa kuulumisia toisen kanssa heti.

Pari ei soittele ihan joka ilta, mutta viestittelee ahkerasti. Hassel on ajanut parina iltana Vekaranjärvelle katsomaan poikaystäväänsä.

— Välillä haluaa kertoa päivän kuulumiset kasvokkain. Soittaminen ei aja samaa asiaa, Gardemeister sanoo.

Etenkin hyvän yön toivotukset ovat molemmille tärkeitä. Jos toinen on nukahtanut eikä vastaa, tulee paha mieli, Gardemeister sanoo.

— Yleensä sinä nukahdat ensimmäisenä Hassel sanoo ja hymyilee.

Pariskunta ei ole pohtinut sitä, uhkaako armeija-aika parisuhdetta, koska suhde on niin vakaalla pohjalla. Gardemeisterin mielestä erossa olo jopa vahvistaa sidettä.

Lumikki Haaja

Keravalainen Milla Piirainen, 19, kaipaa poikaystäväänsä Mirko Mertaharjua, mutta ei muista itkeneensä kertaakaan. Ennen armeija-aikaa pari tapasi joka toinen päivä.

— Parisuhdetta osaa arvostaa nyt vieläkin enemmän. Sitä ei ota itsestäänselvyytenä, hän sanoo.

Ikävä on, muttei itketä

Keravalainen Milla Piirainen, 19, vierailee Vekaranjärvellä toista kertaa sen jälkeen, kun poikaystävä Mirko Mertaharju aloitti armeijan.

Armeija on muuttanut puolitoista vuotta seurustelleen parin rutiineja suuresti. Nuoret asuvat vain muutamien satojen metrien päässä toisistaan ja ovat tottuneet tapaamaan joka toinen päivä.

Piirainen on tehnyt nyt enemmän omia juttuja.

— Olen käynyt useammin kuntosalilla. Käyn myös töissä.

Hän kaipaa poikaystäväänsä muttei riudu. Pari pitää yhteyttä päivittäin Snapchatillä.

— En ole muistaakseni itkenyt kertaakaan. Tiedän niitäkin, jotka itkevät joka päivä, hän sanoo.

Piiraisen mukaan lomilla he ovat tehneet ihan perusjuttuja, kuten käyneet syömässä tai elokuvissa. Tyttöystävä on tyytyväinen siihen, ettei kumppani puhu liikaa armeijan touhuista.

— Jotkut puhuvat inttislangia koko ajan, hän tietää.

Piirainen toivoo, että poikaystävä on armeijassa vain puoli vuotta. Hän ei kuitenkaan halua estellä, jos kumppani haluaa viettää siellä vuoden.

Tuhannet läheiset seurasivat valaa

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä oli perjantaina vilkasta.
Tammikuun alkupuolella varusmiespalveluksensa aloittaneiden alokkaiden sotilasvala ja -vakuutus houkutteli varuskuntaan noin 7 000 läheistä.

Valan vannoi reilut 1 900 alokasta. Heistä naisia oli 55. Osa alokkaista valitsi sotilasvakuutuksen antamisen vaihtoehtona valalle.

Päivän ohjelmassa oli sotilasvakuutuksen ja sotilasvalaparaatin lisäksi muun muassa Karjalan prikaatin kaluston esittelyä, varusmiesten tapaaminen ja kenttälounas. Läheiset saivat myös tutustua alokkaiden palveluspaikkoihin yksiköissä.