Elo-Maija Kiia Vainikka ja Elo-Matti Tero Kukkola haluavat omalta osaltaan vireyttää kotikyläänsä Tuohikottia — ”Täällä on rauhallista, turvallista ja hiljaista, eivätkä kaupungin palvelut ole kaukana”

Valkealan Litviikkimarkkinoilla nimettiin perinteiseen tapaan uudet Elo-Maija ja Elo-Matti kylänsä edustajiksi. Kiia Vainikka ja Tero Kukkola pitävät elämästä Tuohikotin rauhassa.

Lumikki Haaja

Ensi vuoden Elo-Maija Kiia Vainikka ja Elo-Matti Tero Kukkola haluavat ylläpitää kipinää Tuohikotin elämässä.
Ensi vuoden Elo-Maija Kiia Vainikka ja Elo-Matti Tero Kukkola haluavat ylläpitää kipinää Tuohikotin elämässä.

Taksiauto kaartaa Tuohikotin VPK-talon pihaan. Autosta astuu ulos tomera nainen, joka jatkaa sukunsa perinteitä taksinkuljettajana.

Kotkasta vuonna 2002 isiensä maille Tuohikottiin muuttanut Kiia Vainikka on matkalla töihin: taksitolpalle Kouvolan keskustaan. Hän on ensi vuoden Elo-Maija.

— Isoisäni aloitti 60 vuotta sitten taksinkuljettajana. Hänen jälkeensä toiminta siirtyi mummolleni ja sen jälkeen isälleni. Nyt on minun vuoroni jatkaa toimintaa.

Vainikan mukaan Tuohikotti on eläväinen kylä, ja sitä sanomaa hän haluaa uutena Elo-Maijana edistää.

— Väki pakkautuu nykyään kasvukeskuksiin. Minusta siitä kehityksestä pitäisi vähän pakittaa pois. Täällä Tuohikotissa on rauhallista, turvallista ja hiljaista asua. Silti kaikki kirkonkylän ja keskustan palvelut ovat puolen tunnin päässä.

Kun Vainikka ei ole taksiauton ratissa, hän on mielellään tanssimassa. Musiikki ja lavatanssit tuovat sisältöä elämään. Suosikkitanssi on tango.

— Olen harrastanut lavatansseja 16 vuoden ajan. Tanssiminen ja musiikki ovat minulle tärkeitä.

Piti ottaa homma, kun ei muita löytynyt

Uusi Elo-Matti, paljasjalkainen tuohikottilainen Tero Kukkola odottaa hänkin virallista kruunaustaan ja kansallispukuaan, jotka Elo-Maija ja Elo-Matti saavat Valkealan Elovalkeilla.

Metsästystä ja jääkiekkoa harrastava Kukkola sanoo joutuneensa Elo-Matiksi, koska muita ei tehtävään ilmoittautunut. Ehdoksi hän sanoo asettaneensa sen, että Elo-Maijan pitää olla 1980-luvulla syntynyt.

— Sanoin kyläyhdistyksen kokouksessa, että jos ei ketään muuta löydy, niin minä olen viimeinen vaihtoehto. Muita halukkaita ei löytynyt, ja näin tässä kävi.

Itsekin Vekaranjärven varuskunnassa työskentelevä Kukkola sanoo, että varuskunta on jonkinlainen elämänlanka ei vain Tuohikotille, vaan koko Pohjois-Valkealalle.

— Meidän kylältä on useita kymmeniä ihmisiä töissä Vekaranjärvellä. Varuskunta ja sen toiminta elvyttää koko kylää.

Niin Vainikalla kuin Kukkolalla on edustusvuotensa alla hatara käsitys tehtävän sisällöstä. He aikovat ottaa Elo-Maijan ja Elo-Matin hommat vastaan sitä mukaa, kun niitä tulee.

— Uskon, että Elo-Maijana pääsen paikkoihin, joihin en muuten pääsisi.

Nuorta polvea edustavana Elo-Maijana Vainikka haluaa rikkoa perinteisiä rajoja.

— Maailma muuttuu, ja perinteiden pitää muuttua sen mukana. Nyt Elo-Maijana kansantanssi vaihtuu tangoon.