Pioneerikoulua kaupataan nyt 50 000 euron lähtöhinnalla — Rakennusta ehostettiin neljännesmiljoonalla asuntomessuja varten

Asuntovälittäjä ja Kouvolan toimitilajohtaja arvelevat, että Pioneerikoulu sopisi parhaiten asuntokäyttöön.

Noora Vilamaa

Pioneerikoulun sisätiloja kunnostettiin asuntomessuja varten. Messuilla myös tiedotetaan rakennuksen olevan myynnissä.
Pioneerikoulun sisätiloja kunnostettiin asuntomessuja varten. Messuilla myös tiedotetaan rakennuksen olevan myynnissä.

Kouvolan kaupungin omistamaa Korian Pioneerikoulua yritetään jälleen myydä. Torstaina myyntiin tulleen rakennuksen lähtöhinta on 50 000 euroa.

Kaupungin toimitilajohtaja Juha Jormanainen selittää alhaista hintaa tarpeella saada myydyksi rakennus, jonka ylläpito tulee kalliiksi. Se tuottaa vuosittain kaupungille 40 000—50 000 euron kustannukset.

— Kuten muissakin huutokaupoissa, alhainen lähtöhinta on minimilähtöhinta. Hinnan toivotaan nousevan tarjousten mukaisesti. Kauppa päätetään vasta, kun tarjous on tyydyttävä.

Arkkitehti Olavi Sortan suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1936 aliupseerikouluksi. Pioneerikouluna se toimi vuosina 1944—1982. Pioneerien lähdettyä rakennuksessa on ollut lähinnä pienimuotoista yritystoimintaa.

Kouvolan Kiinteistömaailman yrittäjän Harri Vauhkosen mukaan ihanteellinen ostaja olisi sellainen, joka ostaisi koko talon ja rakennuttaisi siihen vuokra-asuntoja.

— Sinne sopisi myös esimerkiksi arkkitehti- tai mainostoimisto, joka haluaa isoja, avaria huoneita ja isot yhteistilat. Tietysti talon voisi myös yhtiöittää ja myydä osakkeina, mutta siihen tarkoitukseen alakerran varastotilat ovat vähän liian isot. Tyhjää tilaa jäisi paljon.

Noora Vilamaa

Pioneerikoulu valmistui vuonna 1936. Sen runko on hyvässä kunnossa, mutta sisätiloissa on paljon remontoitavaa.
Pioneerikoulu valmistui vuonna 1936. Sen runko on hyvässä kunnossa, mutta sisätiloissa on paljon remontoitavaa.

Pioneerikoulu on suojeltu rakennus. Sitä ei saa purkaa, ja sen julkisivujen, seinien ja kattojen ulkoasu on säilytettävä mahdollisissa korjaustöissä. Sen sijaan sisätilojen suhteen ostajalla olisi melko vapaat kädet.

Koulua on yritetty myydä aikaisemminkin, viimeksi pari vuotta sitten. Vauhkonen kertoo, ettei se tuolloin herättänyt kiinnostusta ostajaehdokkaissa.

— Yksi syy oli ainakin se, että putkia oli tuolloin uusittu ja kaikki lattiat vedetty auki. Sisätilat olivat aika roisin näköiset. Asuntomessujen tulo Kouvolaan oli jo silloin tiedossa, mutta alueella ei ollut vielä tehty mitään.

Messuilla Pioneerikoulua esitellään korjausrakentamisen kohteena. Kaupunki kunnosti rakennuksen ulkopuolen ja sisältä neljä tupaa, joista yhteen rakennettiin pieni loft-asunto. Ehostuksen hinnaksi tuli noin 254 000 euroa. Rakennuksen toinen kerros sekä kellari ja sosiaalitilat ovat kunnostamatta.

Jormanainen sanoo, että ostajaehdokkaan kanssa keskustellaan rakennuksen tulevasta käytöstä.

— Käyttötarkoitus tulee muuttumaan, joten rakennusluvan myöntämiseksi tarvitaan uusi suunnittelutarveratkaisu. Olisi toivottavaa saada rakennus asuinkäyttöön.

Vauhkonen odottaa ensimmäisiä yhteydenottopyyntöjä ensi viikolla.

— Messuilla käy viikonloppuna varmaan 10 000—15 000 ihmistä, ja osa heistä käy myös katsomassa Pioneerikoulua.