Junien ja paikallisbussien yhteisliput on tarkoitus ottaa käyttöön Kouvolassa syksyllä – Lippujen hinnat ovat vielä auki

Yhteislipuilla pääsee liikkumaan Kotkaan asti.

Kertalipun voimassaoloajaksi on kaavailtu kahta tuntia, joten lipulla voi matkustaa Kouvolassa ja Kotkassa. Arkistokuva vuodelta 2017.
Kertalipun voimassaoloajaksi on kaavailtu kahta tuntia, joten lipulla voi matkustaa Kouvolassa ja Kotkassa. Arkistokuva vuodelta 2017.

Junien ja paikallisbussien yhteisliput ovat tulossa käyttöön Kouvolassa ensi syksynä. Tavoitteena on, että samalla lipulla voi matkustaa junissa ja busseissa loka–marraskuusta alkaen.

Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti tiistaina jatkaa yhteislippuasian edistämistä.

Eri vaihtoehtoja

Lipputuotteiksi on suunniteltu kertalippuja ja 30 vuorokauden kausilippuja. Kertalippuja on tulossa kahdenlaisia: Kouvolan sisäisen junan ja paikallisbussin yhdistelmälippua ja Kouvola–Kotka-junan ja paikallisbussin yhdistelmälippua.

Lipun voimassaoloajaksi on kaavailtu kahta tuntia, joten lipulla voi matkustaa kummassakin kaupungissa.

Myös kausilipuiksi on tulossa kaksi vaihtoehtoa: Kouvolan sisäisen junan ja paikallisbussin yhdistelmälippu sekä Kouvola–Kotka-junan ja paikallisbussin yhdistelmälippu.

Hinnoista neuvotellaan yhä

Lippuja aiotaan ainakin pilottivaiheessa myydä vain yhdessä hintaluokassa, eli esimerkiksi opiskelijoille ja eläkeläisille ei ole pilotissa räätälöity alennuksia.

Lippujen hinnat ovat vielä auki.

– Käymme edelleen neuvotteluja hinnoista yhteistyökumppaneidemme kanssa. Hinta-asiaan palataan, kun asiat tarkentuvat, Kouvolan kehitysjohtaja Petteri Portaankorva sanoo.

Lipputuloihin menetyksiä

Kouvolan paikallisliikenteessä on käytössä valtakunnallinen Waltti-matkakortti. Tulossa oleva junien ja bussien yhteinen lipputuote toimii Waltin mobiililippuna.

Lippuyhteistyöstä on neuvoteltu yhdessä kaupunkien, VR:n ja ministeriön kanssa.

Kouvolalle koituu kustannuksia mobiililipun käyttöönotosta 600 euroa. Käyttökustannukset ovat tämän jälkeen 600 euroa kuukaudessa plus maksuprovisiot.

Samassa yhteydessä luovutaan Pay IQ:n mobiililipusta, jonka kustannus on tällä hetkellä 550 euroa kuukaudessa plus maksuprovisiot.

Yhteislipun arvioidaan aiheuttavan kaupungeille lipputulojen menetyksiä. Toisaalta yhteislippujen arvioidaan tuovan paikallisliikenteeseen lisää vuoroja.

Yhdistelmälippu on osa syksyllä 2018 käynnistynyttä hanketta, jossa Kymenlaakso valittiin yhdeksi liikenne- ja viestintäministeriön alueellisen junaliikenteen pilottialueeksi.

Henkilöjunien vuoroja lisättiin Kouvolan ja Kotkan välillä vuoden 2019 lopussa.