Myllykosken tehtaan vanhaa metsää Ummeljoella kaadetaan kirjanpainajan tekemien tuhojen takia — Toiselle puolelle Keskikosken siltaa suunniteltiin aikoinaan ”luxus-luokan asuinaluetta”

Sonja Ovaskainen

Myllykosken tehtaan voimalaitoksen katolta näkee maisemia kauas. Maisemoitava alue sijoittuu Kymijokea pohjoiseen mentäessä vasemmalle puolelle.
Myllykosken tehtaan voimalaitoksen katolta näkee maisemia kauas. Maisemoitava alue sijoittuu Kymijokea pohjoiseen mentäessä vasemmalle puolelle.

Kiinteistö oy Myllykoski hakee parhaillaan maisematyölupaa Ummeljoen kylän Jokivarsi-tilalle. Alue sijoittuu Ratostien ja Kymijoen väliin. Pohjoisrajana on Lossitie ja etelässä Kapparantien ja Umpitien tienoot.

Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Jari Lahtinen sanoo, että maisematyölupahakemus liittyy ainoastaan metsänhoitoon.

— Teimme alueelle katselmuksen metsäasiantuntijan kanssa, ja löysimme kirjanpainajan tekemiä tuhoja. Haluamme estää tuhojen leviämisen, eli uudistamme alueen metsää.

Lahtisen suvun omistaman toisen yhtiön Redeven tämän hetken suunnitelmissa ei ole rakentaa alueelle mitään.

— Sinänsä se on valmiiksi kaavoitettu teollisuustontti.

Metsää aiotaan hoitaa Ummeljoella Myllykosken tehdasaluetta vastapäätä.
Metsää aiotaan hoitaa Ummeljoella Myllykosken tehdasaluetta vastapäätä.

Mikkolanniemeen kaavailtiin aikoinaan 17:ää omakotitonttia

UPM:n ja Redeven Myllykosken tehdasalueen kauppaan kuuluvien maa-alueiden pinta-ala oli yhteensä noin sata hehtaaria.

Yksi mielenkiintoinen alue on Ummeljoen puolella sijaitseva Mikkolanniemi. Myllykoski Paper ja Anjalankosken kaupunki allekirjoittivat vuonna 1995 Mikkolanniemen kaavoitussopimuksen. Tavoitteena oli rakentaa alueelle asuinalue.

Myllykoski Paperin silloinen tiedotuspäällikkö Pentti Salin kirjoitti aiheesta henkilöstölehteen jutun. Jutun mukaan pari tonttia oli jo varattu. Yhtiöllä oli alueella kaikkiaan 17 omakotitonttia, joista kuusi rajoittui Kymijoen rantaan.

Salin kirjoitti, että ”Mikkolanniemestä on kaavailtu Anjalankosken ”luxus-luokan” asuntoaluetta, jonka erikoisuutta korostavat juuri nuo omarantaiset tontit sekä muutenkin jokiläheinen miljöö.”

— Asuintalojen rakentaminen kaatui muistaakseni siihen, että alueelta löydettiin liito-oravan papanoita tai jotain vastaavaa. Hanke koettiin ehkä myös taloudellisesti mahdottomaksi, Salin muistelee nyt.

Luetuimmat