Matkakeskus vaihtumassa 40 miljoonan monitoimihalliin — Halli tulisi jäähallin viereen ja teatteritalo palaneen yhteiskoulun tontille

Monitoimihallia kaavaillaan osittain yleisurheilukentän päälle. Kaupungin pääyleisurheilukentäksi esitetään Kuusankosken urheilukenttää.

Juho Vainonen

Yhteiskoulun puiston tontti on ollut yhteispuistona useamman vuoden. Kuva on palaneen koulun purkuvaiheesta.

Kouvolan vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esittää kaupunginhallitukselle, että Kouvola rakentaa uuden matkakeskuksen sijaan kaksi erillistä tilaa, monitoimihallin jäähallin viereen ja teatterin aiemmalle yhteiskoulun tontille.

Esitetty malli maksaa 40 miljoonaa, mikä on 26 miljoonaa vähemmän kuin aseman yhteyteen suunnitellun matkakeskuksen kustannukset olisivat olleet.

— Ratkaisu vahvistaisi Kouvolan liikunta- ja kulttuuripalveluja sekä parantaisi tapahtumajärjestämisen puitteita, Forsell sanoo.

Kouvola hakee aseman seudulle kaavaillun matkakeskuksen tilalle toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa.

Kaupunginhallitus asetti asiaa selvittämään kesäkuussa ohjausryhmän, joka päätyi esittämään kahden uuden tilan rakentamista: monitoimihallia jäähallin viereen ja uutta teatterirakennusta aiemmalle yhteiskoulun tontille Salpausselänkatu 36:een.

Vs. kaupunginjohtaja esittää kahden rakennuksen mallia maanantaina 19. marraskuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle.

Mallia on haettu Mikkelistä

Esitettyä ratkaisua kaupunginjohtaja perustelee muun muassa sillä, että Kouvola haluaa kehittyä liikuntakaupunkina.

— Lisäksi haluamme saada tänne valtakunnallisia yleisötapahtumia, jotka tuovat näkyvyyttä ja matkailutuloa.

Esitetty monitoimihalli palvelisi Forsellin mukaan molempia tavoitteita.

— Saisimme hyvätasoiset palloilutilat ja samalla neliöitä isompien tilaisuuksien järjestämiseen.

Halli toimisi samaan tapaan kuin Mikkelin Saimaa-Stadium. Tiloissa järjestettäisiin urheilutapahtumia, mutta halli tarjoaisi korkeatasoiset puitteet myös kaikenlaisille muille tilaisuuksille, kuten musiikkitapahtumille ja messuille.

Monitoimihallin ja jäähallin välille suunniteltu yhdyskäytävä tuo tapahtumajärjestämiseen lisäneliöitä ja -mahdollisuuksia.

Kahden rakennuksen malli tarjoaa uudet tilat myös Kouvolan teatterille, jonka kiinteistö on teknisesti käyttöikänsä päässä.

— Aiempi yhteiskoulun tontti sopisi erittäin hyvin teatterin käyttöön sijaintinsa, kokonsa ja muotonsa vuoksi, toimitilajohtaja Juha Jormanainen sanoo.

Kahden rakennuksen malli tulisi 26 miljoonaa halvemmaksi kuin aseman seudulle kaavailtu matkakeskus, jonka hintalappu oli 66 miljoonaa euroa. Tulevina vuosina rahaa tarvitaan muun muassa kulttuuritalojen peruskorjauksiin, jotka ovat Jormanaisen mukaan edessä seuraavien 10 vuoden kuluessa.

Nyberg: Esitykseen päädyttiin sopuisasti

Matkakeskukselle vaihtoehtoa etsinen ohjausryhmän puheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) sanoo, että esitykseen päädyttiin faktojen selvitysten jälkeen varsin sopuisasti.

Ohjausryhmässä istuivat kuntapoliitikoista Nybergin lisäksi Janne Wall (kesk.) ja Jani Heikari (kok.). Lisäksi mukana oli kaupungin ylimpiä viranhaltijoita.

— Teatterin saneeraus ei tullut kysymykseen. Eikä teatteria voinut oikein tunkea urheilukeskukseenkaan, joten päädyimme kahteen erilliseen rakennukseen.

Monitoimihalliin vähintään 4000 katsojaa

Nybergin mukaan näppituntuma on tässä vaiheessa se, että monitoimihalliin mahtuisi vähintään 4 000 katsojaa. Halliin kaavaillaan siirrettäviä katsomoja, joten tilat elävät tapahtuman tarpeiden mukaan.

Monitoimihalli tulee tämänhetkisten kaavailujen mukaan osittain nykyisen yleisurheilukentän päälle. Kaupungin pääyleisurheilukentäksi esitetään paraikaa peruskorjauksessa olevaa Kuusankosken urheilukenttää.

Keskustan urheilukentälle aiotaan jättää liikuntapaikka lähikoulujen tarpeita varten.

Monitoimihallin käyttäjiksi pyritään saamaan seuroja ja oppilaitoksia. Maanantaina kokoontuvan kaupunginhallituksen esityslistan mukaan samalla voidaan varautua kouluverkkoratkaisun mahdolliseen ehdotukseen Urheilupuiston koulun laajenemisesta.

Vielä ei tiedetä, onko nykyinen Urheilupuiston koulu tulevaisuudessa keskustan yhtenäiskoulu.

Aikatauluja ei uskalletta arvioida

Jukka Nyberg sanoo, että monitoimihallin ja teatterin rakentamisen aikatauluja ei ohjausryhmässä uskallettu ruveta määrittelemään.

— Joudumme panemaan investoinnit jonkinlaiseen aikajärjestykseen joka tapauksessa. Luulen, että ensimmäisenä on Valkealan uusi koulurakennus.

Uutista päivitetty kello 11.23. Hanketta esittää vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell, ei virkavapaalla oleva Marita Toikka.

Uutista päivitetty kello 13.25 Jukka Nybergin arvioilla.