Partio on samaan aikaan ajaton ja ajassa kiinni — ja Kouvolassa jo satavuotias

Jussi Lopperi

Partioliike on yli 100-vuotias ja sen arvot perinteisiä, mutta samalla ajankohtaisia myös nykyisin. Partiossa houkuttaa hyödyllisten taitojen opettelu ja kaveriporukassa touhuaminen, sanovat nykyiset partionuoret. Kuvassa vasemmalta lukien Saana Kunnari, Salla Myllylä, Kiia Mäkinen, Lotta Seppänen, Viivi Kajasto ja Vilma Kajasto.

Partioliikkeen on ollut pakko uudistua. 2010-luvulla Suomen Partiolaiset on hilannut itsensä kiinni nykyaikaan, ja samalla jäsenmäärä on lähtenyt tasaiseen kasvuun. Pohjimmiltaan partioliike nojaa kuitenkin alkuperäisiin arvoihinsa.

Partion ydinajatus sama kuin reilut sata vuotta sitten, jolloin Lordi Robert Baden-Powell perusti partioliikkeen Englannissa.

— Se, että kasvatetaan lapsista ja nuorista aktiivisia, vastuunsa tuntevia ihmisiä yhteiskuntaan. Se on ihan sama syy kuin miksi partio aikanaan perustettiin, sanoo Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Partiolaisia on Suomessa noin 65 000. Määrä on ollut 2010-luvulla tasaisessa kasvussa, viime vuosina noin viiden prosentin tahdissa.

Kouvolan 17 lippukunnassa on vajaat 900 jäsentä.

Aikaa on silti seurattava, eikä kasvu ole tullut vain perinteisiin arvoihin nojaten. Markkinointia ja johtamista on uudistettu, samoin käytännön toimintaa.

Voidaan sanoa, että partio on siirtynyt osittain digiaikaan.

Kerran vuodessa, lokakuussa, järjestetään radioaalloilla ja internetissä Jota-Joti-Jamboree, jossa on mahdollisuus tutustua partiolaisiin ympäri maailman. Kännykät voi nykyisin ladata vaikka aurinkopaneelien kautta, ja luontoon voi tutustua metsäyhtiö UPM:n kanssa tehdyn mobiilipelin avulla.

Myös muu toiminta on ajassa kiinni. Hiipivä Haamu -kisassa ratkotaan salapoliisitehtäviä Helsingissä, ja edellisen Suomen partiolaisten suurleirin eli Finnjamboreen päättäjäisisten pääesiintyjä oli laulaja-lauluntekijä Sanni.

— Leirillä pitää olla vielä vähän siistimpää kuin arkielämässä. Kaiken mitä voi tehdä kaupungissa, voi tehdä myös metsässä, mutta se on siellä vähän hauskempaa, Munsterhjelm sanoo.

Kouvolassa partiolla on pitkät perinteet. Kouvolan Tyttöpartio viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan.

Nykyiset tyttöpartiolaiset ovat sitä mieltä, että kaikesta huolimatta parasta partiossa ovat ihmiset.

Yhdessä puuhaaminen on se, mikä pitää mukana. Käytännön taitojen opiskelu yhdessä, leireily lähellä ja kaukana, ulkomaillakin, ja partiotaitokisoissa porukalla kiertäminen on nykypartiolaisille se juttu.

— Tässä tutustuu erilaisiin ihmisiin. Täällä on ihan kaiken maailman ihmisiä. Jos harrastaa jalkapalloa, se yhdistävä on tekijä on jalkapallo, mutta partiossa voi sen lisäksi olla paljon muitakin, sanoo Lotta Seppänen.

Eikä sitä kännykkääkään tarvitse leirillä ollessa aina vilkuilla, sanoo puolestaan Kiia Mäkinen.

— Kavereiden kanssahan siellä ollaan muutenkin.

Otteita partion peruskirjasta

Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioonottaen.

Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen.

Partio perustuu vapaaehtoisuuteen ja partioliike on avoin kaikille, jotka hyväksyvät sen päämäärän ja arvopohjan. Suomessa partion kohderyhmänä ovat 7—22-vuotiaat lapset ja nuoret, joiden toimintaa aikuiset ohjaavat ja tukevat.

Partion toiminnassa ja päätöksenteossa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatetta. Tähän kuuluvat esimerkiksi alueellinen tasavertaisuus ja kieleen, kulttuuriin, uskontoon sekä vakaumukseen liittyvä yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Yksilölle varataan tilaa oman uskonnon harjoittamiseen.

Kouvolan Tyttöpartion juhlavuoden tapahtumia

19.5. Historiikin julkaisutilaisuus Kouvolan pääkirjastossa.

20.5. Pääjuhla kaupungintalolla.

21.5. Kirkko Keskuskirkossa.

8.—11.6. Juhlakesäleiri.

16.—18.6. ”Oi niitä aikoja” -muistelot Tuuliniemessä.

13.10. Lasten ja nuorten disco Brankkarilla.

18.11. Iltajuhla aikuisille Kirjokivessä.

10.12. Puurojuhla.

Tapani Olkku

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet