Asiakkaat olivat harvassa Manskin markkinoilla – Joulukuun markkinat joudutaan todennäköisesti peruuttamaan

Anjalan joulutapahtuma ja myyjäiset peruutettiin jo marraskuun alussa.

Jussi Lopperi

Seppo Vilja on myynyt hunajaa Kouvolan lisäksi ainakin Helsingissä ja Joensuussa. Nyt markkinoita peruutetaan kaikkialla.
Seppo Vilja on myynyt hunajaa Kouvolan lisäksi ainakin Helsingissä ja Joensuussa. Nyt markkinoita peruutetaan kaikkialla.

Kouvolan keskustassa asuva eläkeläinen Elvi Toivari sovitti sunnuntaina Manskin perinteisillä markkinoilla hattuja. Hän oli jo aiemmilla markkinoilla ostanut samalta myyjältä hatun, mutta oli siihen tyytymätön ja sai luvan vaihtaa.

Kasvomaskilla varustautunut Toivari myönsi, että markkinoille tulo hieman arvelutti pahenevan koronavirustilanteen vuoksi.

– Toistaiseksi voi kuitenkin vielä liikkua. Sellainenkin aika saattaa tulla, ettei pääse mihinkään, vaan joutuu olemaan kotona, hän ennakoi.

Jussi Lopperi

Elvi Toivari valitsi uutta päähinettä aiemmin ostamansa tilalle. Hän ennakoi, että liikkumista saatetaan pian rajoittaa.
Elvi Toivari valitsi uutta päähinettä aiemmin ostamansa tilalle. Hän ennakoi, että liikkumista saatetaan pian rajoittaa.

Asiakkaat loppuvat kesken

Markkinoilla oli liikkeellä jonkin verran väkeä, mutta tungoksesta ei voinut puhua. Hunajatuotteita ja tyrniglögiä myynyt asikkalalainen Seppo Vilja sanoi kaupan käyvän huomattavasti heikommin kuin aiempina vuosina.

– Tänäänkään ei näytä olevan paljon väkeä. Markkinoita on peruutettu vähän kaikkialla, koska ihmiset eivät uskalla tulla.

Vilja toteaa asiakkaiden edelleen ostavan hunajaa. Hän arvelee, että harvemmin käytettävien tuotteiden myyjät ovat vaikeuksissa.

Paistettuja muikkuja myynyt Kirsti Asikainen oli paikalla myös edellisillä, marraskuun 15. päivänä järjestetyillä markkinoilla. Tuolloin markkina-aika kesti kello neljään iltapäivällä, mutta asiakkaat alkoivat loppua jo yhden jälkeen. Asikainen luovutti ja pakkasi kojunsa tuntia myöhemmin.

– Ihmiset tekevät pakolliset lenkit ja ostokset, mutta eivät jää kiertelemään.

Kesäaikana Asikainen pitää vakituisesti kioskia Taavetin torilla Luumäellä. Markkinoita hän ei ole viime aikoina juuri kiertänyt.

– Porvoon syysmarkkinat peruttiin, ja Helsinki on täysin sulussa. Kesällä tilanne oli normaalimpi. Silloin mökkiläiset vilkastuttivat torielämää Taavetissa. Tein töitä aamukuudesta kolmeen iltapäivällä.

Jussi Lopperi

Kirsti Asikaisen arvion mukaan noin 70 prosenttia asiakkaista käytti maskeja Manskin markkinoilla.
Kirsti Asikaisen arvion mukaan noin 70 prosenttia asiakkaista käytti maskeja Manskin markkinoilla.

Joulukuun markkinat luultavasti perutaan

Kouvolan ydinkeskusta järjestää Manskin perinteisiä markkinoita yhteistyössä Susien, KPL:n ja Kouvolan pyöräilijöiden kanssa.

Seuraavat markkinat on ilmoitettu järjestettäväksi 20. joulukuuta, mutta toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemen mukaan ne joudutaan todennäköisesti perumaan.

– Mikäli silloin ollaan vielä epidemian kiihtymisvaiheessa, asiasta täytyy käydä syvällinen keskustelu yhteistyökumppanien kanssa. Jos ollaan edetty leviämisvaiheeseen, markkinat perutaan ehdottomasti.

Klaavuniemi muistuttaa, että perumisista puhuttaessa on ajateltava myös myyjien asemaa.

– Kun heillä on varastot täynnä tuotteita, heidän olisi hyvä saada tilaisuuksia tarjota niitä ihmisille.

Manski on toiminnanjohtajan mielestä esimerkiksi markettia turvallisempi paikka kaupankäyntiin.

– Markkinoilla ollaan ulkona, kävelykatu on pitkä ja myyntipaikat ovat erillään toisistaan. Markkinoille ei ole järjestetty ohjelmaa, jotta emme houkuttelisi ihmisiä kerääntymään ryhmiin.

Sunnuntain markkinoilla oli paikalla noin 30 myyjää, mikä on Klaavuniemen mukaan tavanomainen määrä. Kesällä torille oli tulossa selvästi normaalia enemmän myyjiä.

– Kun festivaalit peruutettiin, ruoan myyjät pyrkivät toreille. Kyse on heidän elinkeinostaan, joten heidän on pakko kiertää.

Jussi Lopperi

Manskin perinteisillä markkinoilla oli paikalla noin 30 myyjää, mikä on Kouvolan ydinkeskustan mukaan tavanomainen määrä.
Manskin perinteisillä markkinoilla oli paikalla noin 30 myyjää, mikä on Kouvolan ydinkeskustan mukaan tavanomainen määrä.

Anjalassa ei voitu taata turvavälejä

Kouvolassa järjestettiin sunnuntaina myös Museokorttelin joulutapahtuma. Sen sijaan Anjalaan Ranta-Pukin kievarimuseolle sunnuntaiksi suunnitellut joulumyyjäiset päädyttiin perumaan jo marraskuun alussa.

– Tapahtumaa valmisteltiin siihen asti, kunnes perumispäätös tehtiin. Esitteet ja mainokset olivat valmiina, mutta sitten tilanne alkoi kehittyä sellaiseen suuntaan, että tulimme toisiin ajatuksiin, Anjala-seuran puheenjohtaja Seppo Pietarila kertoo.

Myyjäisten järjestämistä erityisillä varotoimilla ei harkittu.

– Päämyyntitilamme on vanha navetta, jossa on katto matalalla. Käytävät ovat kapeat eikä kummoista ilmanvaihtoa ole. Turvavälit olisivat jääneet pitämättä. Joulukuusien myyjä olisi voinut pärjätä ulkona, mutta muuten järjestely ei olisi toiminut.

Seuralla ei tällä hetkellä ole arviota seuraavien myyjäisten ajankohdasta.

– Seuraamme tilannetta ja tarkkailemme, millainen komento Kymsotesta tulee.

Korjattu virhe kello 16.40: Markkinoita ei järjestä KooKoo, vaan Sudet.