Nelosoluet ja vahvat lonkerot saapuvat moneen kouvolalaiseen ruokakauppaan heti vuoden alusta

Esimerkiksi Myllykoskella uusi alkoholilaki helpottaa vahvojen oluiden saantia, kun Alko puuttuu. Pienpanimo-oluiden odotetaan saavan uutta suosiota lakiuudistuksen myötä.

Katja Juurikko

Tampereelta Kouvolaan juhlapyhiä viettämään saapuneen Emmi Niemen ostoskäyttäytymiseen lakimuutoksella ei ole vaikutusta. Hän pitää kuitenkin hyvänä, että eri alkoholijuomat saa yhdestä hyllystä.
Tampereelta Kouvolaan juhlapyhiä viettämään saapuneen Emmi Niemen ostoskäyttäytymiseen lakimuutoksella ei ole vaikutusta. Hän pitää kuitenkin hyvänä, että eri alkoholijuomat saa yhdestä hyllystä.

Keskustelua herättänyt alkoholilaki astuu voimaan vuoden vaihteessa. Tuolloin monet kaupat myös Kouvolassa tuovat valikoimaansa heti tuoreeltaan entistä vahvemmat oluet, lonkerot ja erilaiset juomasekoitukset.

SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo nelosoluiden tulevan Prismoihin heti alkuvuodesta. Valikoima on kuitenkin alkuun Alarodun mukaan varsin suppea. Tämä johtuu siitä, että monet panimot eivät ehdi tekemään tuotteita tarpeeksi nopealla tahdilla.

— Talven aikana valikoimaa on tarkoitus laajentaa viikottain erilaisilla pienpanimotuotteilla, Alarotu sanoo.

Alarotu arveleekin pienpanimo-oluiden olevan lakiuudistuksen myötä kiinnostavin tuote. Niitä on tulossa SOK:n valikoimaan toista sataa. Alarotu toivoo ihmisten ostavan oluita pieniä määriä ja maistelevan niitä.

— On paha arvioida, mistä voi muodostua suosituin tuote. Lisäksi lonkeronilmestyminen kauppojen hyllyille saattaa miellyttää monia.

Anjalassa ja Inkeroisissa muutamaa laatua jo varastossa

Inkeroisten K-Supermarket Ykköstorin ja K-Market Anjalan kauppias Maarit Sannelvuo on valmistautunut uuteen alkoholilakiin. Sannelvuo on tilannut lain sallimia vahvempia alkoholijuomia jo varastoon odottamaan vuoden vaihtumista.

— Aloitetaan suppeasti ja mennään asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Keskitymme lähinnä muutaman suosituimman merkin vahvempiin versioihin, Sannelvuo kertoo.

Sannelvuon mukaan jää nähtäväksi mikä tuotteista nousee asiakkaiden suosioon.

— En odota näistä mitään hittituotteita. On mielenkiintoista nähdä miten lonkero lähtee vetämään.

Myllykoskella kaivattu uudistus

Myllykosken K-Supermarket Ruokamyllyn kauppias Rolf Suomalainen odotti vielä viikolla Keskon ketjuohjauksesta ohjeistusta juomavalikoimien myynnistä tammikuussa.

— Alamme heti myymään 5,5 prosentin vahvuisia juomia, kun se on mahdollista. Monet ovat odottaneet sitä, koska Myllykoskelta niitä ei ole saanut, vaan on pitänyt hakea kauempaa.

Suomalainen sanoo, että muutos tietää myös luopumista joistain nykyisistä tuotteista.

— Hyllytilat eivät lisäänny, joten jotain täytyy jäädä pois uusien tuotteiden tullessa tilalle.

Lidl ja Tokmanni eivät kiirehdi

Lidlin osto-osaston johtajan Thomas Heinrichsin mukaan Lidl suunnittelee uusien oluiden, juomasekoitusten ja lonkeroiden ottamista valikoimaan.

Suunnitelmissa on muun muassa pienpanimoiden vahvempien erikoisoluiden ja kaikille suomalaisille tuttujen lonkeroita myyminen.

— Kuuntelemme asiakkaidemme toiveita uusista tuotteista ja haluamme palvella heitä mahdollisimman hyvin, Heinrichs toteaa.

Lidlissä odotettiin viikolla lain lopullista hyväksyntää ennen juomien tilaamista.

— Kaikissa Lidl-myymälöissä on sama juomavalikoima, mutta uudet tuotteet tulevat myyntiin vaiheittain.

Tokmannin tiedottajan Joséphine Mickwitzin mukaan juomavalikoima vaihtelee myymälöittäin, joten myös vahvempien alkoholijuomien valikoima on myymäläkohtainen.  

— Valikoimia hienosäädetään parhaillaan. Tuotteita on tulossa valikoimiin asteittain vuoden alussa.