Etsivä nuorisotyö on huolissaan Kouvolan nuorista – "Vaikeinta on niillä, joilla ei ole voimia tarttua edes puhelimeen"

Ongelmista kärsivien nuorten auttaminen jatkuu aktiivisesti. Etsivä nuorisotyö siirtyi nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Nuoriso-ohjaajat ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu poikkeusolojen jälkeen. "Monen nuoren psyyke on nyt kovilla."

Jussi Lopperi

Etsivän nuorisotyön ohjaajat Sanni Laurila (vas.) ja Sonja Lindroos hoitavat työtään nyt etänä lähinnä verkkopalvelujen ja sosiaalisen median avulla.
Etsivän nuorisotyön ohjaajat Sanni Laurila (vas.) ja Sonja Lindroos hoitavat työtään nyt etänä lähinnä verkkopalvelujen ja sosiaalisen median avulla.

Kouvolalaiset nuoret kokoontuvat entiseen tapaan koronasta huolimatta, etsivän nuorisotyön nuoriso-ohjaaja Sonja Lindroos kertoo.

– Heillä on suuri tarve tavata ikäisiään. He kokoontuvat parkkipaikoilla, puistoissa ja urheilukentillä. He ovat hyvin liikkuvaisia ja vaihtavat paikkaa tiuhaan tahtiin.

Nuorten alkoholin ja huumeiden käytössä on kahdenlaista kehitystä. Nuoriso-ohjaaja Sanni Laurilan mukaan hyvin yksinäinen nuori saattaa käyttää päihteitä tavallista enemmän lieventääkseen ahdistusta.

– On myös heitä, joille tiivis oleilu perheen tai muun pienen ja turvallisen tukiryhmän kanssa on tehnyt hyvää. Päihteiden käyttö on vähentynyt tai jäänyt kokonaan pois.

Huumeidenkäytön lisääntymistä poikkeustilan aikana on toistaiseksi vaikea arvioida. Nuoriso-ohjaajat sanovat, että kannabiksen kasvattaminen saattaa lisääntyä, mutta siitä ei ole vielä näyttöä.

Jussi Lopperi

Nuoriso-ohjaajat Sanni Laurila (vasemmalla) ja Sonja Lindroos iloitsevat siitä, että monen nuoren päihdekokeilut ovat jääneet heidän viettäessään aikaa turvallisen perheen parissa.
Nuoriso-ohjaajat Sanni Laurila (vasemmalla) ja Sonja Lindroos iloitsevat siitä, että monen nuoren päihdekokeilut ovat jääneet heidän viettäessään aikaa turvallisen perheen parissa.

Huoli "kadonneista" opiskelijoista 

Esimerkiksi opettajilla ja puolustusvoimilla on velvollisuus ilmoittaa etsivään nuorisotyöhön niistä nuorista, jotka keskeyttävät koulutuksen tai varusmies- tai siviilipalveluksen. Etsivän nuorisotyön puoleen kääntyvät oppilaitokset myös silloin, kun opiskelijoihin ei saada yhteyttä. Ammatillisen koulutuksen etäopetuksesta ”kadonneiden” määrä on Lindroosin mukaan viime viikkoina kasvanut.

– Olemme huolissamme oppilaista, joiden kotona on ongelmallista päihteidenkäyttöä tai lähisuhdeväkivaltaa. Nuorella ei ole sellaista turvapaikkaa eikä sosiaalisia kontakteja kuin lähiopetuksessa.

Etsivään nuorisotyöhön yhteyttä ottavat myös nuoret itse ja nuorten läheiset. Lindroosin mukaan etsivän nuorisotyön työntekijät käyvät nuorten parissa Kuusankoskella, Inkeroisissa ja Myllykoskella, mutta säännöllisiä tapaamispaikkoja tai -aikoja ei kokoontumiskiellon takia ole.

Verkkoon perustettiin adhd- ja jännittäjien ryhmät

Lindroosin mukaan etsivän nuorisotyön keskeisin tehtävä on tavoittaa alle 29-vuotiaat, jotka tarvitsevat tukipalveluista huolimatta rinnalla kulkemista ja ohjausta. Tavoitteena on lisätä heidän valmiuksiaan koulutukseen tai työelämään. Nuoria opastetaan arkisissa käytännön toimissa ja muun muassa erilaisten lomakkeiden ja hakemusten täyttämisessä.

– Heitä autetaan myös yksilöllisten ongelmien ratkaisussa.

Kouvolaan on juuri perustettu kaksi uutta verkossa toimivaa ryhmää nuorille aikuisille. Toinen niistä on adhd-nuorille ja toinen jännittämisestä kärsiville.

"Monen psyyke on kovilla"

Etsivän nuorisotyön huolena on poikkeustilan purkaminen ja sen jälkihoito.

– Monen nuoren psyyke on nyt todella kovilla. Mielenterveyspalveluiden sujuva järjestäminen olisi ensiarvoisen tärkeää, Laurila sanoo.

Olemme huolissamme oppilaista, joiden kotona on ongelmallista päihteidenkäyttöä tai lähisuhdeväkivaltaa. — Sonja Lindroos

Lisäksi työntekijät kantavat huolta koululaisten opintojen tasapuolisesta edistymisestä. Lindroosin mukaan palaaminen lähiopetukseen vaatii opetushenkilöstöltä ja tukiverkoilta paljon apua niille, joiden tehtävät ovat jääneet poikkeusoloissa tekemättä.

Jussi Lopperi

Nuori-ohjaajat Sonja Lindroos (vasemmalla) ja Sanni Laurila ovat huolissaan etäopetuksessa olevien nuorten jaksamisesta.
Nuori-ohjaajat Sonja Lindroos (vasemmalla) ja Sanni Laurila ovat huolissaan etäopetuksessa olevien nuorten jaksamisesta.

Voimat vähissä

Lindroosin mukaan on nuoria, jotka asuvat yksin ja joiden sosiaaliset kontaktit ovat hyvin vähäiset.

– He saattavat olla masentuneita ja ahdistuneita. Jo pelkkä puhelimessa puhuminen voi tuottaa vaikeuksia.

Hänen mukaansa näille nuorille voi olla helpointa liittyä mukaan verkkokeskusteluihin anonyymisti. Tosin Lindroosin mukaan nuoren voimavarat voivat olla liian vähissä jopa nettiavun etsimiseen.

Kouvolan seudulla on vain muutamia asunnottomia nuoria, mutta Lindroosin mukaan piiloasunnottomien määrää on mahdotonta tietää.

– He majailevat kavereiden sohvilla.

Keskusteluja, pelejä ja muuta ajanvietettä

Nuorisotyö käyttää paljon toimivaksi havaittua Discord-alustaa, joka ennen tunnettiin pelialustana. Nuoriso-ohjaaja Sanni Laurila kertoo, että sitä kautta pidetään niin sanottua etänuokkua eli virtuaalista nuorisotaloa. Nuorisopalveluiden kanavilla on neuvontaa, ohjausta ja ryhmätoimintaa. Palveluissa voi halutessaan esiintyä myös anonyyminä.

– On tiettyjä kellonaikoja, jolloin voi keskustella nuoriso-ohjaajan kanssa yksin tai ryhmässä. Mukana on myös nuoria vertaisohjaajia. Nuoret voivat yhdessä pelata vaikka verkkopelejä.

Suurimmalla osalla nuorista on jonkinlainen nettiyhteys käytettävissä vähintään puhelimen välityksellä. Netti- tai puhelinyhteys ei kuitenkaan ole aina mahdollinen.

– Maksuvaikeuksiin joutuneella nuorella ei ehkä ole luottotiedot kunnossa, ja hän joutuu hankkimaan prepaid-puheaikaa. Palvelunumeroihin soittaminen prepaid-liittymillä ei aina onnistu. On myös mahdollista, että nuorella ei ole rahaa hankkia lisää puheaikaa kun entinen loppuu.

Linda Varoma

Nuoriso-ohjaaja Juska Salminen jatkaa nuorisotapahtumien suunnittelua korona-ajan jälkeen.
Nuoriso-ohjaaja Juska Salminen jatkaa nuorisotapahtumien suunnittelua korona-ajan jälkeen.

Kouvolaan ensimmäinen graffitiseinä

Kulttuurisen nuorisotyön puolella nuoriso-ohjaajat Juska Salminen ja Virpi Nokkala jatkavat tapahtumien suunnittelemista sen varalta, että koronaviruksen aiheuttamia rajoituksia ruvetaan purkamaan. Esimerkiksi elokuun lopulle on suunnitteilla ulkoilmaelokuvailta, jos koronatilanne helpottaa siihen mennessä.

Ensimmäisenä rajoitusten purkua odottaa Kouvolan ensimmäinen laillinen graffitiseinä Lehtomäkeen.

– Tätä on ajatuksen tasolla suunniteltu vuodesta 2016 saakka. Yksi nuorista hankki rahoituksen omatoimisesti. Nyt on luvat kaupungilta ja rahoitus kunnossa, Salminen kertoo.

Bänditoimintaan keskittyvä Rock Academy on niin ikään siirtynyt verkkoon studiovalmennuksineen. Rock Academyn nuoret tekevät tehtäviä ja säveltävät kodeissaan.

Linda Varoma

"Laillinen graffitiseinä toteutetaan heti kun se on mahdollista", Juska Salminen sanoo.
"Laillinen graffitiseinä toteutetaan heti kun se on mahdollista", Juska Salminen sanoo.

Luetuimmat