Kouvolan seudun mansikkasato ”paljon viimevuotista parempi”

Jussi lopperi

Pääosa mansikkasadosta kypsyy Kouvolan seudulla ensi viikolla.
Pääosa mansikkasadosta kypsyy Kouvolan seudulla ensi viikolla.

Mansikan tämän kesän sadon poiminta on alkanut Kouvolan seudulla. Iitin Mankalassa Rutin mansikkatilalla poiminta alkoi tämän viikon alussa.

— Pikkuhiljaa määrä lisääntyy. Pääsato on meidän tilallamme ensi viikolla, kertoo Terho Aalto Rutin tilalta.

Alkukesän kelit ovat Aallon mukaan olleet mansikanviljelyn kannalta oikein hyvät.

— Kun on ollut etupäässä pilvipoutaa ja silloin tällöin on sadellut, eikä ole ollut hellettä mutta lämmintä ja välillä vähän viileämpää, niin mansikka on kasvanut hyvin. Se on myös kasvanut koko vähän enemmän kuin hellekesänä.

Sadosta on tulossa kohtuullinen.

— Ei huippusato, mutta selvästi parempi kuin vuosi sitten.

Koko maassa 1—2 miljoonaa kiloa viime vuotta enemmän

Myös muualla Suomessa mansikkasadosta on tulossa selvästi viime vuotta parempi. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto arvioi, että satoa tulee tänä vuonna 13—14 miljoonaa kiloa. Viime vuonna satoa saatiin 11,9 miljoonaa kiloa.

Mansikanpoiminta alkoi perinteiseen tapaan Etelä-Suomen rannikkoseuduilla, jossa ensimmäiset mansikat poimittiin juhannuksen aikaan.

Alueelliset erot marjojen kypsymisessä ovat liiton mukaan tänä vuonna kuitenkin vaihtelevan sään vuoksi tavanomaista suuremmat.

Mustikka keskinkertainen, hillasato hyvä

Kaiken kaikkiaan marjasadot ovat myöhässä viime vuosien keskiarvosta pari—kolme viikkoa. Luonnonvarakeskus ennakoi omassa ennusteessaan, että mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen, puolukkasadosta hyvä ja suomuuraimesta eli hillasta oikeinkin hyvä.

Satoennusteet perustuvat kukinnan seurantaan. Seuranta on tänä vuonna tarkentunut aiemmasta, sillä tänä vuonna marjasatoseurantaa tekee Luken kanssa yhteistyössä Suomen 4H-liitto.

Mustikan pääsato kypsyy poimintakuntoon Etelä-Suomessa heinäkuun heinäkuun jälkipuoliskolla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.