Pääkirjoitus: Kouvolan jätehuolto eroon monimutkaisuudesta

Kahdeksan vuotta sitten 2012 voimaan tullutta jätelakia on muutettu jo pitkälti toistakymmentä kertaa.

Tämän takia ei ole suuri ihme, että Kouvolassakaan asukkaat eivät aina tiedä, mitä pitää kierrättää ja mitkä jätteet kuuluvat minnekin.

Kymenlaakson Jätteen toimitusjohtaja Kari Martikainen tiivisti tilanteen keskiviikon Kouvolan Sanomissa siten, että jätehuollon tekee vaikeaksi jätelainsäädännön monimutkaisuus. Martikaisen mukaan alalla ei voida sanoa, mitä ensi vuonna tehdään, kun vuodesta toiseen muuttuvan jätelain sisältöä ei tiedetä.

Maallikon silmin jätehuollossa olennaisinta on lain yksiselitteisyys ja kattavuus. Kun pakkaus- ja energiajätteiden jätekuljetukset siirtyivät viime kesänä kaupungin hoitoon, myös kierrätystavoitteet alkoivat täyttyä entistä paremmin.

Kun taloyhtiöt saivat aiemmin tilata pakkaus- ja energiajätteen kierrätysastiat ja kuljetuksen mistä halusivat, noin neljäsosalla taloyhtiöistä oli puutteita.

Jätealalla on väännetty aina kättä siitä, hoitaako jätekuljetukset julkinen vai yksityinen taho. Tämä ei sinänsä ole ratkaisevin kysymys. Tärkeintä on se, että säännöt ovat samat ja yksiselitteiset kaikille.

Tähän on päästy jo hinnoittelussa: jäteastian tyhjennys maksaa kaikille saman verran.

Taloyhtiöiden kierrätysvaatimukset vaihtelevat yhä sen mukaan, kuinka paljon yhtiössä on asuntoja.

Pienet taloyhtiöt välttyvät toistaiseksi joidenkin jäteastioiden hankkimiselta ja kierrätysvelvoitteelta. Puolentoista vuoden kuluttua kaikkien on kierrätettävä.

Eniten tekemistä on ennen kaikkea asukkaiden asenteissa. Laiskuus on yhä varsin yleinen tauti esimerkiksi biojätteiden lajittelussa.

Kierrätyksen laiminlyöville keppi voisi olla paikallaan, samoin kuin porkkana kierrätyksen hyvin hoitaville.

Janne Rönkkö

janne.ronkko@kouvolansanomat.fi

Luetuimmat