Jälleen ikävä yllätys Kouvolan taloudelle: Kymsoten maksuosuudet kasvavat arvioidusta — Kouvolan kaupungin tulos on jäämässä nyt 30 miljoonaa euroa miinukselle

Kaupunginjohtaja Marita Toikka haluaa Kymsotelta nopeita toimia käyttötaloutensa tasapainottamiseen.

Katja Juurikko

Kouvolan kaupungin talous on jäämässä odotettua enemmän pakkaselle.
Kouvolan kaupungin talous on jäämässä odotettua enemmän pakkaselle.

Kouvolan kaupungin tämän vuoden tulos on jäämässä 30 miljoonaa euroa miinukselle. Vielä elokuun puolivälissä miinuksen arvioitiin olevan 22 miljoonaa eli lisää on nyt tullut 8 miljoonaa euroa.

Lisäys johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin Kouvolan maksuosuus Kymsotelle kasvaa entisestään. Kaupunki sai tiedon asiasta elokuun lopulla. Uusien tietojen mukaan Kouvolan maksut Kymsotelle ovat tänä vuonna 317,4 miljoonaa euroa. Summa ylittää alkuperäisen palvelusopimuksen 7,2 miljoonalla.

Kouvola joutuu myös kirjaamaan kuluksi osuutensa Kymsoten arvioidusta kumulatiivisesta alijäämästä. Kaupungin osuudeksi arvioidaan tällä hetkellä 6 miljoonaa euroa.

Kaupungin taloudesta on vuoden kuluessa kuulunut jatkuvasti huonoja uutisia. Vuoden 2019 muutettu talousarvio on 11,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kevään kuluessa ilmeni, että menot ovat tänä vuonna 5,6 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmat. Suuri osa summasta selittyy Kymsoten ennakoitua suuremmilla kustannuksilla.

Verotulotkin jäävät tänä vuonna näillä näkymin 7 miljoonaa talousarvioon merkittyä pienemmiksi. Kaupunki saa kansallisen tulorekisterin teknisten ongelmien vuoksi osan vuoden 2019 verotuloistaan vasta ensi vuonna.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka toteaa maksuosuuden kasvun lisäävän sopeuttamistarvetta, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon. Välittömiä toimia ei kuitenkaan ole tiedossa.

— Tälle vuodelle on virkamiesvalmistelussa haettu 2,4 miljoonan euron lisäsäästöt, joita kaupunginhallitus käsittelee 16. syyskuuta. Kaupungin puolelta tämän vuoden käyttötalouteen ei enää pystytä tekemään lisäsäästöjä. Ne 2,4 miljoonaakin haettiin sen vuoksi, että Kymsoten kustannukset kasvoivat siitä, mitä palvelusopimukseen kirjattiin.

Toikan mielestä nyt on tarpeen käydä keskustelua siitä, edellytetäänkö Kymsotelta korjaustoimia omaan käyttötalouteensa.

— Tarvitaan selkeitä korjausliikkeitä nopealla aikajänteellä. Kaupunki sai omat säästönsä valmisteltua kahdessa kuukaudessa. Kun verrataan Kouvolan ja Kymsoten budjetteja, Kymsotelta pitäisi tulla tuplana säästöesitys vielä tämän vuoden käyttötalouteen.

Kouvolan tämän vuoden talousarvioon merkittiin Kymsoten maksuosuudeksi summa, joka oli saatu Kymsoten johdolta.

— Kyllähän kuntayhtymän omistajien pitäisi antaa yhtymälle talouden raami. Täällä kuitenkin ymmärrettiin, että yhtymän ensimmäisenä vuotena talousarvion teko on haasteellista.

Toikka muistuttaa, että sote-kustannukset kasvavat kaikkialla Suomessa, joten Kymenlaakson tilanne ei ole poikkeuksellinen.

Päivitetty kello 13.19.

Lisätty Marita Toikan kommentit kello 16.07.

Kommentoidut