Anjalan Vapriikin työtoiminta on seis enää tämän viikon: Katon romahdettua osa työkeskuksen asiakkaista on lomaillut, osa on tehnyt muita töitä — ”Halliin palataan ilman muuta takaisin,” palveluesimies sanoo

Työkeskuksen väki odottaa jo malttamattomana paluuta tuttuun halliin Anjalassa.

Lumikki Haaja

Vanha halli Anjalassa soveltuu työkeskus Vapriikin toimintaan hyvin, vaikka sen ulkoasu ei kauneimmasta päästä olekaan.
Vanha halli Anjalassa soveltuu työkeskus Vapriikin toimintaan hyvin, vaikka sen ulkoasu ei kauneimmasta päästä olekaan.

Anjalassa sijaitsevan työkeskus Vapriikin hallin katon romahdus lamaannutti työkeskuksen toiminnan vajaat kaksi viikkoa sitten. Osa työkeskuksen 60 asiakkaasta on remontin ajan lomaillut, osa on tehnyt töitä muualla. Nyt Kymsoten palveluesimies Mia Peltonen on saanut työmaalta hyviä uutisia.

— Toiveena on, että ensi viikolla pääsemme jo takaisin. Palaamme sinne ilman muuta.

Kouvolan kaupungin kiinteistöpäällikön Arto Kuitikan mukaan rakennuksen kudontapuolenen katon korjaus valmistuu tämän viikon aikana. Sen jälkeen työt jatkuvat metallipuolen katolla.

— Katto on tarkistettu ja tuentaa lisätty. Ensi viikolla toiminta voi jatkua kudontapuolella, Kuitikka sanoo.

Vaikka Vapriikin halli on vanha, se soveltuu työtoimintaan Peltosen mukaan erinomaisen hyvin. Hallissa tehdään esimerkiksi metalli- ja kokoonpanotöitä.

— Lisäksi meillä on hyvät varastotilat ja sopivan kokoinen ruokailutila.

Asiakkaat odottavat Peltosen mukaan malttamattomina paluuta takaisin tuttuun työkeskukseen.

— Tietysti tilakin on tärkeä, mutta Vapriikista erityisen hyvän tekevät asiakkaat, työntekijät ja mieletön yhteishenki. Siellä on koko ajan tekemisen meininki.

Romahdus yllätti

Katon romahtaminen tuli Vapriikissa täytenä yllätyksenä eikä siihen osattu Peltosen mukaan mitenkään varautua. Kun katto alkoi pettää, työntekijät ohjasivat kaikki pois hallista ja varmistivat, ettei kukaan päässyt enää takaisin romahtaneelle puolelle. Sen jälkeen odotettiin pelastajien saapumista paikalle.

— Onneksi siinä selvittiin säikähdyksellä.

Työ- ja päivätoimintaa sekä vammaisten työllistymistä tukevaa toimintaa ja työhön valmennusta Kymsotella on muuallakin Kouvolassa Vapriikin lisäksi. Kuusankosken ulkotyöryhmässä on 15 asiakasta. Helmisillan yhteydessä toimivan Helmiavun työtoiminnassa Kuusankoskella asiakkaita on 25. He tekevät siivouksia, pihatöitä ja erilaisia kokoonpanotehtäviä.

Työtoimintaan kuuluu Peltosen mukaan myös avotyötoiminta ja tuettu työllistyminen. Avotyötoiminnassa käyvät työskentelevät esimerkiksi vanhusten asumisyksiköissä ja päiväkodeissa. Kaikkiaan työtoiminnassa on mukana yli 100 asiakasta, Peltonen kertoo.