Säiliöiden tyhjentäminen jatkuu Mäntyharjun onnettomuuspaikalla — Junat korvataan toistaiseksi busseilla Mäntyharjun ja Hillosensalmen välillä

Syttymisvaara on olemassa niin kauan kuin pumppaustyöt jatkuvat.

Antti Varonen

Säiliöiden tyhjentäminen jatkuu Mäntyharjun onnettomuuspaikalla — Junat korvataan toistaiseksi busseilla Mäntyharjun ja Hillosensalmen välillä

Vaarallisen aineen onnettomuuden pelastustyöt ovat edenneet yön aikana Mäntyharjussa.

— Veden ja vuotaneen aineen sekaista nestettä on pumpattu koko yön ajan laskuojasta. Sitä on pumpattu pois aika isot määrät, ja nyt on aloitettu vaurioituneen säiliön tyhjentäminen, Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jarno Laikola kertoi seitsemän jälkeen sunnuntaiaamuna.

Pelastuslaitos sai vuotaneen säiliön tyhjennettyä yön ja aamuyön aikana ja siirtyi tyhjentämään toista säiliötä.

Pelastuslaitoksen työt onnettomuuspaikalla jatkunevat koko sunnuntain ajan.

Rikkoutuneesta junan säiliövaunusta valui Kinnin liikennepaikalla ympäristöön arviolta 40000—50000 litraa metyyli-tert-butyylieetteriä (MTBE). Kyseessä on bensiininomainen, herkästi syttyvä aine, jota käytetään bensiinin lisäaineena.

Syttymisvaara on olemassa niin kauan kuin pumppaustyöt jatkuvat, sillä pumppauksen yhteydessä ainetta höyrystyy jonkin verran.

— Mitä enemmän ainetta saadaan sekä säiliöstä että maastosta pois, koko ajan riski pienenee, Laikola sanoo.

Ely-keskus ryhtyy sunnuntaina tekemään arviota siitä, millaisia kunnostustöitä maaperä vaatii.

Vuoto syntyi, kun sivuraiteella seisonnassa olleet 40 tavarajunan säiliövaunua lähtivät tuntemattomasta syystä liikkeelle. Yksi vaunuista suistui osittain kiskoilta, ja siihen tuli repeämä.

Vuoto huomattiin lauantaina puolen päivän jälkeen. Se saatiin tukittua kello 17:n jälkeen.

Junaliikennettä on korvattu pelastustöiden aikana linja-autoilla. Rataliikennekeskuksen mukaan junaliikenteen aloittaminen siirtyy ainakin sunnuntai-iltapäivään iltapäivään asti.

Henkilöliikenteen junat korvataan busseilla Hillosensalmen ja Mäntyharjun välillä.

Uutista täydennetty kello 8.02 Liikennevirason tiedoilla ja kello 8.40 ja 8.50 pelastuslaitoksen tiedoilla töiden kestosta ja Rataliikennekeskuksen uudella arviolla siitä, milloin junaliikenne palaa normaaliksi.


Luetuimmat