Pekka Haavisto otti varsin selvästi kantaa itäradan Kouvola-linjauksen puolesta — Ulkoministeri kommentoi myös terrorismilakiasiaa: "On ollut vähän hapuilua, miten terroristijärjestöjen tukemista käsitellään"

Haaviston mukaan hallituksessa on puhuttu paljon siitä, pitäisikö terrorismilainsäädäntöä uudistaa vai kehittää nykyisten lakien soveltamista.

Katja Juurikko

Ulkoministeri Pekka Haavisto myöntää, että vaikka pokka pitää julkisuudessa, sisällä on silloin tällöin kiehunut.
Ulkoministeri Pekka Haavisto myöntää, että vaikka pokka pitää julkisuudessa, sisällä on silloin tällöin kiehunut.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä oikeuskansleri Tuomas Pöysti on oikealla asialla ehdottaessaan terrorismilakien kiristämistä.

Pöysti totesi tiistai-illan A-studiossa, että hän pitää ongelmallisena uuden terrorismilainsäädännön soveltamista, jonka mukaan terroristiseen toimintaan osallistuminen on laitonta.

— Meidän täytyy arvioida, kuinka korkea näyttö tarvitaan. Ovatko aseelliseen konfliktiin osallistumien ja sellaisen edistäminen riittävän kattavasti kriminalisoitu? Pöysti kysyi.

Haavisto toteaa, että hallituksessa asiasta on keskusteltu paljon.

— On pohdittu, onko kysymys nykyisten lakien soveltamisesta vai uuden lainsäädännön tarpeesta.

Lakia ei voi soveltaa taannehtivasti

Haavisto nostaa esimerkiksi al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten ja -lasten tilanteen.

Al-Holin pakolaisleirillä on Suomen kansalaisia, jotka ovat terroristijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Suomalaisten palauttamisesta takaisin kotimaahan on käyty kiivasta keskustelua.

Laki terrorismirikoksen tekemistä varten matkustamisesta tuli voimaan loppuvuodesta 2016. Isisin riveihin matkusti suomalaisia ennen tätä, ja taannehtivasti lakia ei voitaisi soveltaa.

— Uusi laki on olemassa tulevia riskialueita varten. Näiden lain tulkintojen pitäisi yhtenäistyä. On ollut vähän hapuilua siinä, miten terroristijärjestöjen tukemista ja muita vastaavia asioita käsitellään.

Vaikea alkukausi

Ulkoministeri Haavisto on istunut nykyisessä virassaan 7,5 kuukautta.
Alkukausi ei ole ollut helppo. Haavistoa on syytetty siitä, että hän olisi halunnut käyttää lainvastaisia järjestelyjä suomalaisten saamiseksi takaisin kotimaahan al-Holin leiriltä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on pyytänyt ulkoministeriöltä lisäselvityksiä asioiden käsittelystä. Tällä viikolla perustuslakivaliokunta käsitteli Haaviston ja ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen lausuntoja. Tuominen on julkisuudessa arvostellut Haavistoa painostuksesta.

— Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi.

”Silloin tällöin sisällä kiehuu”

Julkisuudessa aina hillityn rauhallisesti esiintyvä Haavisto myöntää, että silloin tällöin sisällä kiehuu.

— Silloin menen metsään kävelemään. Täytyy myöntää, että tänä talvena olen kävellyt tavallista enemmän. Tosin kansainvälisissä rauhanneuvottelutehtävissä joutui olemaan kylmähermoinen. Ne opit ovat auttaneet, Haavisto totesi Kouvolan-vierailullaan.

Kouvola-linjaukselle tukea

Haavisto kertoi tavanneensa keskiviikkona Kouvolassa vihreiden kuntapoliitikkoja.

— Heidän tärkeä viestinsä oli, että itärata-hanke täytyy pitää hengissä.

Ulkoministeri ei sano suoraan, olisiko parempi päätyä Kouvolan ja monen Itä-Suomen maakunnan ajamaan itärataan vai Kotkan lobbaamaan rantarataan. Kouvolan linjaus kulkisi Helsinki-Vantaan lentoasemalta Porvoon kautta Kouvolaan.

Hän kuitenkin liputtaa selvähkösti Kouvolan puolesta.

— Tuntuma on, että nopein yhteys, joka vie etelästä suoraan ylöspäin Itä-Suomeen, olisi paras vaihtoehto. Minulle Kouvola on aina ollut tärkeä rautateiden risteyspaikka.

Investoinneilla vetoapua

Lisäksi keskusteluissa nousi esille huoli keskisuurten kaupunkien väestörakenteesta.

— Pohdimme sitä, miten kaupunkien vetovoima saataisiin säilytettyä. Erilaisia investoinneilla voitaisiin tätä asiaa auttaa myös valtion puolelta.

Haaviston mukaan yksi tällainen toimiva investointi on Kouvolassa toimiva maahantulolupa-asioiden palvelukeskus, joka on ulkoministeriön ainoa Helsingin ulkopuolinen yksikkö.