Kouvolassa esiintyvä afrikkalainen a capella -kuoro ZVC laulaa ja kerää varoja kotimaansa jalkapallojunioreille

Jussi Lopperi

ZVC perustettiin kirkon poikakuoroksi 22 vuotta sitten.
ZVC perustettiin kirkon poikakuoroksi 22 vuotta sitten.

Iloa ja energiaa — sitä sataa nyt Kouvolaan suoraan Sambian kuuman auringon alta.

Viiden muusikon muodostama a capella -yhtye Zambian Vocal Collection (ZVC) on vieraillut seudulla aikaisemminkin. Suomessa he ovat jo kuudetta kertaa.

— Laulamme muun muassa gospel-musiikkia ja suomenkielisiä kansanlauluja. Ohjelmistossa on myös kappaleita Leijonakuningas-elokuvasta ja The Beatlesin Let it be, kertoo yhtyeen keulahahmo Kennedy Pupe.

Hän on myös itse säveltänyt ja sanoittanut ZVC:lle kappaleita.

Yhtyeellä on kuluvalla viikolla lukuisia koululaisesiintymisiä, mutta myös muutamia yleisölle avoimia konsertteja. Niistä yksi on tiistaina Reunan kirjakaupan tiloissa Myllykoskella ja toinen Myllykosken kirkossa keskiviikkoiltana.

Moniäänisesti korvakuulolta

Kennedy Pupe, 33, on ollut ZVC:n johtaja vuodesta 2005. Hän on muiden jäsenten tavoin laulanut yhtyeessä sen perustamisesta lähtien.

ZVC perustettiin kirkon poikakuoroksi 22 vuotta sitten. Nyt siinä on kaikkiaan kymmenen jäsentä, joista puolet on mukana Suomen-kiertueella.

Itseoppineet muusikot laulavat moniäänisesti korvakuulolta. Eivätkä vain laula, vaan myös liikehtivät musiikin mukana.

— Suomessa on pakko liikkua, jos aikoo tarjeta, Pupe sanoo ja nauraa.

Hän on kokenut myös Suomen talven. Muisto saa hänet pyörittelemään silmiään.

— Täällä on käsittämättömän kylmä. Siksi ainoa paikka Suomessa, joka vähänkään muistuttaa meitä kotimaastamme, on sauna. Yritämme viettää siellä niin paljon aikaa kuin mahdollista. Me olemme ”saunapojat”, Pupe sanoo — viimeisen sanan selvällä suomen kielellä.

Kenkiä jalkapalloilijoille

Zambian Vocal Collectionin periaatteisiin kuuluu hyväntekeväisyyden tekeminen.

Tämänkertaisen kiertueen tuotolla tuetaan Kalingan eli ZVC:n asuinalueen köyhimpien lasten jalkapalloharrastusta. Yksi yhtyeen laulajista, Morris Simonde Chikwete, on jalkapallojoukkueiden valmentaja.

Tavoitteena on hankkia jalkapallovarusteita ja kenkiä Kalingan lasten jalkapallojoukkueille, jotka nyt pelaavat paljain jaloin. Jalkapalloistakin on pulaa.

Myös Kennedy Pupe pelasi pikkupoikana jalkapalloa — kuten lähes kaikki sambialaislapset.

— Nykyisin pelaan sitä vain silloin tällöin. Jos minulla on vapaa-aikaa, kirjoitan mieluummin.

Yhteistyötä Eppujen kanssa

ZVC saapui Suomeen elokuun alussa. Ennen Kouvolaan tuloa viisikko on keikkaillut lähinnä Länsi-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Kotimaahansa muusikot palaavat kuun lopussa.

Yhtye on aikaisemmilla Suomen-kiertueilla esiintynyt muun muassa Provinssirockissa, Maailma kylässä -festivaaleilla ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja tehnyt yhteistyötä Eppu Normaalin kanssa.

ZVC on ollut useilla pitkillä kiertueilla myös Yhdysvalloissa. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa yhtye on esiintynyt.

Esiintymiset

Zambian Vocal Collectionilla on tällä viikolla noin kymmenen esiintymistä kouvolalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa.

Yhtye esiintyy myös Myllykoskella Reunan kirjakaupassa tiistaina 19.9. kello 17, Myllykosken kirkossa 20.9. kello 19 ja Kotkan keskuskirkossa 21.9. kello 18.

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.