Naisten asepalvelus on kehittämisen arvoinen ja suomalainen kokonaisturvallisuus kelpaisi vientituotteeksi — Asiantuntijat pohtivat turvallisuusasioita Kouvolan Sanomien seminaarissa

Viime vuonna ehdotettu kansalaispalvelu on vielä monen mielessä epäselvä käsite.

Kimmo Puhakka

Matti Tieahon (vasemmalla) vetämään seminaariin osallistuivat Vesa Valtonen, Kaisa-Maria Tölli, Mika Kari ja Pertti Laatikainen.
Matti Tieahon (vasemmalla) vetämään seminaariin osallistuivat Vesa Valtonen, Kaisa-Maria Tölli, Mika Kari ja Pertti Laatikainen.

Naisten asepalveluksen tarpeellisuudesta ja kokonaisturvallisuuden tärkeydestä vallitsi yksimielisyys Kouvolan Sanomien järjestämässä miniseminaarissa Kouvolan turvallisuustapahtumassa.

Toimittaja Matti Tieahon vetämän seminaarin keskustelijoina olivat Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen, Elisabeth Rehn Bank of Ideas -ajatushautomon puheenjohtaja Kaisa-Maria Tölli, eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen.

Valtonen, Kari ja Laatikainen eivät ryhtyisi purkamaan nykyistä järjestelmää, jossa naisten asepalvelus on vapaaehtoinen. Tölli olisi valmis muutoksiin.

— Kaikkia ei tarvitsisi kouluttaa aseisiin, mutta puolustuskyky vahvistuisi, jos koko ikäluokan osaaminen olisi käytettävissä. Nykyään mukana on paljon ei-motivoitunutta väkeä, ja voi kysyä, onko kustannustehokasta pitää heitä rattaissa pyörimässä.

Keskustelua käytiin myös viime vuonna julkaistussa selvityksessä esitetystä kansalaispalvelusta, joka koskisi kaikkia ikäluokan edustajia ja jonka voisi suorittaa asepalveluksena tai siviilipalveluksen korvaavana varautumispalveluksena. Keskustelijoiden mielestä ajatus kaipaisi selkeyttämistä, koska ihmisten mielikuvat kansalaispalveluksesta ovat epämääräisiä.

— Mentäisiinkö sitä opiskelemaan jonnekin tietyksi ajaksi varusmiespalveluksen tapaan vai voisiko sitä suorittaa osana muuta koulutusta? Mikä kutsuntojen rooli olisi, Laatikainen kysyi.

Keskeinen aihe seminaarissa oli kokonaisturvallisuus. Sillä tarkoitetaan suomalaista yhteistoimintamallia, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä.

Asiaan vihkiytynyttä Turvallisuuskomiteaa Vesa Valtonen kutsuu ”varautumisen vahtikoiriksi”. Hän sanoo kaikkien turvallisuusasioiden kanssa toimivien virkamiesten tekevän työtä sydänverellään.

— On sanottu, että suomalainen kokonaisturvallisuus kelpaisi myyntituotteeksi. Olen samaa mieltä, mutta suomalaiset ovat vähän vaatimattomia omien ideoidensa suhteen, joten ehkä tarvittaisiin ruotsalaisia myymään niitä, Kari tokaisi.