Lautakunta kumosi päätöksensä Kouvolan pakolaiskiintiön nostamisesta – Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus

Kolme kaupunginvaltuutettua teki lautakunnan pakolaispäätöksestä oikaisuvaatimuksen viime joulukuussa.

Jussi Lopperi

Lautakunta kumosi liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan esityksestä oman päätöksensä pakolaiskiintiön nostamisesta.
Lautakunta kumosi liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan esityksestä oman päätöksensä pakolaiskiintiön nostamisesta.

Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti viime marraskuussa, että kaupunki sitoutuu ottamaan tarpeen mukaan vastaan noin 60 pakolaista vuosittain. Keskiviikkona lautakunta kumosi liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan esityksestä oman päätöksensä.

Kouvolan kaupunginvaltuutetut Pekka Korpivaara (kok.), Jouni Suninen (s-ks.) ja Juha Ripattila (ps.) tekivät viime joulukuussa oikaisuvaatimuksen lautakunnan päätöksestä. Heidän mielestään lautakunta oli ylittänyt toimivaltansa, sillä vuonna 2019 voimassa olleen hallintosäännön mukaan lautakunnan tehtäviin ei kuulunut päätöksenteko pakolaisten vastaanottamisesta.

Valtuutetut vaativat pakolaispäätöksen kumoamista ja asian siirtämistä kaupunginvaltuustolle, joka päättää kaupungin budjetista. Heidän mukaansa lautakunnan päätöksen vaikutusta kaupungin talousarvioon ei myöskään ollut selvitetty ennen päätöksentekoa.

Vuoden 2020 alussa voimaan tulleen hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää kunnalle kuuluvista kotoutumisasioista ja pakolaisten vastaanottamisesta. Myös rahat toimintoihin kuuluvat hallitukselle.

Tästä syystä lautakunta piti perusteluna tekemänsä päätöksen kumoamista.

Kouvola on vastaanottanut pakolaisia koko 2000-luvun ajan, keskimäärin 15—20 kiintiöpakolaista vuosittain. Alun perin Kouvolan kuntapaikkojen lisäystä esitti Kaakkois-Suomen ely-keskus. Se otti asian esiin, kun elyn ja kaupungin välistä kuntapaikkasopimusta oli tarpeen päivittää EU:n tietosuoja-asetuksen muuttumisen vuoksi.

Uusimmat uutiset