Jos asukkaat saisivat päättää, Valkealan palveluverkko säilyisi nykyisenlaisena — Asukasillassa penättiin konkreettisia summia koulujen lakkautuksista sekä kannettiin huolta lähiliikuntapaikkojen säilymisen puolesta

Valkealan asukasiltaan osallistui vajaat parikymmentä asukasta.

Jussi Lopperi

Torstaiseen Valkealan asukasiltaan osallistui vajaat parikymmentä asukasta.
Torstaiseen Valkealan asukasiltaan osallistui vajaat parikymmentä asukasta.

Valkealalainen Nelli Junkkari, 16, on huolissaan, voiko hän käydä lukion loppuun Valkealan lukiossa.

— Ymmärrän, että jos rahaa ei ole, sitä ei ole. Ärsyttää kuitenkin, jos joutuu vaihtamaan lukiota kesken kaiken, lukion toista luokkaa käyvä Junkkari sanoo.

Torstaina Valkealan asukasillassa keskusteltiin muun muassa kouluverkosta ja siitä, että nykyisen ehdotuksen mukaan Valkealan lukioon ei enää otettaisi uusia oppilaita ensi syksynä.

Junkkari haki nimenomaan Valkealan lukioon, sillä hän haluaa opiskella pienessä lukiossa, jossa opettajat tuntevat oppilaat.

— Koko lukio tuntee tai vähintään tietää toisensa. Lisäksi lukioon on lyhyt matka.

Jussi Lopperi

Nelli Junkkari, 16, pitää pienestä Valkealan lukiosta, jossa kaikki tuntevat toisensa.
Nelli Junkkari, 16, pitää pienestä Valkealan lukiosta, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Miia Vainonen tuli asukasiltaan kuuntelemaan, mitä Kaipiaisten koulun lakkauttamisesta puhuttiin. Vainonen toivoo, että koulu Kaipiaisissa säilyisi, sillä koulu on remontoitu vasta seitsemän vuotta sitten.

— Kaipiaisten koulu on remontoitu valtion avustuksella, joten rakennuksella on 15 vuoden käyttövelvoite, tai valtio voi periä rahaa takaisin. Olen kuullut, että päiväkoti siirrettäisiin koulun tiloihin, Vainonen kertoo.

Vainonen haluaisi tietää konkreettisen summan paljon kaupunki säästää, jos koulu lakkautetaan. Vainosen mukaan koulukuljetukset kuitenkin lisääntyvät Utin ja Sippolan suuntaan lakkauttamisen jälkeen, ja niistäkin tulee kuluja.

— Jos koulun lakkauttaminen tuo oikeasti säästöä kaupungin kassaan, hyväksyn sen.

Valkealalaiset ovat tyytyväisiä tämänhetkiseen palveluverkkoon. Asukasiltaan iltaan osallistui vajaat parikymmentä asukasta. Kouluverkon lisäksi syntyi keskustelua myös liikuntapaikoista.

Jussi Lopperi

Miia Vainonen on huolissaan Kaipiaisten koulun kohtalosta. Keijo Kouvonen lähti mielenkiinnosta asukasiltaan, sillä Valkealan asiat kiinnostavat häntä.
Miia Vainonen on huolissaan Kaipiaisten koulun kohtalosta. Keijo Kouvonen lähti mielenkiinnosta asukasiltaan, sillä Valkealan asiat kiinnostavat häntä.

Kaupunki ehdottaa, että Kouvolassa profiloitaisiin eri kaupunginosia tietyille lajeille. Esimerkiksi Valkealasta tulisi hiihtourheilun keskittymä, Saviniemestä jalkapallon ja Kuusankoskesta yleisurheilun ykkösalue. Keskustaan rakennettaisiin monitoimihalli palloilun ja jääurheilun tarpeisiin. Lajeja voisi harrastaa muuallakin Kouvolassa, mutta kullekin lajille luotaisiin niin sanottu ykköspaikka harrastaa.

Valkealalainen Päivi Parkkonen on huolissaan, säilyykö edes osa lähiliikuntapaikoista.

— Meillä tulee vuodessa pelkkää harrastuksiin ajoa 10 000 kilometriä vuodessa. Jos lähiliikuntapaikat viedään, kilometrit lisääntyvät entisestään ja sillä kuormitetaan lapsiperheiden vanhempia. Ei Valkealassa ole pakko olla parhaimpia urheilupaikkoja, kunhan niitä edes olisi.

Parkkonen nosti esille, että onhan tulevassa liikuntapaikkaverkossa ajateltu liikuntapaikkoja myös tyttöjen näkökulmasta.

— Taitoluistelijat jäävät helposti jääkiekkoilijoiden jalkoihin. Myös cheerleaderit joutuvat harjoittelemaan onnettomissa tiloissa vanhan koulun aulassa. Toivon todella, että heidät otetaan huomioon esimerkiksi uudessa monitoimihallissa tai, että heille löytyy muualta paremmat tilat.

Hän toivoo myös, että Valkealan kouluasia ratkaistaan pian.

— Näillä näkymin nuorin poikani ei pääse kokemaan normaalia alakoulua ollenkaan, vaan hän viettää koko alakouluaikansa parakkikoulussa.

Viisi keskustelutilaisuutta muutoksista

Kouvolan kaupungin palveluverkostoihin on tulossa muutoksia, jotka vaikuttavat monilla tavoilla asukkaiden arkeen. Kaupunki järjestää muutoksista viisi keskustelutilaisuutta, joissa esitellään kasvatuksen ja opetuksen, asumisen ja ympäristöasioiden sekä liikunnan ja kulttuurin palveluverkkoselvityksiä.

Asukasilloissa käsiteltäviä aiheita ovat varhaiskasvatus, perusopetus, lukio, nuorisopalvelut, liikunta, leikkipaikat, venepaikat ja puistojen hoitoluokitus.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset