SK: Kouvola on kolmen tähden kunta — kasvu-uralle nousu vaatii päätöksentekokykyä

Jussi Lopperi

Kouvolan etuna on hyvä sijainti Pietarin radan varressa, mutta kuntopuntarin laatijoiden mukaan kaupunki on silti alisuoriutuja.

Kouvola sijoittuu kuntien keskikastiin Suomen Kuvalehden laatimassa kuntien kuntopuntarissa. 297 kunnan joukossa Kouvola on sijalla 174 ja luokitellaan kolmen tähden kunnaksi.

Kuntopuntarissa vertaillaan yhteensä 18:aa muuttujaa, jotka liittyvät väestöön, elinvoimaan ja kuntatalouteen. Kunnan sijoitukseen vaikuttavat esimerkiksi väestön muutos, työllisyysaste, toimivien yritysten määrä ja nettovelka. Puntarin ovat laatineet tutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aro ja kuntakonsultti, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä.

Viiden tähden kuntia vertailussa on 59, kärjessä Kauniainen, Sipoo ja Helsinki. Kotkan sijoitus on 166.

Kolmen tähden kuntia luonnehditaan keskikaartiksi, jotka voivat nousta kohti parempaa tai liukua elinvoimasijoituksessa alemmas.

— Erityisen huolissani olen Kymenlaaksosta. Kotkan ja Kouvolan nostaminen kasvu-urille olisi tärkeää ja molemmissa kaupungeissa tarvitaan päätöksentekokykyä, Laesterä sanoo.

Paperiteollisuuden alasajosta kärsinyttä maakuntaa luonnehditaan alisuoriutujaksi, vaikka toinen sen isoista kaupungeista sijaitsee Pietarin radan varressa ja toinen on satamakaupunki merellisine mahdollisuuksineen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.