Omien palkkioiden korotus on herkkä paikka Kouvolan kaupunginvaltuutetuille — Kouvolan Sanomien kyselyyn vastasi vain 24 valtuutettua

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajan mahdollisuutta osa-aikaiseen tehtävien hoitoon kannattavat suuret ryhmät. Pienet ryhmät ovat muutoksia vastaan.

Johannes Wiehn

Omien palkkioiden korotus on herkkä paikka Kouvolan kaupunginvaltuutetuille — Kouvolan Sanomien kyselyyn vastasi vain 24 valtuutettua

Kouvolan luottamushenkilöiden palkkioista ja korvauksista on näkemyseroja niin valtuustoryhmien välillä kuin sisälläkin.

Vain SDP:n valtuustoryhmä kannattaa kaupungin hallintosäännön uudistusluonnosta sellaisenaan.

Ryhmäpuheenjohtaja Outi Kasurinen (sd.) vahvistaa, että ryhmällä ei ollut oleellisia muutosesityksiä luonnokseen.

Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset ovat yksi osa hallintosääntöä. Luonnoksessa esitetään muun muassa, että kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajilla olisi mahdollisuus hoitaa tehtäväänsä osa-aikaisena ja valtuutettujen kokouspalkkioiden nostamista 120 eurosta 140 euroon.

Kouvolan Sanomat kysyi valtuustoryhmien kantoja hallintosääntöluonnokseen.

Ryhmien sisällä erilaisia näkemyksiä

Tapio Karvonen (kok.) sanoo, että kokoomuksen ryhmässä on vahvoja erilaisia näkemyksiä.

Alustavien linjausten mukaan ryhmä ei kannata kokouspalkkioihin korotuksia. Sen sijaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien osa-aikaisuudelle ryhmältä tulee varovainen kyllä.

Karvosen mukaan kokoomus haluaa esitettyä pienemmät kuukausipalkkiot osa-aikaisille puheenjohtajille.

Hallintosääntöluonnoksessa esitetään, että osa-aikaiset puheenjohtajat saisivat enintään 3 400 euron kuukausikorvauksen.

Topi Seppälä (kesk.) sanoo, että keskusta suhtautuu puheenjohtajien osa-aikaisuuteen myönteisesti.

— Pitää vaan luoda selkeät pelisäännöt.

Keskustalla ei ole suuria intohimoja kokouspalkkioiden nostoon tai laskuun. Ryhmä haluaisi, että kaikki ryhmät löytäisivät palkkioista yhteisymmärryksen.

Sari Hyytiäinen (vihr.) sanoo, että vihreiden ryhmässä näkemykset jakaantuvat. Lähtökohtaisesti vihreät ovat puheenjohtajien osa-aikaisuuden ja palkkioiden korotusten takana.

— Muutosten ajankohdasta ollaan ryhmässä eri mieltä.

Hyytiäisen mukaan osa vihreiden valtuutetuista haluaa nähdä, miten tuleva sote-uudistus vaikuttaa luottamushenkilöiden tehtäviin.

Pienet ryhmät muutoksia vastaan

Pienistä ryhmistä kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto, sitoutumattomat ja Suur-Kouvolan sitoutumattomat ovat palkkiosääntöjen muutoksia vastaan.

Perussuomalaiset ei jättänyt hallintosääntöluonnoksesta lausuntoa tässä vaiheessa ollenkaan. Jari Käki (ps.) sanoo, että ryhmä odottaa tulevaa esitystä.

Hallintosääntö tullee kaupunginhallituksen käsittelyyn helmikuussa.

Kyselyyn vastasi vain 24 valtuutettua

Kouvolan Sanomat lähetti valtuutetuille palkkiokyselyn. Siinä kysyttiin kantaa puheenjohtajien osa-aikaisuuteen ja kokouspalkkioiden korottamiseen.

59 valtuutetusta vain 24 vastasi. Se on hieman yli 40 prosenttia valtuutetuista.

Vastanneista selvä enemmistö antoi rukkaset niin osa-aikaisuudelle kuin kokouspalkkioiden nostolle.

24 vastanneesta 4 ilmoitti, että valmisteltavana olevaan asiaan on ennenaikaista tai mahdotonta ottaa vielä kantaa.

Larikka näkee nykytilanteessa ongelmia

Kaupunginhallituksen edellinen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) kannattaa puheenjohtajien mahdollisuutta osa-aikaisuuteen. Hänen mielestään nykyistä käytäntöä ei pidä kuitenkaan muuttaa kesken valtuustokauden.

Larikka sanoo, että nykyisen hallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen (sd.) rooleissa on ongelmia.

— Syntyy demokratian toteutumisen kannalta kiusallinen tilanne. Nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja on myös Kymenlaakson Sähkön hallituksen puheenjohtaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja.

Larikka ei näe, että valmistelua ei voi johtaa puolueettomasti, jos on näin monta puheenjohtajuutta.

Nykyinen puheenjohtaja Helminen kuittaa Larikan näkemykset poliittiseksi peliksi.

— Minä en suostu kampitettavaksi. Tällä asialla on yritetty lyödä jo aiemmin. Olen saanut Kuntaliitolta ja lakimiehiltä lausunnot, joiden mukaan eturistiriitoja ei ole.

Helminen on aiemmin ilmoittanut, että hän alkaa hoitaa puheenjohtajuutta osa-aikaisena, jos tällainen mahdollisuus tulee.

Kouvolan Sanomien palkkiokysely valtuutetuille

Kannatatko kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle kaavailtua mahdollisuutta hoitaa tehtäväänsä osa-aikaisena enintään 3400 euron kuukausipalkalla?

Kyllä 6

Ei 14

Ei kantaa 4

Ei vastannut 35

Kannatatko kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokouspalkkioiden korottamista nykyisestä 120 eurosta 140 euroon?

Kyllä 5

Ei 15

Ei kantaa 4

Ei vastannut 35

Uusimmat uutiset