Kouvolan kaupunki osti kuudella tonnilla oman robotin — Puolimetrinen Mini auttaa syksyllä koululaisia ohjelmoinnin opiskelussa — Katso robottivideoita

Toistaiseksi Mini osaa muun muassa tervehtiä ja vastata ohjelmoituihin kysymyksiin. Taitava ohjelmoija voi panna sen vaikka tanssimaan tai vetämään jumppaa.

Jari Heikkilä

Kouvolaan hankittu robotti ristittiin Miniksi. Nao-robotin ensimmäinen versio tuli markkinoille kymmenen vuotta sitten.
Kouvolaan hankittu robotti ristittiin Miniksi. Nao-robotin ensimmäinen versio tuli markkinoille kymmenen vuotta sitten.

Kouvolan kaupunki on hankkinut robotin, jota aiotaan hyödyntää opetuskäytössä. 58 senttiä korkea, ihmistä muistuttava Nao-robotti ei sisällä tekoälyä, mutta se pystyy matkimaan ihmisen toimintaa, liikkeitä ja puhetta siihen ohjelmoitujen toimintojen avulla.

Miniksi ristitty robotti on varustettu kameralla, mikrofoneilla, led-valolla ja useilla sensoreilla, joiden avulla se pystyy olemaan vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja esimerkiksi tunnistamaan esineitä kuvista. Robotin hinta on noin 6 000 euroa.

Mini on parhaillaan kaupungin tietohallinnossa ohjelmoitavana viestinnän ja markkinoinnin tarpeisiin. Sen on tarkoitus esiintyä Kouvolan sosiaalisen median kanavissa kesän aikana ennen kouluun menoa. Ensimmäiset kuvat on jo julkaistu kaupungin Facebook-sivulla sekä Instagram- ja Twitter-tileillä. Tällä hetkellä Mini osaa ainakin tervehtiä ja vastata ohjelmoituihin kysymyksiin englanniksi ja suomeksi.

Tanssia ja komediaa

— Robotti vaikuttaa alkumetreillä varsin monipuoliselta, ja sen koodaaminen on tehty helpoksi, kertoo tietohallinnon erityisasiantuntija Miia Kapanen.

Muualla Suomessa Nao-robotteja on käytetty esimerkiksi vanhustenhuollossa jumppaohjaajan apuna. Youtube-videoissa niiden näkee muun muassa tanssivan, pelaavan jalkapalloa joukkueina ja esittävän stand up -komediaa.

Robotin käyttämisestä opetuksessa on toistaiseksi vasta alustavia suunnitelmia. Siitäkään ei ole sovittu, miten se tulee kouluissa kiertämään.

— Kouvolan tieto- ja viestintätekniikan strategiaan ja opetussuunnitelmaan kuuluu jo robotiikkaa ja ohjelmointia alakoulusta yläkouluun. Robotti on tarkoitus ottaa siihen toimintaan mukaan, mutta lopullista hyväksytystä ei vielä ole tehty, sanoo perusopetuksen eteläisen palvelualueen esimies Miia Ojalainen.

Kapanen mainitsee, että robotin avulla ohjelmointi voidaan tehdä käsin kosketeltavaksi myös pienille koululaisille.

Ranskalaisvalmisteisen Nao-robotin ensimmäinen versio tuli myyntiin vuonna 2008, ja sitä on sen jälkeen päivitetty säännöllisesti.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täällä.